Zabudnite na klasické bylinky, teraz frčia smrekové výhonky! Prinášame 5 tipov, ako ich využiť pre zdravie aj v kuchyni

Zdieľať
smrekové výhonnky
smrekové výhonnky Foto: www.shutterstock.com

Zastavíte sa niekedy pri mladých, sviežozelených výhonkoch smrekov, alebo ich míňate bez povšimnutia? Ak ich ignorujete, robíte veľkú chybu! Tieto nenápadné, ale mimoriadne zdravé výhonky sú totiž prírodným liekom, ktorý preverili už mnohé generácie. Pomôžu vám pri rôznych zdravotných problémoch, dokážu spomaliť starnutie, a navyše sú skvelou prísadou do kuchyne. Prinášame vám 5 spôsobov, ako ich môžete jednoducho využiť: ako tinktúru, sirup, čaj, odvar alebo inhaláciu.

Prečo sú smrekové výhonky také prospešné?

Mladé smrekové výhonky sú pokladom prírodnej medicíny, ktorý máte navyše úplne zadarmo na dosah ruky. Obsahujú množstvo prospešných látok, ktoré posilňujú imunitný systém, majú silné antimikrobiálne a antiseptické účinky. Oceníte ich najmä pri prechladnutí, kašli či pri ochoreniach dýchacích ciest a tráviaceho traktu. Výborne sa hodia aj ako prírodný dezinfekčný prostriedok na drobné poranenia, ako sú odreniny, porezania či škrabance.

Naši predkovia ich s úspechom využívali aj pri liečbe reumatizmu a bolestiach kĺbov, čo môžete vyskúšať aj dnes. Jednoducho povedané – mladé smrekové výhonky by rozhodne nemali chýbať v žiadnej prírodnej domácej lekárničke!

Extra tip: Zo smrekových výhonkov môžete pripraviť skvelú aromatickú soľ, ktorá obohatí vaše kulinárske špeciality.

Dôležité upozornenie – nepopliesť si smrek s jedovatými ihličnanmi

Skôr než sa pustíte do zbierania, mali by ste si byť istí, že ste identifikovali správny strom. Smrek patrí medzi najbežnejšie ihličnany v našich lesoch, ale obozretní buďte najmä pri zámene s jedľou alebo veľmi nebezpečným tisom. Tis je totiž mimoriadne jedovatý – s výnimkou dužiny plodov, ktorá je ako jediná netoxická. Radšej teda zbierajte výhonky len z overených stromov.

Čo všetko obsahujú smrekové výhonky?

Liečivé účinky smrekových výhonkov sú známe už od stredoveku. Už svätá Hildegarda z Bingenu, slávna liečiteľka, spisovateľka a bylinkárka z 12. storočia, používala ihličie smreka ako účinnú pomoc proti stresu a únave. O niekoľko storočí neskôr dokonca kapitán James Cook chránil zdravie svojich námorníkov pivom vyrobeným práve zo smrekových výhonkov, čím ich zásobil dostatkom vitamínu C.

Tieto výhonky sú mimoriadne bohaté na vitamín C, obsahujú tiež množstvo minerálov, esenciálne silice a antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie a podporujú celkovú vitalitu organizmu.

Ako a kedy zbierať výhonky?

Najviac liečivých látok obsahujú práve mladé výhonky, ktoré vyrastajú na smrekoch počas jarných mesiacov. Ľahko ich spoznáte podľa krásnej, intenzívnej zelenej farby. Zbierajte ich predovšetkým z bočných vetiev, nikdy nie z vrcholu stromu, aby ste mu neublížili. Odporúčaná dĺžka výhonkov je do 5 cm. Ak výhonky hneď nepoužijete, jednoducho ich dajte zamraziť.

Využitie smrekových výhonkov v kuchyni

Mladé smrekové výhonky môžete konzumovať priamo, ale oveľa chutnejšie sú ako súčasť rôznych jedál. Vyskúšajte ich pridať do čerstvých šalátov, kombinujte ich so špargľou, môžete ich tiež nakladať podobne ako kapary. Výborné je smrekové pesto, aromatické maslo alebo dokonca smreková soľ či cukor. Keďže sa práve začína grilovacia sezóna, smrekovými výhonkami môžete fantasticky dochutiť mäso či ryby.

5 jednoduchých návodov na využitie smrekových výhonkov:

  1. Čaj proti kašľu:
    Na jeden šálku čaju použite približne 5 až 8 gramov výhonkov. Výhonky zalejte horúcou vodou a lúhujte približne 10 minút. Výsledkom je prírodný liek, ktorý vám rýchlo uľaví pri prechladnutí a kašli.

  2. Liečivá tinktúra na kĺby a svaly:
    Asi 10 nasekaných výhonkov zalejte 40-percentným alkoholom, nechajte lúhovať na teplom, svetlom mieste zhruba dva týždne a priebežne pretrepte. Potom tinktúru sceďte do tmavej sklenenej nádoby.

  3. Inhalácia na nádchu a upchatý nos:
    Do hrnca s horúcou vodou pridajte 2 až 3 polievkové lyžice mladých výhonkov a vdychujte liečivé výpary, ktoré dokonale uvoľnia vaše dýchacie cesty.

  4. Sladký smrekový sirup:
    Do nádoby vrstvite výhonky a cukor v rovnakom pomere, dobre utlačte a nechajte 8 až 10 týždňov odstáť na teplom mieste. Sirup následne sceďte a skladujte v uzavretej nádobe v chlade.

  5. Relaxačný kúpeľ na unavené nohy:
    Výhonky povarte asi 4 minúty, nechajte 10 minút odstáť, sceďte a pridajte do vane alebo lavóra. Vaše nohy vám budú vďačné!

Pozor – komu smrekové výhonky neprospievajú?

Ak trpíte astmou alebo čiernym kašľom, mali by ste sa výhonkom radšej vyhnúť. V týchto prípadoch sa ich užívanie neodporúča, aby nedošlo k zhoršeniu zdravotného stavu.

Nečakajte a využite tento prírodný dar naplno. Vaše telo aj chuťové poháriky vám budú vďačné!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané