Mysleli ste si, že jedinou cestou k zdravým probiotikám je obyčajný jogurt? Potom vás čaká príjemné prekvapenie. Existuje totiž množstvo ďalších potravín, ktoré sú doslova nabité užitočnými baktériami, a ktoré môžete ľahko zaradiť do svojho jedálnička. Nielenže vám pomôžu zlepšiť trávenie, ale tiež výrazne podporia váš imunitný systém a dodajú vám novú energiu.
Probiotiká – viac než len jogurtové nápoje
Ak počujete slovo „probiotiká“, zrejme vám ako prvý napadne práve jogurt či rôzne jogurtové nápoje zo supermarketov. Áno, sú dobrým zdrojom užitočných baktérií, ale zďaleka nie sú jedinou možnosťou. V našich črevách totiž žijú miliardy mikroorganizmov – od baktérií cez kvasinky až po rôzne ďalšie prospešné mikroorganizmy. Tieto drobné bytosti tvoria tzv. mikrobiom, ktorý ovplyvňuje oveľa viac, než len naše trávenie. Dokáže totiž výrazne zlepšiť obranyschopnosť organizmu a dokonca ovplyvňuje aj našu náladu a duševnú pohodu.
Problém nastáva, ak dôjde k narušeniu prirodzenej rovnováhy mikrobiomu – napríklad užívaním antibiotík, ktoré likvidujú nielen škodlivé, ale aj tie „dobré“ baktérie. Výsledkom môže byť oslabenie imunity, tráviace problémy či celková únava.
Kde všade nájdete probiotiká?
Probiotiká vznikajú v procese fermentácie alebo kvasenia. Tieto dva pojmy sú často používané zameniteľne, ale sú medzi nimi jemné rozdiely. Fermentácia je širší pojem označujúci premenu látok pôsobením mikroorganizmov, pričom môže prebiehať za prístupu kyslíka aj bez neho. Naproti tomu kvasenie sa najčastejšie spája s mliečnym kvasením, ktoré je špecifickou formou fermentácie. Takýmto spôsobom vznikajú napríklad jogurty, kefír, kyslá kapusta či nakladané uhorky.
Potraviny obsahujúce probiotiká často spoznáte podľa označenia na obale ako „obsahuje živé kultúry“ alebo priamo podľa uvedených baktériových kmeňov – medzi najznámejšie patria Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis či Streptococcus thermophilus. Dôležité však je, že nie všetky „zakysané“ produkty probiotiká skutočne obsahujú. Pokiaľ sú totiž po fermentácii ešte tepelne upravené, užitočné baktérie môžu byť zničené. Preto sa vždy radšej pozrite na etiketu a hľadajte označenie „živé kultúry“.
Najlepšie probiotické potraviny, ktoré vás prekvapia svojou silou
Jogurt je síce klasikou, no svet probiotických potravín je oveľa širší. Pozrite sa, ktoré ďalšie potraviny vám dodajú prospešné baktérie a ešte obohatia váš jedálniček:
Jogurt bez tepelnej úpravy
Najlepšie sú jogurty s jasným označením „živé kultúry“. Tieto baktérie totiž neboli zničené tepelnou úpravou, a sú preto skutočne prospešné.
Kefír, acidofilné mlieko, zákysanka
Tieto fermentované mliečne výrobky sú skvelým zdrojom probiotík. Nájdete ich neochutené alebo s rôznymi ovocnými príchuťami.
Kyslá kapusta
Tradičná slovenská dobrota nemusí byť vždy iba prílohou k mäsu. Z kyslej kapusty si pripravíte aj osviežujúce šaláty, plné vitamínov a probiotík.
Kimchi
Táto kórejská fermentovaná pochúťka je ostrá, pikantná a bohatá na živé kultúry. Skvelá voľba, ak máte radi exotickejšie chute.
Rýchlokvasené uhorky
Ide o uhorky kvasené v slanom náleve bez octu. Výborne doplnia každé jedlo a zároveň podporia vaše zdravie.
Kombucha
Nápoj vyrábaný fermentáciou čaju, ktorý sa dá kúpiť hotový alebo si ho pripravíte doma. Je osviežujúci, chutný a plný prospešných látok.
Tempeh
Fermentované sójové bôby v podobe pevnej hmoty sú skvelé do šalátov alebo ako zdravá alternatíva mäsa. Sú bohatým zdrojom probiotík aj rastlinných proteínov.
Miso pasta
Tradičná japonská pasta vyrábaná fermentáciou sóje, používaná do polievok, marinád, omáčok či dresingov. Obsahuje veľké množstvo užitočných baktérií a výraznú, nezameniteľnú chuť.
Fermentovaná zelenina „pickles“
Prirodzene nakladaná zelenina v slanom náleve (bez octu) predstavuje výživnú a chutnú pochúťku, ktorá dodáva telu množstvo probiotík.
Kvasená ovsená kaša
Ovsené vločky jednoducho zmiešajte večer s jogurtom alebo kefírom, nechajte cez noc stáť pri izbovej teplote a ráno máte chutné raňajky, ktoré zároveň blahodarne pôsobia na trávenie.
Kombinácia rôznych druhov probiotických potravín zabezpečí rozmanitosť bakteriálnych kmeňov vo vašich črevách. To prinesie nielen lepšie trávenie, ale aj silnejšiu imunitu, viac energie a dokonca lepšiu náladu. Tak neváhajte a začnite experimentovať s týmito zdravými pochúťkami ešte dnes!