Vyskúšaj jednu malú zmenu pri plnených mäsových knedliach. Budú chutiť oveľa lepšie a skoro nikto o tom nevie

Zdieľať
plnené knedle
plnené knedle Foto: www.shutterstock.com

Plnené zemiakové knedle s údeným mäsom, kyslou kapustou a opraženou cibuľkou patria k najobľúbenejším tradičným jedlám, ktoré pozná hádam každá rodina. Slovenská aj česká kuchyňa sú touto klasikou preslávené. Kapustu môžete servírovať na sladko alebo na kyslo, no ak chcete trochu zmenu, pokojne ju nahraďte čerstvým špenátom.

Máme pre vás však skvelý tip, ako tento tradičný recept povýšiť na novú úroveň. Čo keby ste klasické údené mäso nahradili ochuteným mletým mäsom? Výsledok vás milo prekvapí, keďže je jemnejší, šťavnatejší a hlavne oveľa aromatickejší. Tajomstvo spočíva v pridaní čerstvej petržlenovej vňate priamo do plnky. Tá jedlu dodá jedinečnú sviežosť a príjemnú vôňu.

Recept na zemiakové knedle s mletým mäsom a karamelizovanou cibuľkou

Na prípravu knedlí potrebujeme:

  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 200 g hrubej múky (plus prípadne podľa potreby na podsypanie)
  • 50 g hrubej krupice
  • 2 vajíčka
  • soľ podľa chuti

Na mäsovú plnku si pripravíme:

  • 300 g kvalitného mletého mäsa (ideálne bravčového alebo mix bravčového a hovädzieho)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • kúsok bravčovej masti
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • mletú rascu
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • soľ

Na prípravu karamelizovanej kapusty budeme potrebovať:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 menšie cibule
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • silný mäsový vývar (domáci je najlepší)

Podrobný postup prípravy:

1. Príprava mäsovej plnky:

Najskôr si cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kocky. Na panvici rozpustíme kúsok bravčovej masti a cibuľku na nej pomaly restujeme, až kým nezíska príjemnú zlatistú farbu. Následne pridáme mleté mäso a za stáleho miešania opekáme. Dochutíme čerstvo mletou rascou, čiernym korením a soľou. Tesne pred dokončením vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a necháme plnku úplne vychladnúť.

2. Príprava cesta na knedle:

Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v šupke domäkka. Po uvarení ich necháme úplne vychladnúť (ideálne je ich uvariť deň vopred). Studené zemiaky olúpeme a jemne nastrúhame. Do zemiakov pridáme hrubú múku, krupicu, vajíčka a soľ. Z ingrediencií na pomúčenej pracovnej doske vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré vytvarujeme do dlhšieho valca.

3. Tvarovanie a varenie knedlí:

Valček cesta nakrájame na rovnomerné kúsky, každý z nich sploštíme a do stredu vložíme vychladenú mäsovú plnku. Knedlíky dôkladne zabalíme a vytvarujeme do úhľadných guliek, pričom dbáme na to, aby plnka nevytekala. Hotové knedlíky opatrne vkladáme do hrnca s mierne osolenou vriacou vodou a varíme približne 10 až 12 minút, kým nevyplávajú na povrch.

4. Príprava karamelizovanej kapusty:

Kyslú kapustu dôkladne prepláchneme v studenej vode a dobre ju vyžmýkame, aby sme ju zbavili prebytočnej kyslosti. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozpustíme cukor a za stáleho miešania ho necháme skaramelizovať do zlatohneda. Následne pridáme olej, premiešame a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, ktorú restujeme dozlatista.

K zmesi pridáme pripravenú kapustu, zalejeme horúcim vývarom a ochutíme rascou a soľou. Za občasného miešania necháme tekutinu postupne odpariť. Opakovane prilievame vývar, kým kapusta nezmäkne podľa našej chuti. Nakoniec kapustu zahustíme hladkou múkou, ktorú krátko orestujeme a následne ju zalejeme zvyškom vývaru. Kapustu dusíme pod pokrievkou do želanej konzistencie.

Servírovanie:

Hotové knedlíky podávame bohato preliate cibuľkou, ktorú sme opražili do zlatohneda na bravčovej masti. Ako prílohu môžeme namiesto tradičnej kapusty zvoliť aj ľahší čerstvý zeleninový šalát, kyslú kapustu bez karamelizácie alebo uvarený špenát, ktorý výborne doplní jemnú chuť knedlí.

Vyskúšajte tento malý trik s petržlenovou vňaťou a zmena klasického receptu vás nadchne. Vaše plnené knedlíky s mletým mäsom sa vďaka tejto nenápadnej ingrediencii stanú ešte chutnejšími a zaujmú všetkých pri stole. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané