Výskumy zistili, že sušené ovocie pomáha proti rakovine hrubého čreva

Zdieľať
sušené ovocie
Výskumy zistili, že sušené ovocie pomáha proti rakovine hrubého čreva Foto: www.freepik.com

Objavte superpotravinu vo vašej kuchyni! Nové štúdie odhalili, že určité druhy sušeného ovocia majú výnimočné probiotické vlastnosti, ktoré môžu výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Prečítajte si, o ktoré ovocie ide a prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička.

Sušené slivky sa ukázali ako silný spojenec v boji proti rakovine hrubého čreva, vďaka výskumu vedenej profesorky Nancy Turnerovej z Texaské univerzity A&M. Tento článok vám ponúka pohľad na účinky sušených sliviek na správnu črevnú mikroflóru a ako môžu pomôcť v prevencii tejto závažnej choroby.

slivky
Výskumy zistili, že sušené ovocie pomáha proti rakovine hrubého čreva Foto: depositphotos.com

Zdravé baktérie v našom čreve hrajú kľúčovú rolu v prevencii rakoviny hrubého čreva tým, že bojujú proti nádorovým bunkám. V našom tráviacom systéme sa nachádza približne 400 druhov baktérií, pričom nie všetky sú prospešné. Sušené slivky však vďaka obsahu fenolových zlúčenín pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi týmito baktériami, majú antioxidačné účinky a neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú DNA a zvyšujú riziko rakoviny.

Štúdia realizovaná na myšiach odhalila, že tí, ktorí konzumovali sušené slivky, mali vo svojich črevách viac prospešných baktérií v porovnaní s myšami, ktoré ich nejedli. Hoci sú potrebné ďalšie výskumy na ľuďoch, pridanie sušených sliviek do vašej diéty sa zdá byť jednoduchým spôsobom, ako prispieť k vašemu zdraviu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané