Vyprážaný syr patrí medzi obľúbené pochúťky, ktorým dokážu odolať len tí najodhodlanejší. Či už ho majú radi deti alebo dospelí, väčšinou sa s ním stretávame v reštauráciách ako súčasť rýchleho, no skôr menej zdravého jedla. Ak ste si však doteraz mysleli, že takýto syr sa musí vždy vyprážať v hlbokom oleji a že ide výlučne o „kalorickú bombu“, môžete byť príjemne prekvapení. Existuje totiž spôsob, ako si ho doma pripraviť šetrnejšie k vášmu zdraviu i línii, a pritom si na ňom pochutiť rovnako dobre ako na tradičnom „smažáku“ z reštaurácie.
Výber syra je kľúčový
Mnoho ľudí robí pri výbere syra základnú chybu: vezmú do ruky ten najlacnejší alebo automaticky siahnu po variante s nízkym obsahom tuku, len aby ušetrili. Je však dôležité pozrieť sa na zloženie a dbať na to, aby syr nemal menej ako 30 % tuku v sušine. Pri takomto obsahu tuku sa syrová štruktúra počas tepelnej úpravy správa lepšie, nerozteká sa prirýchlo a výsledok je chutný a pevný. Rovnako sa nebojte experimentovať – výbornou voľbou môže byť plnený hermelín obalený v šunke či dokonca tvarôžky. Ak preferujete výraznejšie chute, siahnite po plesňových syroch. Môžete ich pred samotným pečením či vyprážaním zabaliť do plátkov údeniny, aby ste posilnili chuťový zážitok.
Vyprážanie v rúre ako zdravšia alternatíva
Najpraktickejší a zdravší spôsob, ako si pripraviť vyprážaný syr, je využiť rúru. Na plech si položte papier na pečenie, aby sa syr neprilepil a pekne sa prepiekol zo všetkých strán. Syr (napríklad eidam či goudu) obaľte v klasickom trojobale – teda v múke, vajci a strúhanke – a poukladajte na plech vystlaný papierom. Pred vložením do rúry ich ešte jemne pokvapkajte alebo postriekajte olejom, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Rúru si predhrejte na približne 200 °C a pečte syr, kým nezozlatne. Takto pripravená verzia síce môže mať o niečo menej výraznú chuť „vyprážaného“ jedla, ale je podstatne šetrnejšia k žalúdku a obsahu tuku.
Halloumi ako voňavá voľba
Pokiaľ obľubujete výrazné chute stredomorskej kuchyne, dajte šancu halloumi. Tento syr je vďaka svojej špecifickej konzistencii ideálny na pečenie i grilovanie. Nakrájajte ho na tenké plátky, obalte vo vajci a potom v kukuričných lupienkoch rozdrvených na drobné kúsky. Takto pripravené plátky jemne nasprejujte olejom a pečte približne 10 minút pri vyššej teplote. Vznikne tak chrumkavá a voňavá pochúťka, ktorú určite ocení nejeden milovník ľahkej a chutnej stravy.
Ako zabrániť vytekaniu syra
Pre mnohých je najväčšou obavou pri vyprážaní to, že syr sa začne roztápať a vytečie zo svojho trojobalu. Jednoduchý trik spočíva v tom, že obaľovanie zopakujete dvakrát: po prvom obalení v múke, vajci a strúhanke postup zopakujete ešte raz. Dvojitá vrstva trojobalu udrží syr pohromade oveľa lepšie a minimalizuje riziko jeho vytečenia na panvicu. Pre ešte väčšiu istotu ho môžete na 15 až 20 minút pred tepelnou úpravou vložiť do mrazničky. Tuhší syr tak zvládne vyprážanie oveľa ľahšie. Ak zvolíte pečenie v rúre, riziko vytečenia je výrazne nižšie, no opatrnosť sa vždy vypláca.
Špízy so syrom a zeleninou
Ak túžite po zmene alebo chcete ohúriť hostí niečím originálnym, môžete syr nakrájať na menšie kocky a vytvoriť špízy. Poprepichujte ho striedavo so zeleninou či šampiňónmi a vzniknuté špízy potom obaľte v trojobale. Počas vyprážania na panvici sa nielen syr, ale aj zelenina krásne prehreje a zjemní, čím vznikne nápadité jedlo, ktoré si pokojne môžete dopriať s ľahkým šalátom alebo pečivom. Ak vám klasické prílohy nechutia, môžete špízy podávať s jogurtovým dipom či bylinkovým dresingom. Tým dosiahnete ľahkú a zaujímavú večeru vhodnú aj pre náročnejších stravníkov.
Vyprážaný syr sa nemusí automaticky niesť v znamení ťažkého, presmaženého jedla. Stačí pár trikov, ako dvojité obaľovanie, predpríprava v mrazničke či použitie rúry namiesto panvice, a obľúbená pochúťka získa jemnejšiu a ľahšiu podobu. Môžete tak dopriať potešenie sebe aj rodine bez zbytočných výčitiek. Navyše, ak sa nebojíte experimentovať s inými druhmi syrov alebo pridaním údeniny či zeleniny, vaše jedlo nielenže nadobudne zaujímavú chuť, ale zároveň bude vyzerať originálne a hodné každej rodinnej oslavy či romantickej večere. Dobrú chuť!
