Vyprážané palacinky so špenátom podľa Karla Čapka: nezvyčajná pochúťka v trojobale, ktorú si zamilujete!

Zdieľať
Vyprážané palacinky so špenátom
Vyprážané palacinky so špenátom Foto: www.shutterstock.com

Palacinky sú jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré poznáme už od detstva. Pripravujeme ich sladké, so šľahačkou, čokoládou či džemom, alebo slané – so syrom, šunkou či zeleninou. Ale počuli ste už o palacinkách, ktoré sa obaľujú v trojobale ako klasické rezne? Táto netradičná úprava bola obľúbenou pochúťkou známeho českého spisovateľa Karla Čapka.

Karel Čapek – autor, ktorý mal rád aj netradičné chute

Karel Čapek je jedným z najvýznamnejších českých literárnych velikánov. Jeho geniálne diela, ako napríklad Vojna s mlokmi, R.U.R., alebo filozofická trilógia Hordubal, Povětroň a Obyčejný život, sú dnes už klasikou svetovej literatúry. Deti zas milujú jeho knižku Dášenka alebo život šteniatka.

Čo však mnohí netušia, Čapek bol aj gurmán, ktorý vedel oceniť dobré jedlo. Pri náročnej literárnej tvorbe si obľúbil vyprážané palacinky plnené špenátom, ktoré boli ideálnym pokrmom na dodanie energie.

Ako pripraviť vyprážané palacinky so špenátom podľa Karla Čapka?

Vyprážané palacinky možno znejú nezvyčajne, no ich príprava je ľahšia, než sa na prvý pohľad zdá. Výsledkom je chrumkavá lahôdka, ktorú budete chcieť pripravovať opakovane.

Ingrediencie na prípravu:

  • 1 balíček mrazeného špenátu (alebo čerstvý špenát)

  • klasické palacinkové cesto (mlieko, vajíčka, hladká múka, štipka soli)

  • polohrubá múka na obaľovanie

  • vajcia na obaľovanie

  • strúhanka

  • olej na vyprážanie

Postup prípravy krok za krokom:

  1. Pripravte špenátovú náplň
    Špenát povarte alebo poduste, nechajte úplne vychladnúť a dôkladne odkvapkajte od prebytočnej vody.

  2. Urobte palacinkové cesto
    Mlieko, vajcia, múku a trochu soli zmiešajte a nechajte odstáť 20 minút, aby palacinky boli jemnejšie.

  3. Usmažte palacinky
    Klasickým spôsobom usmažte tenké palacinky. Nechajte ich mierne vychladnúť.

  4. Plnenie a rolovanie palaciniek
    Na každú palacinku rozotrite vrstvu špenátu. Potom ich pevne zrolujte a prekrojte napoly, čím získate malé rolky.

  5. Obaľovanie palaciniek
    Rolky obaľte v trojobale – najskôr v polohrubej múke, potom v rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Trojobal dobre pritlačte.

  6. Vyprážanie palaciniek
    Palacinky vyprážajte v rozpálenom oleji do zlatista. Špenát zostane bezpečne vo vnútri, netreba sa báť jeho vytečenia.

Servírovanie – tipy a nápady

Hotové vyprážané palacinky môžete podávať ešte teplé. Výborne chutia s volským okom, tatárskou omáčkou či jogurtovým dipom s bylinkami. Pre mäsožravcov odporúčame do náplne pridať kúsky slaniny či šunky.

Recept vo videu:

Presný postup prípravy týchto chutných palaciniek môžete sledovať aj na YouTube kanáli „Vaříme s Kubíčkem“:

Nebojte sa vlastných variácií!

Aj keď Karel Čapek preferoval čistú verziu so špenátom, nič vám nebráni v tom, aby ste recept trochu vylepšili podľa vlastnej chuti. Môžete pridať napríklad cesnak, syr, huby či čerstvé bylinky.

Nechajte sa inšpirovať touto netradičnou pochúťkou a doprajte si jedlo hodné veľkého spisovateľa.

Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané