
Výnimočný tvarohový dezert, ktorý vás dostane na prvý pokus Foto: www.gettyimages.com
Tvarohový dezert je vždy vítaným potešením, či už sladké zahŕňa naše hrdlo alebo chceme len niečo ľahké na záver večere. V tomto článku vám predstavíme recept na tvarohový dezert, ktorý ocenia milovníci tradičných klasických dobrôt, ale aj tí, ktorí preferujú niečo ľahšie a osviežujúce. Je čas sa pustiť do prípravy tohto jednoduchého, no zároveň ohromujúco chutného tvarohového dezertu.
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 17,5 dkg cukru
- 80 ml oleja
- 3 polievkové lyžice mlieka
- 15 dkg hladkej múky
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
Náplň
- 50 dkg tvarohu
- 10 dkg práškového cukru
- 4 žĺtky
- Nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 sáčok pudinkového prášku s vanilkovou príchuťou
- približne 3 lyžičky zakysanej smotany
Poleva
- 4 bielka
- 10 dkg práškového cukru
- 1 polievková lyžica jedlého škrobu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Príprava
- Plech vymažeme a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- Tvaroh dôkladne premiešame (najlepšie je použiť smotanový tvaroh, ale ak nie je k dispozícii, hrudku dôkladne rozmixujeme).
- Vajcia a cukor vyšľaháme, potom za stáleho miešania pridáme olej a mlieko a dobre premiešame. Následne pridáme múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a miešame, kým nezmiznú hrudky.
- Cesto vyhladíme do pripraveného plechu a na vrch nanesieme tvarohovú zmes.
- Pečieme približne 35-40 minút. Ideálne je, ak sa povrch tvarohovej vrstvy nepripáli.
- Bielka začneme šľahať, pridáme citrónovú šťavu, cukor a škrob a šľaháme do tvrdej peny.
- Hotovú bielkovú penu nanesieme na horúci koláčik, potom znížime teplotu na 160 stupňov a sušíme približne 20 minút alebo dovtedy, kým pena trochu nezhnedne.
- Hotový koláčik presunieme na chladné miesto alebo do chladničky a po úplnom vychladení ho nakrájame ostrým nožom.
- Ak všetko prebehlo správne, na povrchu sa objavia rozkošné cukrové kvapôčky.