Výnimočný tvarohový dezert, ktorý vás dostane na prvý pokus

Zdieľať
tvarohový koláč
Výnimočný tvarohový dezert, ktorý vás dostane na prvý pokus Foto: www.gettyimages.com

Tvarohový dezert je vždy vítaným potešením, či už sladké zahŕňa naše hrdlo alebo chceme len niečo ľahké na záver večere. V tomto článku vám predstavíme recept na tvarohový dezert, ktorý ocenia milovníci tradičných klasických dobrôt, ale aj tí, ktorí preferujú niečo ľahšie a osviežujúce. Je čas sa pustiť do prípravy tohto jednoduchého, no zároveň ohromujúco chutného tvarohového dezertu.

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 17,5 dkg cukru
  • 80 ml oleja
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • 15 dkg hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli

Náplň

  • 50 dkg tvarohu
  • 10 dkg práškového cukru
  • 4 žĺtky
  • Nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 sáčok pudinkového prášku s vanilkovou príchuťou
  • približne 3 lyžičky zakysanej smotany

Poleva

  • 4 bielka
  • 10 dkg práškového cukru
  • 1 polievková lyžica jedlého škrobu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Príprava

  1. Plech vymažeme a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  2. Tvaroh dôkladne premiešame (najlepšie je použiť smotanový tvaroh, ale ak nie je k dispozícii, hrudku dôkladne rozmixujeme).
  3. Vajcia a cukor vyšľaháme, potom za stáleho miešania pridáme olej a mlieko a dobre premiešame. Následne pridáme múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a miešame, kým nezmiznú hrudky.
  4. Cesto vyhladíme do pripraveného plechu a na vrch nanesieme tvarohovú zmes.
  5. Pečieme približne 35-40 minút. Ideálne je, ak sa povrch tvarohovej vrstvy nepripáli.
  6. Bielka začneme šľahať, pridáme citrónovú šťavu, cukor a škrob a šľaháme do tvrdej peny.
  7. Hotovú bielkovú penu nanesieme na horúci koláčik, potom znížime teplotu na 160 stupňov a sušíme približne 20 minút alebo dovtedy, kým pena trochu nezhnedne.
  8. Hotový koláčik presunieme na chladné miesto alebo do chladničky a po úplnom vychladení ho nakrájame ostrým nožom.
  9. Ak všetko prebehlo správne, na povrchu sa objavia rozkošné cukrové kvapôčky.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané