Vyhadzujete šupky z citrusov? Robíte chybu. Naše staré mamy vedeli, že sú pokladom!

Zdieľať
šupky z citrusov
šupky z citrusov Foto: depositphotos.com

Citrusy sú skutočným darom prírody. Väčšina ľudí ich vníma len ako zdroj vitamínu C, ale málokto si uvedomuje, že aj ich kôra je doslova pokladom, ktorý by bola škoda vyhodiť. Už naše staré mamy vedeli, že práve v šupke sa skrýva sila, vôňa a chuť, ktoré sa dajú využiť nielen v kuchyni, ale aj v celej domácnosti – a dokonca aj v kozmetike.

Citrusy – vôňa, chuť a liek v jednom

Pomaranče, citróny či limetky sú nielen chutné a osviežujúce, ale ich vôňa má schopnosť zlepšiť náladu a rozjasniť myseľ. Kôra z týchto plodov obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré pôsobia antibakteriálne, dezinfekčne a zároveň nádherne prevoňajú celý domov. Aj preto ju kedysi naše babičky nikdy nevyhadzovali – vedeli ju premeniť na niečo užitočné.

Domáci citrónový korenie – aróma ako z reštaurácie

Ak milujete ryby, hydinu alebo zeleninové jedlá, citrónová kôra bude vaším spojencom. Skúste si pripraviť vlastný citrónový korenie – je lacné, voňavé a vydrží celé mesiace.
Stačí nastrúhať kôru z niekoľkých citrónov, pridať balenie čierneho mletého korenia a zmes nechať pár minút presušiť v rúre na nízkej teplote. Po vychladnutí ju presypte do malej koreničky.
Môžete experimentovať aj s kombináciou – ku kôre z citróna pridajte trochu limetky alebo pomaranča. Takýto domáci „citrusový mix“ dodá jedlu originálnu iskru.

Citrónový olej – zdravá esencia pre šaláty

Ďalšou jednoduchou vychytávkou je domáci citrónový olej. Nastrúhajte kôru z jedného citróna, vložte ju do fľaše s kvalitným olivovým olejom a nechajte odpočívať aspoň týždeň. Po pár dňoch sa olej naplní jemnou citrusovou arómou, ktorou môžete ochutiť šaláty, ryby, cestoviny či grilovanú zeleninu.

Sladký zázrak: karamelová citrusová kôra

Vo svete dezertov sú citrusy ako zázrak – dodávajú cestám sviežosť, šťavnatosť a jemnú kyselkavú chuť. Ak chcete mať kôru stále poruke, nastrúhajte ju a usušte. Môžete to urobiť v rúre, alebo len rozložiť na papier a nechať ju preschnúť pri radiátore.
Pre milovníkov sladkostí odporúčame pripraviť karamelovú citrusovú kôru – voňavú maškrtu, ktorú môžete pridať do koláčov, jogurtov či zmrzliny.

Postup:

  1. V malom hrnci priveďte do varu vodu. Kôru z niekoľkých citrusov ošúpte pomocou škrabky na dlhé tenké prúžky.

  2. Prúžky vložte do vriacej vody a krátko povarte (tzv. blanšírovanie).

  3. V inom hrnci si pripravte karamel – nechajte rozpustiť cukor, potom pridajte šťavu z pomaranča.

  4. Preceďte uvarenú kôru a zmiešajte ju s karamelom.
    Po vychladnutí vznikne voňavý sladký zázrak, ktorý môžete skladovať v uzavretej sklenenej nádobe.

Pomocník do domácnosti: citrusová kôra proti špine aj zápachu

Kôru z citrónov alebo pomarančov môžete využiť aj pri upratovaní.

  • Do odpadkového koša: Hoďte na dno pár šupiek – pohltia nepríjemný pach a osviežia vzduch.

  • Do skrine: Sušenú kôru vložte do malých látkových vrecúšok. V šatníku budú pôsobiť ako prírodný osviežovač a zároveň odpudzovač molí.

  • Na čistenie kuchyne: Pretrite nimi varnú dosku, rúru alebo drez. Citrusové oleje uvoľnia mastnotu a zároveň zanechajú lesk a vôňu čistoty.

Tento jednoduchý trik využívali už gazdinky pred desaťročiami – a dodnes funguje lepšie než mnohé drahé čistiace prostriedky.

Krása z prírody: citrónový peeling

Citrusová kôra má svoje miesto aj v starostlivosti o telo. Z nej si môžete pripraviť domáci peeling, ktorý pokožku prečistí a zjemní.
Zmiešajte nastrúhanú kôru z citróna, lyžicu kryštálového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a trochu olivového alebo kokosového oleja. Jemne vmasírujte do pokožky a opláchnite. Výsledok? Hladká, prevoňaná a svieža pleť.

Záver

Najbližšie, keď budete šúpať citrón či pomaranč, spomeňte si, že v rukách držíte viac než len zvyšok po ovocí – držíte malý prírodný poklad, ktorý prevoňal a skrášlil život už našim starým mamám.
Nechajte sa inšpirovať ich múdrosťou a využite citrusovú kôru naplno – v kuchyni, v kúpeľni aj pri upratovaní.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané