Pred pár dňami som pripravovala chutný bravčový pekáč s paradajkovou omáčkou, ktorá mi, samozrejme, dokonale ostriekala vnútro rúry. Predtým by ma to možno vystrašilo a okamžite by som hľadala drôtenku a silné odmasťovače, no dnes už viem, že to netreba. Objavila som totiž trik od pani Silvie, ktorý naozaj funguje, a pritom vôbec nezapácha. Mám ho z internetu, no roky ho úspešne používam a neviem si ho vynachváliť. Najlepšie na tom je, že nemusíte kupovať žiadne drahé prostriedky, vystačíte si s obyčajným práškom do pečiva.
Čo budete potrebovať
150 ml studenej vody
2 až 3 balíčky prášku do pečiva
Keramickú misu na pečenie
Trochu octu (ja pridávam od oka, ale stačí naozaj len šplhnúť)
Postup
Pripravte si keramickú misu na pečenie, do ktorej nalejete 150 ml studenej vody.
Pridajte 2 až 3 balíčky prášku do pečiva a dobre premiešajte.
Na záver pridajte trochu octu – nemusíte ho presne odmeriavať, no postačí vám približne jedna lyžica či menší špliech.
Celú zmes vložte do rúry zohriatej na 100 °C. Ideálne je využiť zostatkové teplo hneď po dopečení jedla, keď rúra ešte nestihla vychladnúť.
Nechajte zmes pôsobiť 30 až 45 minút. Po uplynutí tohto času rúru vypnite a jemnou handričkou alebo hubkou zotrite nečistoty z jej stien – zmäknuté usadeniny pôjdu dolu bez námahy a silného drhnutia.
Tento postup sa mimoriadne hodí, ak ste práve varili niečo, čo zvyčajne zanecháva mastné škvrny či pripálené cestičky. Na rozdiel od agresívnych čistiacich prostriedkov tu nepotrebujete čpavok ani žiadne iné ostré chemikálie, ktoré by obťažovali silným zápachom. Samotný prášok do pečiva spolu s octom dokážu zmäkčiť a oddeliť zaschnuté zvyšky jedla od stien rúry.
Ja osobne si tento trik neviem vynachváliť, pretože vďaka nemu sa čistenie stalo jednoduchým a rýchlym. Môžete ho pokojne zaradiť k pravidelnej údržbe kuchyne a pokojne ho zopakovať aj niekoľkokrát ročne – vždy, keď vidíte, že sa na stenách rúry začína tvoriť mastnota a pripálené zvyšky. Pani Silvia vie, o čom hovorí, a garantujem, že keď to raz vyskúšate, už sa k zdĺhavému drhnutiu so štipľavými chemikáliami nebudete chcieť vrátiť.
Odporúčam túto metódu každému, kto rád pečie, varí, či jednoducho chce mať svoju rúru čistú bez námahy. Neváhajte a skúste to – výsledok vás príjemne prekvapí!