
Zvlášť v letnom období je melón synonymom šťavnatých letných zážitkov. Nie je nad to, zahryznúť sa v horúcom dni do jeho sladkej dužiny. Zďaleka však nejde iba o jeho príjemnú chuť. Melón vás aj skvele zavlaží, takže prispieva k dodržiavaniu pitného režimu. A v mnohých ohľadoch prospieva aj zdraviu.
Ktorý je ktorý?
Základné rozdelenie melónov je na vodné a cukrové. Tých cukrových bolo vyšľachtených niekoľko odrôd, ktoré sa líšia farbou šupky aj dužiny.
Obľúbené vodné
U nás sú najbežnejšie. Pre zrelý plod je typická červená vodnatá dužina a zelená kôrka, na ktorej sa v závislosti od odrody väčšinou striedajú svetlé a tmavé pruhy. Vo vnútrajšku sa nachádzajú rovnomerne rozmiestnené semená. Existujú však aj odrody bezsemenné, napríklad Bouquet, ktorý sa k nám dováža zo Španielska. Do vodného melónu sa môžete hneď zahryznúť, alebo ho zakomponovať do pohárov, najrôznejších koktailov a ovocných šalátov, tort, k zmrzline, prípadne aj do ovocnej bowle.
Sladké cukrové
Druhú skupinu melónov tvoria melóny cukrové, ktoré bývajú menšie ako tie vodné a obvykle mávajú pevnejšiu hrubšiu šupku. Vnútri sa skrýva lahodná šťavnatá dužina, ktorej farba sa môže pohybovať od mdlej ľahko žltkastej farby cez kanárikovo žltú po sýto oranžovú.
Rovnako ako melón vodný aj melóny cukrové môžete jesť samotné. Skvelé sú aj v dipoch, omáčkach a marinádach, ktorým prepožičia sladkastú chuť bez toho, aby prebili chuť mäsa.

Šťavnatý Galia
Jednou z odrôd cukrového melónu je Galia, ktorého typická popraskaná žltkastá šupka so zeleným nádychom a ľahko nazelenalými rebrami pripomína kôru stromu.
Pevná dužina je zelenkavá až biela, takmer sa rozplýva na jazyku a chuťou pripomína nektárinky. Najviac chutí mierne vychladený. Báječný je v zeleninových šalátoch a predjedlách, najmä v kombinácii s lososom, šunkou prosciutto alebo iným marinovaným či sušeným mäsom.
Ogen
Tento hybrid cukrového melónu bol vyšľachtený v Izraeli. Plody majú lesklú hladkú kôru žltkastej farby so žltozelenými pruhmi alebo škvrnami a vážia maximálne 1,5 kg. Jeho ľahko zelenkavá až žltá dužina je vhodná na vyrezávanie guličiek.
Pre svoju drsnejšiu chuť sa Ogen málokedy konzumuje samotný, podáva sa skôr ako predjedlo so šunkou.
Najjemnejšie Charentais
Typickými znakmi tohto cukrového melónu sú veľké oválne plody so zelenobielou šupkou a tmavozelenými pozdĺžnymi pruhmi plus oranžovou sladkou dužinou, ktorá je veľmi aromatická. Preto má svoje miesto v ovocných šalátoch, dezertoch, pyré a zmrzlinách. Okorenená čerstvým korením sa dobre hodí k šunke.
Najmenšia Cantaloupe
Najdrobnejší zo všetkých melónov je zrejme Cantaloupe, pre ktorý je typická sieťovaná kôra ukrývajúca sladkú oranžovú dužinu. Svojou chuťou pripomína mango. Najlahodnejší je tento melón bez ďalšej úpravy. Hodí sa ale tiež napríklad na prípravu zmrzliny či sorbetu.
Najsladšie Honeydew
Najsladší zo všetkých cukrových melónov je melón medový.
Najsladší zo všetkých cukrových melónov je melón medový. Jeho veľmi sladká a aromatická dužina opäť príde vhod k šunkám: nevarené lososové, hovädzie, parmské i pršutu.

Ako melón oživiť?
Ak je dužina melónu chuťovo mdlá, môžete ju kombinovať s výraznejším ovocím, napríklad s kivi, malinami, jahodami, ostružinami, ananásom, marhuľami alebo mangom. Báječne chutí aj s lístkami mäty.
S čím si rozumie?
Melóny so žltou dužinou sú vynikajúcim doplnkom k parmskej šunke, steakom z lososa a syrom. Vodný melón bude ideálny do ovocných a zeleninových šalátov, ako príloha k mäsu, syrom aj údeninám.
Ako ho krájať?
Melón prerežte na dve rovnako veľké polovičky. Jednu z nich otočte dužinou dole na doštičku. Pripravte si ostrý nôž, ktorý dobre prereže tvrdú zelenú šupku. Začnite krájať z jednej strany na druhú plátky široké asi 3 cm. Potom pootočte doštičku o 90 stupňov a krájajte v opačnom smere, aby ste vytvorili kocky.
Urobte si ovocné smoothie
Rozmixujte dužinu z polovice melónu nakrájanú na kúsky a šťavu z dvoch limetiek. Preceďte cez sitko a ihneď podávajte.
Melónové hranolky
Melónovú dužinu nakrájajte na hranolky, posypte ich čili vločkami a trochou kôry z limetky. Podávajte s dipom z bieleho jogurtu, kokosového mlieka (oboje po 120 g) a lyžicou kokosového cukru či medu.
Melónová margarita
Budete potrebovať: 150 ml vody, 100 g krupicového cukru, šťavu z 1 limetky, 400 g očisteného vodného melónu, 4 panáky tequily, ľad podľa chuti a vetvičky mäty a limetku na ozdobu.
Vodu s cukrom a limetkovou šťavou zvaríme asi 10 minút do sirupovej konzistencie a necháme vychladnúť. Do mixéra vložíme vodný melón nakrájaný na kúsky, tequilu a sirup. Spoločne rozmixujeme dohladka. Tekutinu rozdelíme do pohárov ozdobených na okraji cukrom. Doplníme ľadom, plátkami limetky, melónu a mätou. Ihneď podávame.

Puding s jedlými kvetmi
Budete potrebovať: 500 g dužiny červeného vodného melónu, 4 lyžice krupicového cukru, štipku mletej škorice, 1 limetu, 5 lyžíc kukuričného škrobu, 200 ml 40% smotany na šľahanie, 150 g kyslej smotany.
Melónovú dužinu zbavíme semienok a rozmixujeme dohladka. Pridáme cukor podľa chuti a sladkosti. Zmes vlejeme do hrnca a za stáleho miešania pozvoľna varíme asi 5 až 10 minút do zhustnutia. Horúci puding rozdelíme do pohárov a necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme smotanu do tuha a stierkou do nej zľahka vmiešame kyslú smotanu. Krém nanesieme na puding, posypeme nasekanými pistáciami, ozdobíme jedlými kvetmi a ihneď podávame.
Nealkoholický ovocný drink
Budete potrebovať (na 1500 ml): 200 g jahôd, 300 g melónovej dužiny, 750 ml studenej vody, 1 citrón, 1 limetu, 2 lyžičky cukru a mätu na ozdobenie.
Jahody umyjeme, melón nakrájame na kocky. Ovocie spolu s vodou vložíme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Dochutíme šťavou z polovice citróna a limetky. Nápoj podľa chuti osladíme. Zvyšné ovocie nakrájame na kocky a napicháme na špízy. Pripravený nápoj vychladíme, rozlejeme do pohárov, ozdobíme mätou a môžeme podávať.
Vrstvená zmrzlina
Na melónovú vrstvu: 1 kg vodného melónu, 2 lyžice medu, 100 g práškového cukru, šťavu z 1 limety, 2 lyžice a 30% smotany na šľahanie.
Na kivi vrstvu: 20 g krupicového cukru, 20 ml vody, 4 kivi a 1 lyžicu medu.
Na jogurtovú vrstvu: 200 ml jogurtu a 2 lyžice medu.
Melón očistíme, nakrájame na kúsky, vyberieme kôstky a rozmixujeme. Zmiešame ho s medom, práškovým cukrom, limetovou šťavou a smotanou. Hotovú tekutinu nalejeme do formičiek na zmrzlinu a uložíme do mrazničky. Z vody a cukru pripravíme ďalší cukrový rozvar. Kivi ošúpeme, roztlačíme a zmiešame s medom a cukrovým rozvarom. Do formičiek s ľahko stuhnutou melónovou vrstvou nalejeme jogurt zmiešaný s medom a zelenú kivi vrstvu. Vrátime späť do mrazničky, a akonáhle zmrzlina ľahko stvrdne, zapichneme do nej drievko a necháme cca 6 hodín tuhnúť. Po zmrazení vyberieme z formičiek.
Šalát s reďkovkami
Budete potrebovať: 2 vychladené mini melóny, 1 zväzok reďkoviek, 2 jarné cibuľky, 2 chilli papričky, 100 g zmesi aj listových šalátov a hrsť mäty.
Na zálievku: 90 ml limetovej šťavy, 1 lyžicu rybej omáčky, 2 lyžice oleja, 1 lyžicu chilli omáčky, 2 lyžičky najemno nastrúhaného zázvoru, čerstvo mleté čierne korenie, trstinový cukor podľa chuti a soľ.
Melón prepolíme a lyžicou vydlabeme dužinu. Nakrájame ju na kocky a zbavíme kôstok. Reďkovky očistíme a pokrájame na tenké plátky. Jarné cibuľky a chilli papričky posekáme najemno, mätu natrháme na lístočky. Vo veľkej mise zmiešame limetovú šťavu s rybou omáčkou, olejom, chilli omáčkou a nastrúhaným zázvorom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a dosladíme trstinovým cukrom. Do dresingu pridáme všetky nakrájané ingrediencie, zmes listových šalátov a zľahka premiešame. Šalátom naplníme vydlabané polovičky melónov a ihneď podávame.

Melónová salsa
Budete potrebovať: 4 krajce bieleho chleba, 4 lyžice olivového oleja, 250 g dužiny vodného melónu, polovicu šalátovej uhorky, 100 g syra balkánskeho typu, štvrtinu malej červenej cibule, 1 vňať z jarnej cibule, malú hrsť lístkov a malú hrsť lístkov. Plátky chleba potrieme z oboch strán olivovým olejom. Položíme ich na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 ° C, kým nebudú ľahko chrumkavé. Medzitým zbavíme dužinu melónu kôstok a nakrájame ju na drobné kúsky. Uhorku očistíme a pokrájame na rovnako veľké kocky ako melón. Syr aj očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a všetko spoločne s melónom a uhorkou zmiešame v mise. Ochutíme limetkovou šťavou, soľou a korením. Salsu rozdelíme na opečené chleby a dozdobíme jarnou cibuľkou a mätou.
Ovocné gazpacho
Zeleninu očistíme, melón zbavíme semienok a šupky. Melón, papriku, uhorku, cesnak, lístky byliniek otrhané od stoniek a ľad rozmixujeme. Zmes osolíme, dochutíme čiernym korením a citrónovou šťavou. Pokvapkáme olivovým olejom a znovu premixujeme. Podávame chladené a pokvapkané trochou oleja.
Melónový džem
Na 6 pohárov po 330 ml budete potrebovať: 1000 g vodného melónu, 10 g citrusového pektínu, 800 g krupicového cukru, šťavu z 1 citróna a hrsť mäty.
Melón nakrájame na kocky a zbavíme semienok. Rozmixujeme ho na pyré. Pektín zmiešame s dvoma lyžicami cukru, zvyšok cukru spolu s citrónovou šťavou pridáme k melónu. Za stáleho miešania uvedieme do varu a vmiešame pektín. Varíme na miernom ohni asi 5 minút. Prihodíme nasekanú mätu a ešte 10 minút povaríme. Džem nalejeme do čistých pohárov, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Uchováme ho v chlade tme.
Šalát s hovädzím mäsom a melónom
Budete potrebovať: 300 g hovädzej roštenky, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 100 g reďkoviek, 200 g červeného melónu, 1 avokádo, 80 g čerstvého špenátu a 100 g hlávkového šalátu.
Na dresing: 4 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu balzamikového octu, šťavu z 1 citróna, soľ, mleté čierne korenie, hrsť čerstvej mäty a 100 g čerstvého syra.
Hovädziu roštenku ochutíme soľou a korením. Pokvapkáme olejom a sprudka opečieme na panvici z každej strany cca 2 minúty. Mäso preložíme na plech s papierom na pečenie a dopekáme v rúre vyhriatej na 190 ° C asi 5 minút. Reďkovky, melón a avokádo očistíme a nakrájame na kúsky. Špenát a šalát opláchneme, natrháme a necháme odkvapkať. Na dresing premiešame olivový olej, balzamikový ocot, citrónovú šťavu, soľ, korenie a čerstvo nasekanú mätu.
Na tanier rozložíme pripravenú zeleninu, poukladáme ju na tenké plátky nakrájaným hovädzím mäsom a posypeme kúskami čerstvého syra. Zalejeme pripraveným dresingom a môžeme podávať s citrónom na dochutenie.
Zdroj: idnes.cz