Veľká noc je za dverami a spolu s ňou prichádza aj príležitosť potešiť malých koledníkov nielen sladkosťami, ale aj zábavnými drobnými pochúťkami takzvaného „finger food“. Ide o malé jednohubky, ktoré si deti môžu vziať priamo do ruky a pochutiť si na nich, kedykoľvek dostanú chuť. A verte, že pri pohľade na vajíčkové prasiatka či veselé zajačie toasty neodolajú ani dospelí. V nasledujúcich riadkoch nájdete tipy, ako spracovať vajíčka do podoby milých zvieratiek, ako pripraviť listové cesto v tvare mrkvičiek a dokonca aj sladký dezert, ktorý vyzerá ako volské oko – no chutí úplne inak.
Pripravte pre deti veselé jednohubky
Zabudnite na klasické balíčky chipsov a sušienok na stole. Tentoraz sa môžete vyhrať s tvarom aj chuťou. Vajíčok má počas Veľkej noci doma väčšina z nás neúrekom, a tak ich môžete skvelo využiť na tvorbu chutných dekoratívnych pochúťok. Ďalším lákadlom budú mini mazančeky alebo muffiny z plnky. A ako čerešnička na torte – či skôr na košíčku – poslúži dezert zvaný „sladké volské oko“, ktoré zaručene vzbudí pozornosť.
Vajíčka vo všetkých podobách: prasiatko, kuriatko či myška
Počas Veľkej noci býva zvykom mať doma zásobu uvarených vajec. Ak ste ich pripravili viac, než spotrebujete do šalátov či pomazánok, skúste z nich vyrobiť veselé zvieratká. Postup je jednoduchý:
Kuriatko
- Opatrne odrežte hornú časť bielka z uvareného vajíčka.
- Vyberte žĺtky a zmiešajte ich v miske s majonézou, horčicou, trochou soli a korením. Ak chcete, pridajte tvaroh alebo avokádo, aby bola plnka jemnejšia a rôznorodejšia.
- Touto zmesou naplňte duté bielka a navrch dajte „čiapočku“ z odkrojenej časti bielka.
- Očká vytvorte z korenia (alebo kúskov olív), zobáčik a noštek z mrkvy. Takto vyčarujete veselé kuriatka, ktoré uložíte napríklad na list šalátu.
Prasiatko
- Vajíčko nechajte celé a vytvorte mu ušká a rypáčik zo salámy alebo šunky.
- Očká môžu byť opäť z korenia, prípadne z kúskov olív.
- Celkový dojem doladíte uložením prasiatka na tanier s čerstvou zeleninou.
Myška
- Aby vajíčko pripomínalo myš, poslúžia vám dieliky reďkovky.
- Z nej vyrežte ušká a zapichnite do vrchnej časti vajíčka, menší pásik nechajte ako chvostík.
- Dozdobte opäť korením či inými drobnými kúskami zeleniny podľa fantázie.
Tento nápad využíva minimálne množstvo surovín, no urobí na sviatočnom stole veľký efekt. Navyše do neho môžete zakomponovať rozličné druhy zeleniny a byliniek, vďaka čomu dodáte deťom (aj dospelým) viac vitamínov a chutných bielkovín.
Zajačie toasty na večeru alebo ako rýchla desiata
Ak zháňate jednoduché a rýchle pohostenie, skvelým riešením sú zajačie toasty:
- Vezmite celozrnný alebo ražný toastový chlieb a vykrojte z neho tvar zajačej hlavy aj s uškami.
- Na jednu porciu potrebujete dve tieto vykrojené časti.
- Spodnú časť natrite pomazánkou, ktorú má vaše dieťa rado – môže to byť napríklad nátierka s čerstvým syrom, chrenová, vajíčková alebo zeleninová.
- Priložte druhú vykrojenú časť chleba a vytvorte zajačikovi tváričku:
- Z kvalitnej šunky vyrežte menší tvar pre vnútro ušiek, prípadne ňufáčik.
- Fúziky môžu byť z tenkých pásikov papriky alebo pažítky.
- Zúbky vytvoríte z malých kúskov tvrdého syra a očká z olív.
- Podávajte s kúskom mrkvy alebo ďalšou čerstvou zeleninou.
Aj takáto malá „jednohubka“ dokáže spríjemniť deň, či už ako rýchla desiata pre koledníkov, alebo ako zábavná večera, pri ktorej sa deti s radosťou zapoja do zdobenia.
Mrkvičky z listového cesta ako slané prekvapenie
K Veľkej noci neodmysliteľne patrí aj symbolika jari a čerstvej zeleniny. A ak máte chuť na niečo chrumkavé, skúste mrkvičky z listového cesta:
Príprava kornútkov
- Listové cesto nakrájajte na pásiky, široké asi 1,5 cm.
- Kúpte si kovové formičky v tvare kornúta (predávajú sa bežne v domácich potrebách) a potrite ich olejom či maslom.
- Každú formičku omotajte pásikom listového cesta, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do rúry predhriatej na približne 180 °C asi na 20 minút.
- Ak formičky nemáte, môžete si pomôcť vytvarovaním kornúta z papiera na pečenie, ktorý obalíte alobalom.
Náplň
- Po upečení vyberte kornútky z formičiek a naplňte ich obľúbenou pomazánkou. Deti často milujú tuniakovú, syrovú alebo vajíčkovú – záleží len na vašej fantázii a preferenciách rodiny.
- Môžete si pripraviť napríklad aj mrkvovo-tvarohovú nátierku s čerstvými bylinkami, aby bol dojem mrkvičky ešte autentickejší.
Dekorácia
- Hornú časť kornútka ozdobte kúsok petržlenovej vňate, vňaťou z mrkvy či čerstvým kôprom. Tak bude mrkvička pôsobiť ešte realistickejšie a zároveň sviežo.
Muffiny ako mini mazanec alebo slaná plnka
Kto by počas Veľkej noci nemal rád mazanec či plnku? Ak však chcete klasické recepty mierne oživiť, môžete ich premeniť na muffiny:
Mini mazanec
- Pokojne použite svoj overený recept na veľkonočný mazanec, kde do cesta pridáte kandizované ovocie alebo hrozienka.
- Namiesto pečenia vo veľkej forme cesto nadávkujte do muffinových košíčkov.
- Po upečení každý malý mazanček ozdobte bielkovou polevou alebo sušienkovými „uškami“. Sušienkové cesto pripravíte zo 130 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, štipky soli, jedného balíčka vanilkového cukru a 100 g zmäknutého masla. Vykrajujte z neho malé tvary ušiek, upečte ich samostatne a nakoniec zapichnite do každého mazančeka.
Slaná nádivka v muffinovej forme
- Ak radi pripravujete tradičnú veľkonočnú plnku (z rožkov, údeného mäsa, byliniek a vajec), nemusíte ju vždy piecť v jednej veľkej miske.
- Vyskúšajte rozdeliť plnkovú zmes do muffinových formičiek a vytvoriť malé chutné porcie, ktoré si každý vezme priamo do ruky.
Sladké volské oko – originálny dezert, ktorý nadchne deti
Úplným favoritom medzi netradičnými veľkonočnými maškrtami je však sladké volské oko. Vyzerá veselo a chutí lahodne:
- Základ môže tvoriť napríklad piškótový alebo muffinový korpus.
- „Bielok“ vytvoríte z tvarohu vymiešaného s cukrom, kvapkou citrónovej šťavy a trochou želatíny (použite želatínové pláty podľa návodu).
- „Žĺtok“ zastúpi polovica zaváranej marhule. Ak ju po upevnení (respektíve vychladnutí želatíny) položíte na vrch, docielite ilúziu pravého volského oka.
Deti budú nadšené nielen vzhľadom, ale aj sladkou a sviežou chuťou. Tento dezert navyše môžete podávať ako čarovné zakončenie veľkonočného obeda alebo ako pútavú sladkosť pre každú návštevu.