Varenie zemiakov. Toto je 8 najväčších chýb, ktoré robí takmer každý

Zdieľať
varenie zemiakov
varenie zemiakov Foto: www.shutterstock.com

Zemiaky patria neodmysliteľne k základom slovenskej kuchyne. Mnohí z nás si bez nich nedokážu predstaviť obed či večeru. Vďaka ich všestrannosti sa s nimi dajú vytvoriť stovky chutných pokrmov. Môžete ich piecť, variť, smažiť, dusiť, pripravovať na sladko, slano, na kašu, ako hlavné jedlo, prílohu, ba dokonca aj ako dezert. Napriek tomu, že zemiaky sú v kuchyni tak často používané, množstvo ľudí stále robí pri ich príprave opakujúce sa chyby. Skontrolujte si, či ich nerobíte aj vy.

1. Nevhodný výber odrody zemiakov

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že všetky zemiaky sú rovnaké a stačí kúpiť tie, ktoré vyzerajú najlepšie. To však nie je pravda. V obchodoch je dostupných viac druhov, a každý má odlišné vlastnosti. Zemiaky s vyšším obsahom škrobu sú ideálne na kašu alebo pyré, pretože sa po uvarení ľahko rozpadnú a získajú jemnú konzistenciu. Pevnejšie odrody sú zas vhodnejšie na smaženie, do šalátov či na zapekanie, pretože lepšie držia svoj tvar.

2. Neumytie zemiakov pred varením

Aj keď si myslíte, že varenie vo vode všetku špinu odstráni, mýlite sa. Ak vložíte neumyté zemiaky rovno do hrnca, hlina a nečistoty sa rozpustia vo vode a nasiaknu priamo do zemiakov. Výsledkom budú zemiaky, ktoré chutia mierne „zemito“, čo rozhodne nie je príjemné. Preto vždy venujte pár minút dôkladnému umytiu zemiakov pod tečúcou vodou.

3. Nedostatočne uvarené zemiaky

Jednou z bežných chýb je aj nedovarenie zemiakov. Nejde len o estetickú záležitosť, ale najmä o chuťovú kvalitu. Nedovarené zemiaky sú totiž horké, tvrdé a ťažko stráviteľné. Aby ste sa vyhli tejto chybe, pravidelne počas varenia skúšajte ich mäkkosť vidličkou alebo nožom. Zemiaky sú hotové vtedy, keď sú dostatočne mäkké a ľahko sa prepichnú.

4. Vkladanie zemiakov do vriacej vody

Ďalšia chyba úzko súvisí s predchádzajúcou. Ak zemiaky hodíte priamo do prudko vriacej vody, ich povrch sa okamžite začne rozvárať, zatiaľ čo vnútro ostane tvrdé. Najlepšie je vložiť zemiaky do studenej vody a následne ju priviesť k varu. Týmto spôsobom zaistíte rovnomerné varenie od povrchu až po stred.

5. Príliš málo soli

Zemiaky obsahujú veľké množstvo škrobu, ktorý prirodzene absorbuje soľ. Preto si vyžadujú výraznejšie dochutenie. Mnoho ľudí je však pri solení vody príliš opatrných. Nebojte sa vody poriadne osoliť – chuť zemiakov tak krásne vynikne a pokrm nebude fádny. Radšej pridajte soli viac už do vody, než aby ste ju neskôr museli dosoľovať na tanieri.

6. Zabúdanie na priebežné ochutnávanie

Niektorým to môže znieť zvláštne, ale priebežné ochutnávanie je pri varení veľmi dôležité. Každý z nás má inú predstavu o ideálnej chuti. Len pravidelným ochutnávaním počas prípravy môžete zistiť, či treba pridať soľ, alebo či už sú zemiaky dostatočne mäkké. Nebojte sa preto počas varenia občas ochutnať a prispôsobiť jedlo svojim chuťovým pohárikom.

7. Nesprávne skladovanie uvarených zemiakov

Uvarili ste viac zemiakov, než ste schopní zjesť naraz? Často robíme tú chybu, že ich necháme vychladnúť pri izbovej teplote a dlho ich necháme len tak položené na stole. Uvarené zemiaky však pri takejto teplote rýchlo strácajú svoju kvalitu a sú náchylnejšie na pokazenie. Správnym riešením je vložiť ich čo najskôr po uvarení do vzduchotesnej nádoby a skladovať v chladničke. Takto uchované vydržia chutné a čerstvé oveľa dlhšie.

8. Varenie zemiakov vopred nakrájaných a ošúpaných

Mnoho ľudí šúpe a krája zemiaky ešte pred varením, pretože im to príde praktické a rýchlejšie. Tým však prichádzajú o množstvo dôležitých živín. Práve pod šupkou a v nej sa totiž nachádza najviac vitamínov a minerálov, ktoré počas varenia unikajú do vody. Ak chcete zachovať maximálnu výživovú hodnotu zemiakov, varte ich vždy vcelku a v šupke. Po uvarení ich môžete ľahko ošúpať, pričom zachováte ich prirodzenú chuť a vitamíny.

Dajte si záležať na týchto detailoch a vaše zemiaky budú vždy chutiť dokonale. Ako ste na tom vy? Poznáte tieto chyby z vlastnej skúsenosti? Skúste tieto rady nabudúce aplikovať a užite si ešte lepšie pokrmy zo zemiakov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané