V šťave z tohto exotického ovocia sa skrýva až päťdesiatnásobne vyššia koncentrácia vitamínu C, než nájdeme v citrónoch či pomarančoch. Možno ste o ňom doteraz veľa nepočuli, no v skutočnosti ide o hotový elixír zdravia a krásy. Reč je o acerole, známom aj ako barbadoská alebo západoindická čerešňa, ktorá sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou vďaka svojim výnimočným účinkom a mimoriadnej koncentrácii živín.
Prírodná „superbomba“ pochádzajúca z Karibiku
Acerola má pôvod najmä v tropických oblastiach Karibiku a Strednej Ameriky. Tieto sýtočervené plody, tvarom trochu pripomínajúce malé jablká alebo väčšie čerešne, sa vyznačujú sviežou chuťou, v ktorej sa mieša jemná kyslosť s prirodzenou sladkosťou. Hoci ľudia v našich končinách ešte pomerne málo siahajú po tejto „superpotravine“, v niektorých krajinách predstavuje acerola bežnú súčasť dennej stravy. O jej pozoruhodných vlastnostiach svedčí aj štúdia z roku 2018 uverejnená v časopise Journal of Food Science and Technology, ktorá označila barbadoskú čerešňu za „nedostatočne využité funkčné superovocie“, vyvolávajúce v posledných rokoch značný záujem tak u vedeckej obce, ako aj medzi farmaceutickými firmami.
Prečo si ju obľúbila aj Rihanna
Svoje osobitné miesto si acerola našla aj v kozmetickom priemysle, konkrétne vo výrobkoch medzinárodnej hviezdy Rihanny. Speváčka, ktorá pochádza z Barbadosu, uviedla, že v detstve bola acerola prirodzenou súčasťou jej jedálnička. Už vtedy vedela, aké má benefity pre ľudský organizmus – nečudo, že ju zaradila medzi kľúčové zložky svojej vlastnej línie kozmetických prípravkov určených na starostlivosť o pleť. Barbadoská „čerešňa“ je totiž známa tým, že pleť dokáže nielen vyživiť, ale ju aj chrániť pred predčasným starnutím.
Drobný plod s veľkou dávkou vitamínu C
Jedno z najpôsobivejších tvrdení o acerole je, že v porovnaní s citrusmi obsahuje približne 50- až 100-krát viac vitamínu C. Kým pri pomarančoch a citrónoch sme zvyknutí na slušný prídel „céčka“, toto exotické ovocie ich hladinu posúva na úplne inú úroveň. Stačí jedna pohárik acerolovej šťavy, aby ste pokryli bežnú dennú dávku vitamínu C, ktorý si naše telo nedokáže samo vytvoriť. Nielenže takto posilníte imunitu a podporíte tvorbu bielych krviniek, ale zároveň pomôžete organizmu rýchlejšie bojovať s nachladnutím, chrípkou i rôznymi infekciami.
Ochrana pred plesňami a baktériami
Acerola si vyslúžila pozornosť aj vďaka ďalším cenným fytonutrientom, medzi ktoré patria karotenoidy, fenoly, antokyány či flavonoidy. Tieto látky zvyšujú schopnosť tela odolávať plesniam, baktériám a vírusom, preto je jej pravidelná konzumácia vhodná nielen počas zimných mesiacov, ale pokojne po celý rok. Ovocie obsahuje tiež vitamíny A, B1, B2, niacín, albumín, železo, fosfor a vápnik, vďaka čomu poskytuje široké spektrum výživných látok prospešných pre náš celkový zdravotný stav.
Spojenec mladšej pleti aj pevných kĺbov
Hoci je acerola vychýrená najmä pre vysoké množstvo vitamínu C, odborníci upozorňujú aj na jej významný vplyv na tvorbu kolagénu. Ten je nevyhnutný pre zdravie našej pokožky, kĺbov a spojivových tkanív. Pravidelná konzumácia aceroly môže spomaliť starnutie pleti, predchádzať tvorbe vrások a pomôcť pri regenerácii pokožky po poškodení slnečným žiarením. Množstvo ľudí tak siahne po acerole nielen pre zdravotné benefity, ale tiež pre jej kozmetické účinky – vďaka nej vyzerá pleť dlhšie mladá a svieža.
Váš deň môžete začať pohárom acerolovej šťavy
Na ostrove Barbados je úplne bežné, že ľudia vyrážajú na zber tohto ovocia viackrát do roka, podobne ako my chodievame na jeseň na huby. Zo zrelých červených plodov sa lisuje šťava, ktorá sa často dáva piť aj malým deťom práve pre spomínané výnimočne vysoké množstvo vitamínu C. Navyše, vďaka len mierne kyslastej chuti sa do nej nemusí pridávať veľa cukru či sladidiel. Dužina tohto ovocia býva mäkká, šťavnatá a žltooranžová, z listov sa zase pripravujú čaje. Barbadoská čerešňa je tak všestranne využiteľná – vyrábajú sa z nej džemy, želé, sorbety, dezerty, sušené prášky a dokonca aj kulinárske špeciality.
Kde ju zohnať a ako ju využiť
Hoci čerstvá acerola nie je v slovenských obchodoch úplne bežná, v sekciách so zdravou výživou či v niektorých supermarketoch s bio potravinami natrafíte aspoň na lisované šťavy, zvyčajne spracované za studena. Ak si potrpíte na kvalitu, vyberajte tie, ktoré neobsahujú pridaný cukor ani konzervačné látky, aby ste si zaistili maximálny prísun živín. Acerolu je možné zakúpiť aj vo forme sušeného prášku – ten má príjemne nakyslú príchuť a môžete ho pridať do ranného smoothie, džúsu, mliečneho kokteilu, ale aj do jogurtu či müsli.
Elixír mladosti aj kulinárske prekvapenie
Okrem toho, že je acerola mimoriadne bohatá na cenné živiny, mnohí ju považujú za kulinárske prekvapenie. Vďaka jemnému náznaku kyslosti sa skvele hodí k sladkým i slaným jedlám, pričom v nich dokáže vytvárať zaujímavý chuťový kontrast. Navyše pôsobí ako prírodný posilňovač imunity, pomáha pri boji s infekciami a podporuje tvorbu kolagénu. Jej priaznivé účinky tak ocení každý, kto hľadá jednoduchý spôsob, ako podporiť svoje zdravie a zároveň si dopriať niečo chutné. Nezáleží na tom, či siahnete po čistej šťave, sušenom prášku alebo kozmetických výrobkoch s extraktom z aceroly – vaša pleť, vitalita aj celé telo vám poďakujú.