Ak máte nejaké skúsenosti s pečením, môžete si pripraviť tento vynikajúci dezert. Pomarančová torta bude chutiť každému, kto má rád citrusy. Na výrobu je trochu ťažšia, takže nie je úplne vhodná pre úplných začiatočníkov. Ak ste už niekedy piekli, zaručene to zvládnete a celá rodina si pochutí na tomto netradičnom dezerte. Uvidíte, že bude chutiť celej rodine a navyše vyzerá krásne na tanieri. Takže s ním potešíte aj návštevy.
Čo budete potrebovať?
Na výrobu nepotrebujete nič zvláštne. Základné suroviny doplňte pomarančom a citrónom. Vďaka tomu získate vynikajúci dezert, ktorý nikto z vašich známych určite nepozná. Na výrobu tejto torty potrebujete:
- vajcia (izbové teploty) – 4 ks
- maslo (rozpustené, izbové teploty) – 125 gramov
- studená voda – 1 lyžica
- teplé mlieko – 500 ml
- múka – 125 gramov
- cukor kryštál – 150 gramov
- pomarančová kôra a šťava – 1 ks
- citrónová šťava – 1 lyžička
- soľ – štipka
Pracovný postup
Rozpustite maslo a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s cukrom. Potom pridajte studenú vodu a znova premiešajte. Pridajte pomarančovú šťavu. Potom pridajte rozpustené maslo a štipku soli. Pomaly pridávajte preosiatu múku a teplé mlieko. Z bielkov a citrónovej šťavy vyšľahajte tuhý sneh. Potom ho veľmi jemne zamiešajte do pripraveného cesta. Nakoniec cesto dochuťte nastrúhanou pomarančovou kôrou.
Akonáhle budete mať cesto pripravené, môžete ho naliať do formy. Ideálna je obdĺžniková forma o veľkosti 20 x 25 centimetrov. Vyložte ju papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 150 stupňov a pečte asi 80 minút. Tortu nechajte vychladnúť vo forme, zabaľte ju do potravinárskej fólie a pred krájaním nechajte 2 hodiny odpočívať v chladničke. Štruktúra torty by mala byť veľmi jemná a lahodná. Torta sa bude rozplývať na jazyku a poteší všetkých milovníkov citrusov. Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: prosvet.cz, cookist.it
