Mnohí veria, že ak jedia zdravo, ich pokožka sa automaticky stane mladšou a žiarivejšou. Realita je však o niečo zložitejšia. Nie všetky potraviny, ktoré považujeme za prospešné, majú pozitívny vplyv na našu pleť – a v niektorých prípadoch môžu dokonca prispievať k jej rýchlejšiemu starnutiu.
Ako strava ovplyvňuje pleť?
Pokožka je veľmi citlivý orgán, ktorý odráža nielen vek, ale aj kvalitu našej výživy, hydratáciu a životný štýl. Procesy ako oxidačný stres, chronické zápaly a glykácia (viazanie cukrov na kolagén a elastín) majú zásadný vplyv na to, ako rýchlo sa na tvári objavia prvé vrásky.
Pri nadbytku cukrov sa v tele vytvárajú tzv. pokročilé produkty glykácie (AGEs). Tie narúšajú štruktúru kolagénu, ktorý zodpovedá za pevnosť a pružnosť kože. Výsledkom je rýchlejšia strata elasticity a skoršia tvorba vrások. Tento mechanizmus je potvrdený mnohými vedeckými štúdiami – no dôležitá je miera.
Ovocie, smoothie a cukry – kde je hranica?
Ovocie je dôležitou súčasťou zdravej stravy, pretože obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Problém nastáva, ak ho prijímame vo veľmi veľkom množstve, najmä vo forme ovocných štiav a smoothie, kde je odstránená vláknina.
Bez vlákniny sa cukor z ovocia (fruktóza) vstrebáva rýchlejšie a zvyšuje riziko vzniku zápalových procesov a glykácie. Nie je teda potrebné ovocie obmedzovať, ale piť smoothie s mierou – ideálne kombinovať ovocie so zeleninou a doplniť ho bielkovinami či zdravými tukmi, ktoré spomaľujú vstrebávanie cukru.
Spracované potraviny a starnutie pokožky
Výskumy opakovane potvrdzujú, že vysoko spracované potraviny – teda polotovary, fast foody, slané snacky, sladké cereálie či tyčinky plné prísad a cukru – urýchľujú biologické starnutie.
Tieto jedlá zvyšujú zápal v tele, zaťažujú pečeň a zhoršujú schopnosť organizmu regenerovať. Okrem toho obsahujú transmastné a nasýtené tuky, ktoré môžu ovplyvniť zdravie ciev a tým aj prekrvenie pokožky. Pleť tak pôsobí unavene, sivasto a regeneruje sa pomalšie.
Vplyv spánku, stresu a slnka
Strava je len jedna časť skladačky. Na kvalitu pokožky majú zásadný vplyv aj životné návyky.
- Slnečné žiarenie (UV) poškodzuje kolagénové vlákna a vedie k predčasnému starnutiu.
- Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu, ktorý oslabuje kožnú bariéru a podporuje zápal.
- Nedostatok spánku spomaľuje regeneráciu buniek a znižuje produkciu kolagénu.
Kombinácia týchto faktorov spôsobuje, že pleť vyzerá staršie bez ohľadu na vek.
Čo pleť skutočne potrebuje?
Naopak, existujú potraviny, ktoré majú preukázateľne priaznivý vplyv na pokožku. Ide najmä o tie, ktoré obsahujú antioxidanty, vitamíny a zdravé tuky.
- Omega-3 mastné kyseliny (napr. v lososovi, sardinkách, ľanových semienkach) pomáhajú udržiavať pružnosť pokožky.
- Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu.
- Vitamín E chráni bunky pred oxidačným stresom.
- Karotenoidy (napr. z mrkvy, paradajok, sladkých zemiakov) zvyšujú prirodzenú ochranu kože pred UV žiarením.
- Polyfenoly z bobuľového ovocia či zeleného čaju majú protizápalové účinky.
A samozrejme – voda. Dostatočná hydratácia je nevyhnutná pre zdravú a sviežu pleť, preto by mal dospelý človek denne vypiť približne 1,5 až 2 litre tekutín.
Mladosť nie je len v génoch
Starnutie pleti je prirodzený proces, ale jeho rýchlosť môžeme výrazne ovplyvniť. Zníženie príjmu jednoduchých cukrov, dostatok spánku, vyhýbanie sa fajčeniu, ochrana pred slnkom a pestrá strava plná zeleniny a zdravých tukov – to všetko pomáha pokožke zachovať si pružnosť a zdravý vzhľad dlhšie.
Nie je nutné úplne sa vzdať ovocia či občasného pohára vína. Dôležitá je rovnováha. Keď doprajete telu vyváženú stravu a zdravý životný štýl, vaša pleť sa vám odmení prirodzeným jasom, ktorý žiadny krém nenahradí.