Urobte si chrumkavý vyprážaný syr z hrnčeka kdekoľvek. Chutí ešte lepšie ako v reštaurácii

Zdieľať
vyprážaný syr
vyprážaný syr Foto: www.shutterstock.com

Vyprážaný syr je obľúbené jedlo, ktoré nájdete takmer v každej reštaurácii. V zahraničí však až také známe nie je – mnohé krajiny vôbec netušia, o čo ide. Treba si uvedomiť, že ide o ťažký a kaloricky náročný pokrm, ktorý človek nemôže konzumovať denne, pretože môže zaťažiť trávenie a zvýšiť príjem nasýtených tukov. Napriek tomu raz za čas väčšine ľudí neublíži a mnohí si ho doprajú práve kvôli jeho chuti. V tomto článku nájdete dva jednoduché spôsoby, ako si môžete vychutnať vyprážaný syr z hrnčeka – či už v rúre alebo v mikrovlnke. Navyše vám ponúkneme tip, ako ho pripraviť aj v zdravšej verzii, aby ste si mohli dopriať túto špecialitu bez zbytočných výčitiek.

Vyprážaný syr pečený v rúre (hrnčeková metóda)

Ak chcete pripraviť takzvaný „hrnčekový vyprážaný syr“ pre celú rodinu, nachystajte si:

  • 150 g tvrdého syra (napríklad eidam, goudu alebo iný syr podľa chuti)
  • 200 g šunky
  • 6 vajec
  • maslo na vymastenie hrnčekov
  • strúhanku na ich vysypanie
  1. Príprava surovín: Najprv nastrúhajte syr na stredne veľkom strúhadle, šunku zase nakrájajte na drobné kúsky.
  2. Vymastenie hrnčekov: Aby sa vám syr po upečení dal ľahko vyklopiť, hrnčeky zvnútra vymažte maslom a potom rovnomerne vysypte strúhankou.
  3. Vrstvenie surovín: Na dno hrnčeka dajte vrstvu nastrúhaného syra, nasleduje vrstva šunky, na to opatrne vlejte surové vajce (môžete ho ľahko osoliť a okoreniť), potom opäť šunku a na vrch poslednú vrstvu syra. Vrch nechajte trošku nižšie, aby vám po upečení zmes nepretiekla.
  4. Pečenie vo vodnom kúpeli: Hrnčeky poukladajte do hlbokého plechu alebo pekáča. Následne doň nalejte horúcu vodu tak, aby dosahovala približne do polovice výšky hrnčekov. Voda pomôže udržať teplotu a rovnomerne prepiecť všetky vrstvy.
  5. Čas a teplota pečenia: Pečte pri teplote 220 °C približne 20 minút. Kontrolujte, či je vrchná vrstva syra pekne rozpustená a zlatistá.

Po upečení stačí syr z hrnčeka jednoducho vyklopiť na tanier. Výhodou tejto metódy je, že jedlo môže pôsobiť menej „ťažko“, keďže sa vyslovene nevypráža v oleji. Ako prílohu si môžete zvoliť napríklad zemiakovú kašu, hranolčeky či ľahký zeleninový šalát podľa vlastnej chuti.

Vyprážaný syr z mikrovlnky

Ak nevlastníte rúru, nemáte po ruke panvicu alebo chcete len rýchlo uspokojiť chuť na vyprážaný syr, môžete ho vyskúšať pripraviť dokonca aj v mikrovlnke. Potrebujete:

  • 100 g strúhanky
  • 1 vajce
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  1. Vysypanie hrnčeka: Najprv vnútro hrnčeka vysypte časti strúhanky, aby sa syr neprilepil.
  2. Vrstvenie: Nasypte polovicu syra, pridajte rozšľahané vajce (môžete ho jemne ochutiť soľou, korením či bylinkami), na to znova druhú polovicu syra a úplne hore zvyšok strúhanky.
  3. Mikrovlnka: Nastavte mikrovlnnú rúru na najvyšší stupeň a zvoľte čas 5 minút. Vždy však závisí od výkonu vašej mikrovlnky, preto po uplynutí 3 – 4 minút môžete skontrolovať stav, aby ste si pripravili syr presne podľa vlastných predstáv – či už viac alebo menej zapečený.

Výsledkom je zaujímavá alternatíva klasického vyprážaného syra, ktorú zvládnete takmer bez práce, a dokonca si vystačíte s jediným hrnčekom. Treba ale počítať s trošku inou konzistenciou, keďže mikrovlnka neprepečie jedlo rovnakým spôsobom ako rúra či horúci olej na panvici.

Zdravšia verzia vyprážaného syra

Každému je asi jasné, že tradičnému vyprážanému syru sa v chuti len tak niečo nevyrovná. Ak si však chcete dopriať „ľahšiu“ alternatívu, siahnite po syre halloumi alebo napríklad po mozzarelle vhodnej na zapekanie. Dobrým tipom je použiť kukuričné lupienky (cornflakes) namiesto klasickej strúhanky:

  1. Obalenie: Nakrájajte halloumi na plátky, namočte ho vo vajíčku rozmiešanom s troškou mlieka a obaľte v rozdrvených kukuričných lupienkoch.
  2. Pečenie: Poukladajte obalené plátky na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich postriekajte olejom v spreji. Ak nemáte olej v spreji, použite mašlovačku a potrite každý kúsok syra na povrchu.
  3. Doba pečenia: Pri teplote okolo 200 – 220 °C bude syr hotový približne za 10 minút. Počas pečenia ho môžete raz otočiť, aby sa prepiekol z oboch strán rovnomerne.

Výsledkom bude zlatistá chrumkavá kôrka, ktorá síce chuťou nie je stopercentne identická s tradične vyprážaným syrom, no zároveň je ľahšia na žalúdok a menej náročná na prípravu i použité suroviny.

Tipy na prílohy a servírovanie

  • Zemiaky: Podávajte so zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi, výborne sa hodia aj tradičné hranolčeky.
  • Omáčky: K vyprážanému syru sa tradične podáva tatárska omáčka, no nebojte sa vyskúšať rôzne dresingy – napríklad jogurtový bylinkový dip alebo jemne pikantný paradajkový pretlak s bazalkou.
  • Zelenina: Ľahký šalát z čerstvej zeleniny, ako je hlávkový šalát, reďkovky, paradajky či uhorka, vnesie do jedla sviežosť.
  • Pečivo: Ak nepotrebujete veľkú porciu, stačí aj krajec čerstvého chleba alebo bagetky, ktorá pomôže zjemniť intenzívnu chuť syra.

Vyprážaný syr, či už pripravený v klasickej panvici, rúre alebo dokonca v mikrovlnke, predstavuje overenú pochúťku pre všetkých syr-milovníkov. Je však vždy rozumné myslieť na to, že ide o kalorickejšie jedlo, a dopriať si ho s mierou. Vďaka spomenutým tipom máte teraz hneď niekoľko možností, ako si pripravíte túto obľúbenú špecialitu aj mimo reštaurácie – či už doma, na chate alebo na dovolenke, a to bez väčších starostí či neporiadku v kuchyni. Keď k nemu pridáte vhodnú prílohu či šalát, pôžitok bude dokonalý. Dobrú chuť

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané