Upečte si voňavé jablkové mafiny s celozrnnou múkou a jogurtom: skvelá pochúťka aj pre deti

Zdieľať
jablkové mafiny
jablkové mafiny Foto: www.shutterstock.com

Mafiny patria medzi najuniverzálnejšie druhy pečiva, ktoré dokážeme pripraviť na desiatky spôsobov. Často si ich spájame s maslom, cukrom či inými „ťažšími“ prísadami, no pri správnom výbere surovín vôbec nemusia byť kalorickou bombou. Tento recept na jablkové mafiny s celozrnnou múkou a jogurtom vás o tom presvedčí. Mafiny si jednoducho zamilujete, pretože práve vďaka jogurtu budú krásne vláčne a príjemne voňavé – navyše zachutia aj deťom.

Prečo sú mafiny taký skvelý vynález?

  • Rýchlosť a jednoduchosť: Na prípravu vám postačia dve misky – v jednej zmiešate mokré suroviny, v druhej suché. Všetko potom krátko (a takmer „nedbalo“) spojíte a cesto máte hotové.
  • Prispôsobivosť podľa chuti: Pri pečení mafinov sa môžete kreatívne „vyblázniť“. Môžete do nich pridať obľúbené ovocie, orechy, kúsky čokolády alebo dokonca aj zeleninu (mrkvu, červenú repu, cuketu).
  • Ideálne na cesty: Po upečení sú mafiny pevné, dobre sa prenášajú a vďaka tomu si ich môžete zabaliť na výlet, do práce či deťom na desiatu.

Mafiny možno piecť v mnohých verziách – od klasických s maslom až po ľahšie varianty s kefírom alebo jogurtom. Dokonca existujú aj rôzne bezlepkové, bezlaktózové alebo vegánske recepty. Skvelou voľbou môžu byť aj slané mafiny so syrom, šunkou či bylinkami.

Tip: Mafiny bez vajec, masla či mlieka?

Áno, aj takýto recept existuje. Ak vás zaujíma jednoduchá, vegánska a pritom mimoriadne chutná verzia, pozrite si toto video (v češtine):
Mafiny bez vajec, masla a mliečnych výrobkov

Dôležité pravidlá na prípravu dokonalých mafinov

  1. Oddeľte suché a mokré suroviny: Najskôr premiešajte všetky suché suroviny (múku, kypriaci prášok, cukor, soľ, prípadne koreniny). V druhej miske vyšľahajte či prešľahajte mokré (vajcia, olej, jogurt).
  2. Minimalizujte miešanie: Keď suché ingrediencie pridávate do mokrých, nezdržiavajte sa dlhým miešaním. Cesto by malo zostať mierne hrudkovité – práve to zaručí, že budú mafiny vláčne a nadýchané. Ak by ste cesto premixovali, mohli by ste ho „zlepiť“ natoľko, že mafiny budú po upečení tuhé či gumovité.

Ako ozdobiť mafiny pred pečením?

  • Drobenka: Klasická posýpka zo studeného masla, múky a cukru.
  • Ovsené vločky: Pridajú trochu chrumkavosti a pekný rustikálny vzhľad.
  • Nasekané orechy: Lieskové, vlašské alebo mandle sa hodia k jablkám naozaj výborne.

Recept na jablkové mafiny s celozrnnou múkou a jogurtom

Doba prípravy: približne 45 minút
Počet porcií: 10 – 12 mafinov

Ingrediencie:

  • 170 g hladkej múky
  • 80 g celozrnnej špaldovej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g kryštálového cukru
  • 200 g jogurtu (biely, najlepšie hustejší)
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 2 väčšie jablká
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Postup:

  1. Nechajte suroviny ohriať na izbovú teplotu
    Vyberte z chladničky vajcia aj jogurt aspoň 30 minút pred pečením. Ak budú mať približne rovnakú teplotu, cesto sa bude lepšie spájať a mafiny budú rovnomerne prepečené.
  2. Pripravte si jablká
    Omyté jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Ak máte radi kúsky ovocia, môžete ich aj pokrájať na drobné kocky – v mafinách to vytvorí zaujímavú textúru.
  3. Rozohrejte rúru
    Zapnite rúru na 180 °C (horný a dolný ohrev), aby bola pripravená, keď dokončíte cesto.
  4. Vyšľahajte mokré prísady
    V jednej miske vyšľahajte vajcia s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom do hustej, svetlej peny. Potom pridajte jogurt, olej a nastrúhané (alebo nakrájané) jablká. Všetko spolu ešte krátko premiešajte.
  5. Zmiešajte suché suroviny
    V druhej miske dôkladne premiešajte hladkú múku, celozrnnú špaldovú múku, prášok do pečiva, štipku soli a mletú škoricu. Suchú zmes môžete preosiať, aby bola jemnejšia, ale nie je to nevyhnutné.
  6. Spojte mokré a suché prísady
    Zmes s múkou postupne zapracujte do vaječnej zmesi. Stačí naozaj krátko a iba ručne – v ceste by ste mali ešte vidieť menšie hrudky múky. Príliš dlhé miešanie môže spôsobiť, že mafiny budú tvrdé.
  7. Naplňte formu
    Cestom naplňte papierové košíčky vložené do formy na mafiny alebo priamo vymastenú formu. Košíčky plňte približne do dvoch tretín, aby cesto pri pečení nepretieklo.
  8. Pečte do zlatista
    Mafiny vložte do predhriatej rúry a pečte asi 20 – 25 minút. Orientujte sa podľa farby – mafiny by mali byť zlatisté a po pichnutí špáradlom do ich stredu by špáradlo malo zostať suché alebo len s drobnými omrvinkami.

Servírovanie a uskladnenie

  • Servírovanie: Jablkové mafiny vyberte z formy a nechajte aspoň 5 – 10 minút vychladnúť. Sú veľmi chutné ešte teplé, no taktiež si ich môžete vychutnať úplne vychladnuté. Skvelo sa hodia k rannej káve, čaju alebo ako dezert po obede.
  • Uskladnenie: Ak vám nejaké mafiny zostanú, presuňte ich do uzatvárateľnej nádoby alebo škatuľky. Na chladnom a suchom mieste si zachovajú vláčnosť aj pár dní.

Dodatočné tipy pre ešte lepšiu chuť

  • Pridajte oriešky: K jablkám sa výborne hodia vlašské orechy alebo mandle. Do cesta môžete pridať za hrsť nasekaných orechov, čím dosiahnete príjemnú chrumkavosť.
  • Šťavnatá drobenka navrch: Ak túžite po chrumkavej kôrke na povrchu, vyskúšajte tradičnú maslovú drobenku. Zmiešajte 1 – 2 lyžice masla, trošku cukru a múky tak, aby ste vytvorili mrveničku, a posypte ňou mafiny pred pečením.
  • Alternatíva pre sladší variant: Ak máte radšej sladšie mafiny, použite sladšie odrody jabĺk (napríklad Gala alebo Golden Delicious). V opačnom prípade si vystačíte s mierne kyslými jablkami, ktoré dezertu dodajú jemnú sviežosť.

Tieto voňavé jablkové mafiny s celozrnnou múkou a jogurtom vás prekvapia svojou nadýchanou konzistenciou a príjemne sladkou chuťou. Vďaka jednoduchému postupu ich zvládne aj úplný začiatočník, stačí dbať na krátke premiešanie cesta a použiť kvalitné suroviny. Užite si túto maškrtu s rodinou pri raňajkách, ako dezert k poobedňajšej káve či ako zdravšiu alternatívu sladkostí pre deti. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané