Mafiny patria medzi najuniverzálnejšie druhy pečiva, ktoré dokážeme pripraviť na desiatky spôsobov. Často si ich spájame s maslom, cukrom či inými „ťažšími“ prísadami, no pri správnom výbere surovín vôbec nemusia byť kalorickou bombou. Tento recept na jablkové mafiny s celozrnnou múkou a jogurtom vás o tom presvedčí. Mafiny si jednoducho zamilujete, pretože práve vďaka jogurtu budú krásne vláčne a príjemne voňavé – navyše zachutia aj deťom.
Prečo sú mafiny taký skvelý vynález?
- Rýchlosť a jednoduchosť: Na prípravu vám postačia dve misky – v jednej zmiešate mokré suroviny, v druhej suché. Všetko potom krátko (a takmer „nedbalo“) spojíte a cesto máte hotové.
- Prispôsobivosť podľa chuti: Pri pečení mafinov sa môžete kreatívne „vyblázniť“. Môžete do nich pridať obľúbené ovocie, orechy, kúsky čokolády alebo dokonca aj zeleninu (mrkvu, červenú repu, cuketu).
- Ideálne na cesty: Po upečení sú mafiny pevné, dobre sa prenášajú a vďaka tomu si ich môžete zabaliť na výlet, do práce či deťom na desiatu.
Mafiny možno piecť v mnohých verziách – od klasických s maslom až po ľahšie varianty s kefírom alebo jogurtom. Dokonca existujú aj rôzne bezlepkové, bezlaktózové alebo vegánske recepty. Skvelou voľbou môžu byť aj slané mafiny so syrom, šunkou či bylinkami.
Tip: Mafiny bez vajec, masla či mlieka?
Áno, aj takýto recept existuje. Ak vás zaujíma jednoduchá, vegánska a pritom mimoriadne chutná verzia, pozrite si toto video (v češtine):
Mafiny bez vajec, masla a mliečnych výrobkov
Dôležité pravidlá na prípravu dokonalých mafinov
- Oddeľte suché a mokré suroviny: Najskôr premiešajte všetky suché suroviny (múku, kypriaci prášok, cukor, soľ, prípadne koreniny). V druhej miske vyšľahajte či prešľahajte mokré (vajcia, olej, jogurt).
- Minimalizujte miešanie: Keď suché ingrediencie pridávate do mokrých, nezdržiavajte sa dlhým miešaním. Cesto by malo zostať mierne hrudkovité – práve to zaručí, že budú mafiny vláčne a nadýchané. Ak by ste cesto premixovali, mohli by ste ho „zlepiť“ natoľko, že mafiny budú po upečení tuhé či gumovité.
Ako ozdobiť mafiny pred pečením?
- Drobenka: Klasická posýpka zo studeného masla, múky a cukru.
- Ovsené vločky: Pridajú trochu chrumkavosti a pekný rustikálny vzhľad.
- Nasekané orechy: Lieskové, vlašské alebo mandle sa hodia k jablkám naozaj výborne.
Recept na jablkové mafiny s celozrnnou múkou a jogurtom
Doba prípravy: približne 45 minút
Počet porcií: 10 – 12 mafinov
Ingrediencie:
- 170 g hladkej múky
- 80 g celozrnnej špaldovej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 g kryštálového cukru
- 200 g jogurtu (biely, najlepšie hustejší)
- 60 ml rastlinného oleja
- 2 väčšie jablká
- 2 vajcia
- 2 lyžičky mletej škorice
- štipka soli
Postup:
- Nechajte suroviny ohriať na izbovú teplotu
Vyberte z chladničky vajcia aj jogurt aspoň 30 minút pred pečením. Ak budú mať približne rovnakú teplotu, cesto sa bude lepšie spájať a mafiny budú rovnomerne prepečené. - Pripravte si jablká
Omyté jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Ak máte radi kúsky ovocia, môžete ich aj pokrájať na drobné kocky – v mafinách to vytvorí zaujímavú textúru. - Rozohrejte rúru
Zapnite rúru na 180 °C (horný a dolný ohrev), aby bola pripravená, keď dokončíte cesto. - Vyšľahajte mokré prísady
V jednej miske vyšľahajte vajcia s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom do hustej, svetlej peny. Potom pridajte jogurt, olej a nastrúhané (alebo nakrájané) jablká. Všetko spolu ešte krátko premiešajte. - Zmiešajte suché suroviny
V druhej miske dôkladne premiešajte hladkú múku, celozrnnú špaldovú múku, prášok do pečiva, štipku soli a mletú škoricu. Suchú zmes môžete preosiať, aby bola jemnejšia, ale nie je to nevyhnutné. - Spojte mokré a suché prísady
Zmes s múkou postupne zapracujte do vaječnej zmesi. Stačí naozaj krátko a iba ručne – v ceste by ste mali ešte vidieť menšie hrudky múky. Príliš dlhé miešanie môže spôsobiť, že mafiny budú tvrdé. - Naplňte formu
Cestom naplňte papierové košíčky vložené do formy na mafiny alebo priamo vymastenú formu. Košíčky plňte približne do dvoch tretín, aby cesto pri pečení nepretieklo. - Pečte do zlatista
Mafiny vložte do predhriatej rúry a pečte asi 20 – 25 minút. Orientujte sa podľa farby – mafiny by mali byť zlatisté a po pichnutí špáradlom do ich stredu by špáradlo malo zostať suché alebo len s drobnými omrvinkami.
Servírovanie a uskladnenie
- Servírovanie: Jablkové mafiny vyberte z formy a nechajte aspoň 5 – 10 minút vychladnúť. Sú veľmi chutné ešte teplé, no taktiež si ich môžete vychutnať úplne vychladnuté. Skvelo sa hodia k rannej káve, čaju alebo ako dezert po obede.
- Uskladnenie: Ak vám nejaké mafiny zostanú, presuňte ich do uzatvárateľnej nádoby alebo škatuľky. Na chladnom a suchom mieste si zachovajú vláčnosť aj pár dní.
Dodatočné tipy pre ešte lepšiu chuť
- Pridajte oriešky: K jablkám sa výborne hodia vlašské orechy alebo mandle. Do cesta môžete pridať za hrsť nasekaných orechov, čím dosiahnete príjemnú chrumkavosť.
- Šťavnatá drobenka navrch: Ak túžite po chrumkavej kôrke na povrchu, vyskúšajte tradičnú maslovú drobenku. Zmiešajte 1 – 2 lyžice masla, trošku cukru a múky tak, aby ste vytvorili mrveničku, a posypte ňou mafiny pred pečením.
- Alternatíva pre sladší variant: Ak máte radšej sladšie mafiny, použite sladšie odrody jabĺk (napríklad Gala alebo Golden Delicious). V opačnom prípade si vystačíte s mierne kyslými jablkami, ktoré dezertu dodajú jemnú sviežosť.
Tieto voňavé jablkové mafiny s celozrnnou múkou a jogurtom vás prekvapia svojou nadýchanou konzistenciou a príjemne sladkou chuťou. Vďaka jednoduchému postupu ich zvládne aj úplný začiatočník, stačí dbať na krátke premiešanie cesta a použiť kvalitné suroviny. Užite si túto maškrtu s rodinou pri raňajkách, ako dezert k poobedňajšej káve či ako zdravšiu alternatívu sladkostí pre deti. Dobrú chuť!