
Objavte tajomstvo prípravy dokonalej sacherovej torty priamo z pohodlia vášho domova. Tento tradičný rakúsky dezert, známy svojou bohatou čokoládovou chuťou a jemným marhuľovým džemom, je vrcholom každej slávnostnej tabule. Naučte sa, ako upiecť sacherovu tortu, ktorá očarí vašich hostí a prinesie kúsok Viedne do vášho domova.
Predstavte si – nádherný tmavý koláč, zalievaný hodvábnou čokoládovou polevou. Presne taký, aký by ste našli vo Viedni. Sacherova torta. Chcete si ju vychutnať? Pripravte si ju s nami! Ak máte radšej bohaté čokoládové koláče než ľahké ovocné, neváhajte a pustite sa do pečenia vynikajúcej Sacherovej torty s nami. Uistíme vás, že ju budete chcieť piecť znova a znova.
Recept na Sacher tortu:
Potrebujete:
- 350 gramov rozpustenej čokolády
- ½ šálky kryštálového cukru
- 150 gramov masla
- 4 kvapky vanilkového extraktu
- 6 vajec (oddelené žĺtky a bielky)
- 1 šálku hladkej múky
- 1 štipku soli
- 300 ml marhuľového džemu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 3 PL smotany na šľahanie
- maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Začnite s 150 gramami čokolády, ktorú nalámete a rozpustíte vo vodnom kúpeli. Pre polevu si odložte bokom lyžicu masla a cukru. Zvyšok masla zmiešajte s vychladnutou čokoládou, pridajte preosiatu múku a štipku soli. Všetko dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto.
Bielky vyšľahajte do tuhej peny. Postupne ich pridávajte po lyžiciach do čokoládovej zmesi a začleňujte špachtľou. Tortovú formu (priemer 24 cm) vymažte maslom a vysypte múkou. Čokoládové cesto vlejte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 40 až 50 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Nechajte vychladnúť.
Potom si zohrejte džem s citrónovou šťavou a preceďte cez sitko. Vychladnutú tortu vyberte z formy a rozkrojte na dve časti. Obe potrite marmeládou. Vrchnú stranu a boky torty potrite rovnako.
Ostatnú čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, pridajte zvyšok cukru a masla a dobre premiešajte. Odstráňte z platne a vmiešajte smotanu. Horúcu polevu nalejte na tortu, potrite aj boky a nechajte stuhnúť.
Pre extra lesk a chuť pridajte na povrch torty čerstvé ovocie alebo jemne nastrúhanú čokoládu predtým, než poleva stuhne. Tento krok dodá vašej torte nielen krásny vizuálny efekt, ale aj úžasnú chuťovú rozmanitosť.