Unikátny recept na zavináče. Oživte svoje menu tradičnou pochúťkou

Zdieľať
zavináče zo slede
Unikátny recept na zavináče. Oživte svoje menu tradičnou pochúťkou Foto: depositphotos.com

Ochutnajte kúzlo tradičných domácich zavináčov, ktoré si jednoducho pripravíte vo vlastnej kuchyni. V tomto článku nájdete krok za krokom recept na ich prípravu, ktorý si zamilujete nielen pre jednoduchosť, ale aj pre autentickú chuť, ktorá vám umožní presne vedieť, čo jete. Pridáme aj tipy na variácie a ako zavináče dokonale skombinovať s ostatnými jedlami.

Domáce zavináče, ktorým neodoláte

Prečo si teda nespraviť chuť na domácich zavináčoch? Ich príprava je neuveriteľne jednoduchá, no pre dosiahnutie dokonalého výsledku potrebujete trpezlivosť a dodržať správny čas macerácie.

Zavináče sú dostupné takmer všade – od reštaurácií až po supermarkety, ale len s domácimi budete mať istotu, že presne viete, čo konzumujete. Sú skutočnou prehliadkou zdravých ingrediencií, avšak nesmiete na nich ušetriť jednu dôležitú „ingredienciu“ – správny čas naloženia.

Ingrediencie:

  • 1 l octu
  • 1 l vody
  • 150 g soli
  • 1 kg bielej ryby
  • 2 cibule
  • 1 lyžica cukru krupice
  • 1 lyžica celého korenia
  • 1 lyžička Nového korenia celého
  • 3 bobkové listy
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • kyslá kapusta podľa chuti
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 4 vetvičky estragónu
  • špáratká
  • veľký zavárací pohár
slede na tanieri
Unikátny recept na zavináče. Oživte svoje menu tradičnou pochúťkou Foto: depositphotos.com

Postup:

  1. Začnite prípravou prvého nálevu zmiešaním 500 ml octu a 500 ml vody s 100 g soli. Zahrejte, kým sa soľ nerozpustí (približne 10 minút varu). Pripravte si veľký zavárací pohár .
  2. Ryby očistite, odstráňte plutvu a hlavu, očistite od šupín, dôkladne umyte, naskladajte do zaváracích pohárov a zalejte vychladnutým nálevom. Rybie mäso musí byť úplne ponorené, môžete ho zaťažiť napríklad menším zaváracím pohárom. Uzavrite a nechajte asi 5 dní v chladničke.
  3. Potom ošúpte cibule, nakrájajte na kolieska. Z 500 ml octu, 500 ml vody, 50 g soli a lyžice cukru pripravte nový nálev (podobne ako ten prvý), do ktorého pridáte aj korenie a cibuľu. V posledných 5 minútach varu pridajte mrkvu a zeler nakrájané na menšie kúsky. Následne mrkvu a zeler vyberte z nálevu a nechajte tekutinu vychladnúť.
  4. Ryby vyberte z pôvodného nálevu, odstráňte kosti, môžete použiť pinzetu. Drobné kostičky by nemali prekážať, v náleve ešte zmäknú. Na každý filet položte bylinky, mrkvu, zeler a podľa chuti kapustu a možno ďalšiu nakrájanú cibuľu. Zrolujte a prepichnite 2 špáratkami.
  5. Zavárací pohár umyte (alebo použite niekoľko menších), poskladajte do neho budúce luxusné zavináče a zalejte novým (druhým) nálevom. Ak vám zostane kapusta alebo cibuľa, prípadne máte týchto surovín radšej viac, zavináče nimi pekne preložte. A potom čakajte, až ryby uložené v chlade za ďalšie 2 až 3 dni dokonale zmäknú a prijmú chuť zeleniny a korenia.

Ako bonusový tip, zavináče môžete servírovať s čerstvým chlebom a maslom pre dokonalý gurmánsky zážitok. Experimentujte s pridaním rôznych byliniek alebo korenín do nálevu pre osobitý dotyk.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané