Obnovte svoje veľkonočné tradície s našimi unikátnymi receptami! Objavte spôsoby, ako pripraviť netradičnú plnku, bezlepkového barančeka či medové koláče a potešte svojich blízkych novými chuťami. Nezabudnite na vonný medvedí cesnak, ktorý dodá jedlám nezameniteľnú chuť.
Veľká noc je tu opäť a s ňou aj čas rodinných stretnutí, tradícií a samozrejme veľkonočných pochúťok. Ako si tieto sviatky užiť naplno? Pripravte si s nami nie len klasické, ale aj menej tradičné veľkonočné pokrmy, ktoré oživia váš sviatočný stôl. Od klasických veľkonočných plniek až po bezlepkové varianty, naše recepty vás prevedú prípravou jedinečných a nezabudnuteľných jedál. Nezabudnite počas prechádzky prírodou nazbierať čerstvý medvedí cesnak, ktorý dodá vašej plnke nezameniteľnú chuť. Či už dávate prednosť sladkému alebo slanému, naše recepty zaručene obohatia vaše veľkonočné stolovanie.
Veľkonočná plnka
Suroviny na plnku
- 4 celozrnné rožky
- 200 ml polotučného mlieka
- 200 g pečienky
- 150 g Šmakoun
- 100 g mrkvy
- 2 jarné cibuľky
- 50 g špenátu alebo medvedieho cesnaku
- 3 lístky bazalky
- 2 cesnaku
- ¼ lyžičky nastrúhaného muškátového kvetu
- 150 g bieleho jogurtu
Postup
Celozrnné rožky nakrájajte na kocky a pokropte mliekom. Pridajte pečienku nakrájanú na kocky, nahrubo nastrúhaného Šmakouna a mrkvu, pokrájanú cibuľovú vňať, nahrubo nasekaný špenát a bazalku. Posypte práškom do pečiva. V miske ušľahajte žĺtky s lisovanými strúčikmi cesnaku, muškátovým kvetom a bielym jogurtom. Premiešajte s rožkovou hmotou. Nakoniec ušľahajte bielky a jemne ich vmiešajte. Pekáčik s veľkosťou asi 25 x 35 cm vyložte papierom na pečenie a naň rozprestrite zmes. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C počas 40 minút. A ak môžete, pri pečení využite pridanú paru, zabránite vysušeniu plnky.
Keď baránok, tak bez lepku
Suroviny
- 2 vajcia
- 150 g trstinového cukru práškového
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 100 g slnečnicového oleja na pečenie Probio
- 250 g polotučného tvarohu
- 130 ml mlieka
- 200 g pohánkovej múky (plus na vysypanie formy) Probio
- 40 g cirokovej múky Probio
- 1 kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov
- maslo na vymazanie formy
- práškový cukor na posypanie
Postup
Formu na baránka vymažte maslom a vysypte pohánkovou múkou. Vajcia vyšľahajte s oboma cukrami do peny. Do misy pridajte olej, tvaroh a mlieko a prešľahajte. Následne prisypte múky a kypriaci prášok, dôkladne premiešajte. Cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte pri 180 °C asi 1 hodinu.
Baránok z ryžovej múky
Suroviny
- 250 g ryžovej hladkej múky Pernerka
- 120 g krupicového cukru
- 100 g masla
- 3 vajcia
- 120 ml mlieka
- 30 g hrozienok
- 30 g sekaných mandlí
- kôra z 1 citróna
- 1 vrecúško kypriaceho prášku vysypanie formy
Postup
Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Formu na baránka vymažte maslom a vysypte kokosom. V mise ušľahajte maslo s cukrom a potom do zmesi zašľahajte jeden žĺtok po druhom. Múku premiešajte s kypriacim práškom a preosejte ju do misky.Do žĺtkovej zmesi striedavo zamiešavajte múku a mlieko, mali by ste dosiahnuť pomerne tuhé zmesi. Nakoniec vmiešajte citrónovú kôru. Bielky vyšľahajte do tuha a po častiach ich jemne zamiešajte do pripravenej zmesi. Ešte pridajte hrozienka a mandle. Cesto nalejte do formy a pečte v rúre vyhriatej na 150 °C po dobu 30 minút. Potom teplotu zvýšte na 180 °C a pečte ďalších 30 minút.

Medové judášky
Suroviny na cesto
- 500 g hladkej múky
- 70 g masla izbovej teploty
- 2 žĺtky
- 300 ml smotany 33%, 80 g cukru krupice
- 25 g droždia
- 4 g soli
- štipka strúhaného muškátového orecha
- kôra z 1
Na polevu
- 1 vajce
- 2 lyžice medu (napríklad kvetový lipový)
- 1 lyžica masla
- 150 g mandľových plátkov
- štipka mletého kardamómu
- ½ lyžičky mletej škorice
Postup
Založte kvások. V miske zmiešajte 100 ml vlažnej smotany, droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky a cestíčko nechajte kysnúť v teple. Zvyšok surovín na cesto dajte do veľkej misy, pridajte kvások a hneťte, aby vzniklo hladké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte v teple kysnúť. Potom ho znova premieste a rozdeľte na 24 rovnakých kusov.
Vytvorte valčeky asi 2 cm široké a 20 cm dlhé, ktoré stočte. Judáša dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajcom a nechajte ďalších asi 20 minút kysnúť. Judáša znovu potrite vajcom a pečte na 190 ° C asi 15 až 20 minút, kým nezískajú zlatistý povrch. V kastróliku rozpustite med a maslo, pridajte korenie. Po dopečení ešte potrite medovou zmesou a posypte mandľami.

Veľkonočný bezlepkový veniec s pudingom
Suroviny na 2 menšie vence
Na cesto
- 150 g + 2 lyžice Univerzálne zmesi bez lepku Labeta
- 500 g zmesi Mazanec bez lepku Labeta
- 20 g droždia
- 150 ml vody
- 200 ml mlieka
- 1 lyžica cukru
- 2 žĺtky
Na náplň
- čokoládový alebo vanilkový puding bez lepku,
- 500 ml mlieka
Postup
Zo 150 ml vody, droždia, cukru a 2 lyžíc múky urobte kvások, ktorý dôkladne premiešajte a nechajte vzísť cca 20 minút na teplom mieste. Zvlášť zmiešajte múku, zmes na mazanec, mlieko, žĺtky a maslo. Do tejto zmesi pridajte vzídený kvások, poriadne premieste a nechajte v rúre na 60 ° C kysnúť asi 2 hodiny. Medzitým uvarte puding a prikryte ho potravinárskou fóliou.
Cesto rozdeľte na 2 časti, z každej bude 1 veniec. Polovicu cesta rozvaľkajte do obdĺžnika. Keď bude puding chladný, rozotrite ho na cesto, zrolujte a uprostred pozdĺžne rozkrojte. Oba konce do seba zamotajte, čím vytvoríte veniec (možno ho potrieť rozmiešaným vajíčkom). Rovnako pripravíte druhý veniec. Pečte na 190 °C asi 30 minút.