Účinná bylinková polievka na chudnutie podľa receptu z 19. storočia. Varili ju už naše prababičky

Zdieľať
polievka
polievka Foto: www.shutterstock.com

Polievky sú tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne a ich obľúbenosť pretrváva dodnes. Sú nielen chutným úvodom obeda či večere, ale často majú aj pozitívny vplyv na naše zdravie. Špeciálne miesto medzi nimi majú polievky pripravené z čerstvých jarných byliniek. Tie sú nielen chutné, ale aj mimoriadne účinné pri očiste organizmu a chudnutí.

Prečo práve jarná bylinková polievka?

Jar je obdobie, keď naše telo potrebuje poriadnu dávku živín po náročnej zime. Práve polievka z čerstvo nazbieraných byliniek prináša skvelú kombináciu chuti, výživy a detoxikačných účinkov. Obsahuje minimum kalórií, no zároveň je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, čím pomáha zrýchliť metabolizmus a podporuje prirodzené chudnutie.

Zber byliniek namiesto nákupu v obchode

Na prípravu tejto polievky nie je potrebné vyraziť do supermarketu, ale skôr na prechádzku do prírody. Mnohé bylinky, ktoré sú vhodné na prípravu jarnej polievky, rastú voľne na lúkach či v záhradách. Obľúbené sú najmä jahodové lístky, žerucha, čakanka, rebríček, mladé lístky fialiek a rasce, sedmokrásky,trebuľka, petržlenová vňať, poľný šalát a mladá cibuľka.

Tieto bylinky môžete ľubovoľne kombinovať podľa dostupnosti. Zvlášť prospešné sú však tieto tri rastliny:

Jahodové listy

Listy jahôd sú dostupné v každej záhradke a sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, podporuje tvorbu kolagénu, zlepšuje kvalitu pokožky a pomáha telu bojovať proti infekciám. Vďaka obsahu vlákniny tiež výrazne podporujú trávenie, čo je veľkým bonusom pri snahe schudnúť.

Žerucha

Žerucha je chuťovo intenzívna bylinka s vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Má schopnosť regulovať cholesterol, znižovať krvný tlak, pomáhať pri problémoch s kĺbmi, a dokonca zlepšovať dýchacie problémy. Navyše si ju môžete jednoducho pestovať aj doma na parapete.

Čakanka

Čakanka je bylinka, ktorej koreň sa tradične používa ako zdravá náhrada kávy. Má výrazné protizápalové, antioxidačné a antibakteriálne účinky, podporuje činnosť tráviaceho traktu a pomáha detoxikovať organizmus.

Ako pripraviť zdravú jarnú bylinkovú polievku?

Príprava polievky je veľmi jednoduchá a nepotrebuje presné odmeriavanie, stačí využiť „pravidlo hrste“. Od každej dostupnej bylinky nazbierajte približne jednu malú hrsť.

Do hrnca nalejte približne pol litra vody, pridajte dve čajové lyžičky soli a všetky bylinky nechajte krátko povariť, kým nezmäknú. Potom pripravte zmes na zahustenie polievky z lyžice masla, troch lyžíc múky a troch žĺtkov rozmiešaných v troch lyžiciach sladkej smotany. Túto zmes dôkladne vyšľahajte a následne opatrne primiešajte do horúcej, no už nevariacej polievky. Polievku už nevarte, aby sa smotana nezrazila.

Výsledkom bude jemná, krémová a aromatická polievka, ktorá je chutná aj zdraviu prospešná. Na záver môžete polievku obohatiť o chrumkavé krutóny, ktoré pripravíte jednoducho opečením kociek žemle na panvici s kvapkou masla.

Výživná, chutná a dostupná pre každého

Jarná bylinková polievka je dôkazom toho, že chutné jedlo nemusí byť ani drahé, ani kaloricky bohaté. Ide o pokrm, ktorý môžete ľahko prispôsobiť tomu, čo máte práve k dispozícii. Vďaka kombinácii chutí, vôní a účinných látok sa stane táto polievka skvelým pomocníkom na vašej ceste za zdravším životným štýlom.

Doprajte si túto tradičnú pochúťku našich predkov, ktorá nielen skvelo chutí, ale pomáha vám zároveň zdravo schudnúť a cítiť sa ľahšie a vitálnejšie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané