Týchto 5 potravín vás môže ochrániť pred rakovinou. Zaraďte ich do jedálnička každý deň a prispejete k svojmu zdraviu

Zdieľať
potraviny proti rakovine
potraviny proti rakovine Foto: depositphotos.com

Možno sa to zdá ako príliš jednoduché tvrdenie – že jedlom sa dá vyhnúť takej zákernej chorobe, akou je rakovina. Realita je, pravdaže, zložitejšia. Avšak aj keď potraviny samy o sebe nie sú zázračným liekom, ich vplyv na prevenciu ochorení nemožno podceniť. Správne zložený jedálniček totiž dokáže výrazne znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. A hoci sa to môže zdať ako obyčajná rada, vedecké štúdie už dávno potvrdili, že niektoré potraviny majú konkrétne protirakovinové účinky.

Zdravý životný štýl je základ – nekonzumovať nadmerne alkohol, nefajčiť, hýbať sa, dostatočne spať a udržiavať si psychickú pohodu. Ale ak sa chcete o svoje zdravie postarať naozaj dôsledne, mali by ste vedieť, ktoré potraviny sú vašimi tichými spojencami v boji proti rakovine. Tu je 5 silných kandidátov, ktoré sa oplatí zaradiť do každodennej stravy:

1. Brokolica – zelený strážca zdravia

Ak by ste mali vybrať jednu „superpotravinu“, ktorá stojí na čele protirakovinovej armády, bola by to jednoznačne brokolica. Táto nenápadná zelenina je plná dôležitých živín, vitamínov, minerálov a predovšetkým látok, ktoré majú výrazný účinok proti vzniku a rastu nádorov.

Najdôležitejšou z nich je sulforafán – silný antioxidant, ktorý podporuje detoxikáciu organizmu a dokáže spomaľovať rast rakovinových buniek. Vedci ho označujú za prirodzeného bojovníka proti toxínom a karcinogénom. A v kombinácii s paradajkami, ktoré obsahujú lykopén, tvorí brokolica účinný tandem v prevencii rakoviny prostaty aj pľúc.

2. Bobuľové ovocie – malé plody s obrovskou silou

Či už máte radi čučoriedky, maliny, jahody alebo ríbezle, všetky tieto drobné plody patria medzi najvýznamnejších nepriateľov rakoviny. Ich sila spočíva v obsahu antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály – častice, ktoré poškodzujú bunky a môžu spôsobiť ich zhubné zmeny.

Najsilnejšími hráčmi v tejto skupine sú ostružiny, ktoré obsahujú antokyány – pigmenty s preukázaným protinádorovým účinkom, najmä v súvislosti s rakovinou hrubého čreva. Ale nezabúdajme ani na čerešne, červené ríbezle či čučoriedky – aj tie majú výrazné protizápalové účinky a posilňujú imunitný systém.

3. Cesnak – prírodné antibiotikum s extra schopnosťami

Cesnak nie je len korenina, ktorá dodá jedlám výnimočnú chuť. Je to zároveň silný prírodný liek, ktorého účinky sú známe už stáročia. Obsahuje allylsulfidy – zlúčeniny, ktoré zabraňujú rastu nádorových buniek, blokujú účinky karcinogénnych látok a podporujú apoptózu, teda prirodzenú smrť poškodených buniek.

Pravidelná konzumácia cesnaku sa spája so zníženým rizikom rakoviny žalúdka, pľúc aj hrubého čreva. A čo je najlepšie – dá sa ľahko zaradiť do bežnej kuchyne. Skúste ho pridať do polievok, nátierok, omáčok alebo len tak surový do šalátu.

4. Strukoviny – lacná a účinná prevencia

Fazuľa, šošovica či cícer možno nepatria medzi najviac ospevované potraviny, ale právom by si to zaslúžili. Okrem vysokého obsahu vlákniny, rastlinných bielkovín, vitamínov a minerálov, v sebe ukrývajú aj flavonoidy – rastlinné zlúčeniny s výrazným antioxidačným účinkom.

Flavonoidy sa koncentrujú najmä vo vonkajšej šupke strukovín a ich pravidelná konzumácia je spájaná s nižším rizikom vzniku rakoviny, predovšetkým v oblasti tráviaceho traktu. Podľa výskumov Harvardovej univerzity môže pravidelná konzumácia strukovín pôsobiť ako prirodzená ochrana pred nádorovými ochoreniami.

5. Listová zelenina – sila skrytá v tmavozelených listoch

Tmavozelené druhy zeleniny ako špenát či kel kučeravý sú často odsúvané bokom kvôli svojej horkastej chuti. To je však veľká škoda, pretože ide o výnimočne výživné potraviny bohaté na karotenoidy – látky, ktoré majú antioxidačný účinok a pomáhajú telu brániť sa voči škodlivým procesom spojeným s rakovinou.

Tieto zelené listy podporujú imunitu a znižujú riziko rakoviny pŕs, močového mechúra či pľúc. Ak vám prekáža ich chuť, skúste ich pred spracovaním rozmačkať alebo spariť – tým sa naruší ich štruktúra a zníži sa intenzita horkosti.

Zaujíma vás, ako tieto potraviny fungujú v praxi, alebo sa chcete dozvedieť viac z iného uhla pohľadu? Odporúčame vám pozrieť si krátke video na túto tému:
Pozrite si video tu

Zdravie je kombináciou mnohých faktorov, ale jedlo v ňom hrá kľúčovú úlohu. Ak začnete cielene zaradiť do svojho jedálnička potraviny s preukázaným protirakovinovým účinkom, dáte svojmu telu silný nástroj na obranu. Brokolica, cesnak, bobuľoviny, strukoviny či listová zelenina nie sú len bežné potraviny – sú to tichí ochrancovia vášho zdravia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané