
Už sa vám stalo, že ste chceli prekvapiť rodinu niečím sladkým a zároveň jedinečným? Objavte tajomstvo výroby perfektných rožkov s tvarohovou náplňou, ktoré očaria každého!
Rožky sú obľúbenou pochúťkou nielen pre deti, ale aj pre dospelých. A to najlepšie na nich je, že môžete byť kreatívni s náplňou. Či už preferujete mak, orechy, alebo dokonca gaštanovú náplň, výsledok bude vždy fantastický. My sa dnes zameriame na tvarohovú náplň, ktorá je nielen chutná, ale aj ideálna na sviatočné stoly.
Prečo tvaroh? Táto tradičná ingrediencia je nielen zdrojom vápnika, ale dodáva pečivu aj nezameniteľnú jemnosť a vláčnosť. Pripravte si tieto rožky na sviatočný stôl alebo ako sladké prekvapenie k popoludňajšej káve.
Na prípravu potrebujete
hladká múka – 50 dkg
čerstvé droždie – 2 dkg
vlažné mlieko – 2,5 dl
vajce – 1 ks
rozpustené maslo (izbovej teploty) – 10 dkg
krupicový cukor – 4 dkg
soľ

Na tvarohovou náplň
tvaroh – 40 dkg
krupicový cukor – 10-12 dkg
vanilkový cukor – 1 balíček
krupica – 2 dkg
hrozienka – 5 dkg
zakysaná smotana – 2 lyžice
mlieko – 1 lyžice,
citrónová kôra – 1 citron
Pracovní postup
Do mlieka rozmiešajte cukor a droždie. Nechajte kvások vzísť. Do preosiatej múky pridajte soľ, maslo, vajcia, kvások a nakoniec zarobte cesto. Musí byť mäkké a nelepivé. Ak je to potrebné, pridajte trochu múky alebo mlieka. Musíte získať správnu konzistenciu. Cesto zakryte a dajte bokom, kým nepripravíte náplň. Na náplň namočte hrozienka do mlieka. Potom ich pridajte k tvarohu a premiešajte s ostatnými ingredienciami. Z cesta vytvorte 7 rovnakých guličiek.
Z každej guličky vyvaľkajte okrúhly a veľmi tenký tvar. Každý z nich nakrájajte na 8 rovnakých trojuholníkov. Na najširšiu časť každého trojuholníka položte malú lyžičku náplne a zrolujte do tvaru rožku. Všetky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov po dobu 10 minút. Doba pečenia sa môže líšiť podľa vašej rúry. Upečené a stále teplé rožky zasypte práškovým cukrom. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a podávajte!