Túto večeru nám babka robievala každú jar. Boli by sme sa za ňu pobili

Zdieľať
jedlo zo zemiakov
jedlo zo zemiakov Foto: depositphotos.com

Nie všetky chutné a výživné večere musia nutne stáť veľa peňazí ani vás nemusia priviesť na pokraj síl pri dlhej príprave. Niekedy postačí len pár obyčajných surovín, ktoré máte bežne doma. Presne takto to robievali už naše staré mamy – jednoducho, rýchlo a srdcom.

Riešenie na večnú otázku: „Čo na večeru?“

Pozná to každý – po náročnom dni sa vrátite domov, otvoríte chladničku a tam vás čaká takmer prázdnota. Možno vás napadne objednať si niečo nezdravé z donášky, alebo v rýchlosti urobiť miešané vajíčka. Ale skôr než sa rozhodnete pre jednu z týchto možností, pozrite sa ešte raz – nemáte náhodou aj zemiaky a trochu mlieka? Ak áno, večeru máte vyriešenú. A nielen tak hocijakú!

Zabudnutá klasika z čias prababičiek

Recept, ktorý vám teraz predstavíme, možno mnohí ani nepoznajú – ide o staročeský kucmoch, ktorého sláva postupne zapadla prachom času. A pritom je to výnimočne jednoduchý, lacný a prekvapivo chutný pokrm. Naše prababičky by o ňom vedeli rozprávať – pripravovali ho najmä na jar, keď sa varilo zo skromných zásob, no jedlo muselo byť sýte a výživné.

Čo to vlastne je ten kucmoch?

V podstate ide o chrumkavý zemiakový nákyp. Základ tvorí tenko nakrájaný surový zemiak, ktorý sa upečie dozlata. Následne sa zaleje vaječnou zmesou s mliekom, čerstvým cesnakom a sušenou majoránkou. Výsledkom je výborná večera, ktorá je nielen jednoduchá a rýchla, ale aj zdravá.

Prečo sa kucmochu netreba báť ani pri diéte

Hlavnými surovinami sú zemiaky, vajcia a mlieko. A hoci sa zemiaky pri chudnutí často démonizujú, odborníci tvrdia, že neprávom. Ak ich nezjete kilo denne a nepodávate ich vysmážané, nemajú dôvod byť strašiakom. Práve naopak – obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie, znižuje chuť do jedla a zároveň pomáha detoxikovať organizmus tým, že viaže škodliviny v črevách.

Zemiaky sú navyše zdrojom viacerých vitamínov a minerálov – napríklad vitamínu C, draslíka či horčíka. V kombinácii s vajíčkami a mliekom, ktoré sú bohaté na plnohodnotné bielkoviny, tak vytvoríte jedlo, ktoré vás zasýti na dlhší čas a nezaťaží trávenie. Po takejto večeri vás nebudú prenasledovať chute na sladké ani nočné prepadávanie chladničky.

Recept na kucmoch: Jednoduchý a overený

Potrebujete:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 4 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sušenej majoránky
  • Masť (tradične bravčová) alebo olivový olej
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na čo najtenšie plátky. Ak máte doma strúhadlo typu mandolína, ušetrí vám veľa času.
  2. Vymastite si zapekaciu misu alebo menší plech – ideálne bravčovou masťou pre autentickú chuť, ale postačí aj olivový olej.
  3. Nakrájané zemiaky rovnomerne poukladajte do nádoby. Nesolíte ich, len ich dáte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte, kým nezískajú zlatistý nádych – asi 20 až 30 minút.
  4. Medzitým si pripravte vaječnú zálievku: do mlieka rozšľahajte vajcia, pridajte utretý cesnak so soľou a sušenú majoránku.
  5. Zemiaky po predpečení potrite cesnakovou pastou a zalejte vaječnou zmesou. Potom vložte opäť do rúry a pečte ešte 15 minút, kým sa všetko pekne nespojí.
  6. Po upečení nechajte jedlo mierne vychladnúť, nakrájajte a môžete servírovať.

Tipy na záver

  • Ak máte radi výraznejšie chute, pokojne pridajte trochu nastrúhaného syra navrch tesne pred koncom pečenia.
  • Pre ľahšiu verziu použite rastlinné mlieko a menej tuku pri pečení.
  • Pokrm sa dá podávať aj studený, napríklad s kyslou uhorkou alebo šalátom z čerstvej zeleniny.

Záver:
Kucmoch je dôkazom, že z jednoduchých surovín môže vzniknúť poctivé, sýte a zdravé jedlo, ktoré si zamilujete nielen vy, ale aj vaša rodina. A čo je najlepšie – nestojí vás ani veľa času, ani peňazí. Skúste ho pripraviť už dnes večer a nechajte sa uniesť vôňou detstva.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané