Tri netradičné dipy na grilovanie. Zázvorový dip dodá mäsu pikantnú chuť, reďkovkový osvieži a červenú repu skvele doplní cesnak

Zdieľať
dipy
Tri netradičné dipy na grilovanie. Zázvorový dip dodá mäsu pikantnú chuť, reďkovkový osvieži a červenú repu skvele doplní cesnak Foto: www.gettyimages.com

Grilovanie je skvelá zábava na letné dni. K mäsu i zelenine sa dajú využiť nielen klasické dipy, ale aj tie menej tradičné. V tých našich hrá hlavnú úlohu červená repa, zázvor a reďkovky.

Dipy k mäsu

Najrôznejšie omáčky a dipy na grilovanie si síce môžeme kúpiť, ale domáca príprava je oveľa lepšia. Dipy sú potom z čerstvých surovín a voňajú bylinkami a korením. Príprava nie je zložitá. Pokiaľ stále nechceme jesť cesnakový dip, môžeme si prichystať menej tradičné a výborné dipy na mäso a zeleninu.

1. Dip z červenej repy

Ak chceme pri grilovačke zažiariť, dip z červenej repy je to pravé. Je krásne farebný a na stole vyzerá luxusne. Potrebujete naň varenú červenú repu, pikantnú chuť dodá cesnak a zázvor. Vyladíme ho kyslou smotanou alebo kvalitným bielym jogurtom a dochutíme čiernym korením a soľou. Prípadne môžeme kvapnúť trošku citrónovej šťavy.

Prichystajte si: 250 g varenej červenej repy, 2 strúčiky cesnaku, 1 malú šalotku, 2 cm nastrúhaného zázvoru, 180 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, kvapku citrónovej šťavy, korenie a soľ.

Ako na to? Uvarenú repu dajte do mixéra. Pridajte olúpané strúčiky cesnaku a zázvor. Potom pridajte olúpanú šalotku a všetko rozmixujte. Vmiešajte smotanu, ochuťte čiernym korením, soľou a citrónom.

grilované mäso
Tri netradičné dipy na grilovanie. Zázvorový dip dodá mäsu pikantnú chuť, reďkovkový osvieži a červenú repu skvele doplní cesnak Foto: www.gettyimages.com

2. Dip zo zázvoru

Zázvorový dip, rovnako ako dip s červenou repou sa hodí výborne nielen k mäsu, ale aj k zelenine. Základom dipu so zázvorom je okrem nastrúhaného zázvoru kyslá smotana alebo sedliacky biely jogurt. Pikantný zázvor nastrúhame (asi 2 centimetre), zmiešame s 200 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, pridáme podľa chuti trochu citrónovej šťavy, citrónovú kôru, 1-2 lyžičky plnotučnej horčice, korenie a soľ. Do tohto dipu sa skvele hodí aj kôpor a bazalka. Pokiaľ by nám prišiel dip príliš kyslastý, môžeme pridať trošku medu. Dip dobre premiešame a dáme do chladničky odležať. Lepšie chutí zhruba po hodine.

3. Reďkovkový dip

Reďkovky sú k dispozícii počas celej letnej sezóny. Praktická a lacná zelenina sa hodí do dipu ku grilovanému mäsu. Reďkovkový dip je hotový do desiatich minút a veľmi ho ochutí kyslá smotana, ktorá je v lete ideálna na ochladenie. Zväzok reďkoviek dobre očistíme a nastrúhame. Potom pridáme 180 g kyslej smotany alebo biely jogurt, 2 lyžice tvarohu, soľ a čerstvo mleté korenie. Pokiaľ budeme chcieť jemnejšiu chuť, siahneme po bielom.

Zdroj: toprecepty.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané