Tradičné sladkosti sme vymenili za túto exotickú pochúťku. Je neodolateľne sladká, no neobsahuje ani gram cukru

Zdieľať
Khajur

Máte chuť na niečo sladké, no radi by ste to zvládli bez výčitiek svedomia? Práve pre vás je tu originálny dezert inšpirovaný indickou kuchyňou, ktorý si vás získa svojou lahodnou chuťou, exotickou vôňou a zároveň neobsahuje žiaden pridaný cukor. Ako je to možné? Sladkú zložku tu plne zastúpia datle, ktoré sú prirodzene veľmi sladké a navyše bohaté na vlákninu a minerály.

Keď vás prepadne chuť na niečo maškrtné

Poznáte to – cítite jemné „šteklenie“ na jazyku, ktoré naznačuje, že by ste uvítali aspoň kúsok niečoho sladkého. V hlave vám prebehne niekoľko možností: voňavé veterníky v cukrárni, obľúbená čokoládová tyčinka, prípadne kopček dobrej zmrzliny. Sú to klasické verzie rýchlej „sladkej pomoci“, ale občas človek túži aj po niečom novom a jedinečnom. A práve tu vstupujú do hry indické sladkosti.

Tieto pochúťky sa od tých tradične českých či slovenských líšia najmä prítomnosťou rôznych druhov korenín, intenzívnej arómy a tiež výrazných farieb. Ich základom je často mliečna sušina, ktorá dezertom dodáva smotanový, priam zamatový nádych. Výnimkou nie je ani spojenie so škoricou, kardamómom či šafranom – čo celému dezertu vtisne výrazne orientálny ráz. A ak milujete orechy, pistácie alebo sušené ovocie, aj v tomto ohľade si určite prídete na svoje.

Guličky, štvorčeky či ováliky – indická „cukráreň“ ponúka všetko

Podľa expertov na indickú kuchyňu sa sladkosti z tejto časti sveta často pripravujú vo forme rôzne tvarovaných hmôt – môžu to byť malé gulôčky, valčeky, dokonca aj ováliky či pravidelné kocky. Klasické cesto alebo hmota obsahuje mliečnu sušinu (napríklad khoya), ktorá je zodpovedná za ich charakteristický, jemne smotanový podtón. Okrem toho v nich nájdete pestrú paletu orieškov: od mandlí cez kešu až po pistácie či vlašské orechy, ktoré sú často doplnené sušeným ovocím, napríklad datľami alebo hrozienkami.

Všetky tieto prísady tvoria jedno úžasné súznenie chutí, no zároveň ide o skutočne sladkú kombináciu. Indické dezerty sú často podávané počas sviatkov a náboženských príležitostí, keď sa stávajú symbolom hojnosti a pohostinnosti.

Extrémne sladké, no zároveň zdravšie

Hoci v Indii nájdete aj množstvo nesmierne sladkých dobrôt (niektoré sú dokonca namáčané v sirupe), existujú aj také, ktoré sa spoliehajú na prirodzenú sladkosť surovín. Práve sem patrí aj roláda Khajur – v podstate ide o nepečený dezert, ktorý môže byť vzdialene podobný nášmu vianočnému kokosovému salámu či studenému punčovému zákusku.

Podľa niektorých kuchárskych nadšencov je to „zdravšia“ forma tradičného indického maškrtenia, lebo recept nevyužíva rafinovaný cukor, ale využíva bohatstvo datlí a orechov. Vďaka datliam je dezert prirodzene sladký a orechy zas poskytujú potrebnú chrumkavosť aj nutrične hodnotné tuky.

Khajur – dezert bez umelých sladidiel

Príprava je pomerne jednoduchá a zvládne ju aj cukrársky začiatočník. Tu je podrobnejší postup:

  1. Datľová pasta
    Najprv si pripravte približne 250 g mäkkých sušených datlí (najlepšie je, ak majú lepkavú, takmer krémovú konzistenciu). Tie dôkladne rozmixujte na pastu.

  2. Praženie maku
    Na suchej panvici opražte 10 g maku po dobu 1 – 2 minút, aby získal intenzívnejšiu chuť. Dávajte pozor, aby sa mak nespálil – stačí ho len jemne zahriať, kým nezačne voňať.

  3. Orestovanie orieškov
    V inej panvici zohrejte ½ lyžice prepusteného masla ghí (môžete nahradiť aj kvalitným maslom, ale ghí sa v indickej kuchyni používa bežne), a pridajte zmes nasekaných orechov. Ideálne je pripraviť 25 g z každého druhu – mandle, pistácie, kešu a vlašské orechy. Orestujte ich dozlata a dajte bokom.

  4. Datľový základ
    Opäť si zohrejte panvicu s ½ lyžicou ghí, do ktorej vložte datľovú pastu. Restujte ju zhruba 3 – 4 minúty na miernom plameni. Správne pripravenú pastu spoznáte tak, že bude mäkká, vláčna a ľahko sa odlepuje od panvice.

  5. Dochutenie a spájanie
    Následne do datľovej hmoty vmiešajte pripravené orechy a pridajte lyžičku kardamómového prášku (ak ho nemáte, môžete použiť škoricu, ale originálna chuť kardamómu je nenahraditeľná). Zmes restujte ešte 2 – 3 minúty, aby sa chute prepojili.

  6. Tvarovanie a chladenie
    Hotovú zmes nechajte trochu vychladnúť, potom ju preložte na papier na pečenie a vytvarujte z nej valček (pripomínajúci salámu). Ten môžete obaliť v opraženom maku alebo v zmesi nadrobno posekaných pistácií. Pre ešte krajší efekt sa často používajú aj sušené lupienky ruží, ktoré dezertu dodajú jemne romantický vzhľad.

  7. Záverečné chladenie a krájanie
    Dezert pevne zabaľte do papiera na pečenie (prípadne potravinovej fólie) a nechajte ho aspoň hodinu stuhnúť v chladničke. Následne valček rozbaľte, nakrájajte na približne centimetrové plátky a podávajte ku káve alebo ako sladkú bodku po obede.

Dezert, ktorý vás prenesie do ďalekých krajín

Khajur nie je len o sladkej chuti, ale aj o aróme a vizuálnom pôžitku. Ak milujete exotické chute, určite ho zaraďte do svojho repertoáru. Kombinácia datlí, orechov a korenín vás doslova prenesie do Indie, známej pre svoju pestrú, voňavú a korenistú kuchyňu.

Tento typ „nepečeného cukroví“ vás môže inšpirovať aj k experimentom: namiesto maku môžete použiť sezamové semienka či kokos, podľa toho, akú chuť preferujete. Dôležité je, že napriek intenzívnej sladkosti neobsahuje žiadny pridaný cukor – všetko stojí na prirodzenej sladkosti datlí.

Vyskúšajte a presvedčte sa, že aj zdravšia maškrta dokáže byť výnimočne chutná a navyše pútavá na pohľad. Ak si tento dezert pripravíte doma, možno už ani nebudete mať chuť na presladené tyčinky z obchodu. A ak predsa áno, aspoň viete, že máte poruke výbornú alternatívu, ktorá nezávisí od rafinovaného cukru, ale od pravých chutí prírody.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané