Tradičná staročeská zelňačka. Ako si vyčarovať českú klasiku doma

Zdieľať
staročeská zelnačka
Tradičná staročeská zelňačka. Ako si vyčarovať českú klasiku doma Foto: www.gettyimages.com

Objavte chuťový poklad zo srdca Česka! Tento recept na tradičnú staročeskú polievku s klobásou vás prenesie do sveta domácej pohody a tradícií. Jednoduché ingrediencie, krok za krokom príprava a náš tip na dokonalé dochutenie – to všetko nájdete tu.

Tradičná staročeská polievka s klobásou – recept plný chutí

Staročeská polievka, dokonalá kombinácia kyslej kapusty, zemiakov a štipľavej paprikovej klobásy, je viac než len polievka – je to pohladenie pre dušu. V tomto recepte sa dozviete, ako si vyčarovať kúsok českej tradície priamo u vás doma.

Ingrediencie

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 paprikové klobásy podľa chuti
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička celej rasce
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu alebo ½ lyžičky sušeného
  • 1 lyžička mleté papriky
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia
  • 3 guličky farebného korenia
  • Olej alebo tuk
polievka
Tradičná staročeská zelňačka. Ako si vyčarovať českú klasiku doma Foto: www.gettyimages.com

Na zahustenie

  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky

Dokončenie

  • Zakysaná smotana
  • Petržlen

Postup

  1. Zemiaky pokrájajte na malé kúsky a varte s rascou, kým nezmäknú. Nechajte ich odpočívať vo vode.
  2. Kapustu scedíte, opláchnite a nakrájajte. V hrnci pridajte kapustu, korenie a zalejte vývarom. Dusíte 30 minút.
  3. Medzitým na panvici orestujte klobásu s cibuľou. Pridajte papriku a restujte do zlata.
  4. Keď kapusta zmäkne, pridajte klobásu a zemiaky. Varíte ďalších 5 minút.
  5. Na panvici z masla a múky pripravte zahustenie polievky. Pridajte ju polievky.
  6. Dochutíte podľa chuti. Ozdobte zakysanou smotanovou a petržlenom.

Na záver pridávame tip: Skúste pridať do polievky trochu jablčného octa pre extra štipku!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané