
Tradičná staročeská zelňačka. Ako si vyčarovať českú klasiku doma Foto: www.gettyimages.com
Objavte chuťový poklad zo srdca Česka! Tento recept na tradičnú staročeskú polievku s klobásou vás prenesie do sveta domácej pohody a tradícií. Jednoduché ingrediencie, krok za krokom príprava a náš tip na dokonalé dochutenie – to všetko nájdete tu.
Tradičná staročeská polievka s klobásou – recept plný chutí
Staročeská polievka, dokonalá kombinácia kyslej kapusty, zemiakov a štipľavej paprikovej klobásy, je viac než len polievka – je to pohladenie pre dušu. V tomto recepte sa dozviete, ako si vyčarovať kúsok českej tradície priamo u vás doma.
Ingrediencie
- 500 g kyslej kapusty
- 2 paprikové klobásy podľa chuti
- 2 veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 l hovädzieho vývaru
- 1 lyžička celej rasce
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu alebo ½ lyžičky sušeného
- 1 lyžička mleté papriky
- 2 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia
- 3 guličky farebného korenia
- Olej alebo tuk

Tradičná staročeská zelňačka. Ako si vyčarovať českú klasiku doma Foto: www.gettyimages.com
Na zahustenie
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica hladkej múky
Dokončenie
- Zakysaná smotana
- Petržlen
Postup
- Zemiaky pokrájajte na malé kúsky a varte s rascou, kým nezmäknú. Nechajte ich odpočívať vo vode.
- Kapustu scedíte, opláchnite a nakrájajte. V hrnci pridajte kapustu, korenie a zalejte vývarom. Dusíte 30 minút.
- Medzitým na panvici orestujte klobásu s cibuľou. Pridajte papriku a restujte do zlata.
- Keď kapusta zmäkne, pridajte klobásu a zemiaky. Varíte ďalších 5 minút.
- Na panvici z masla a múky pripravte zahustenie polievky. Pridajte ju polievky.
- Dochutíte podľa chuti. Ozdobte zakysanou smotanovou a petržlenom.
Na záver pridávame tip: Skúste pridať do polievky trochu jablčného octa pre extra štipku!