Mnohí by si mohli myslieť, že naše staré mamy síce varili fantastické, no nie vždy najzdravšie jedlá. V skutočnosti to však nie je celkom pravda. Existuje hneď niekoľko tradičných receptov, ktoré sú nielen chutné, ale dokážu nášmu organizmu dodať aj množstvo prospešných látok. Typickým príkladom je polievka z kyslej kapusty, ktorá si postupne nachádza cestu aj do modernej kuchyne. Pomôže vám podporiť imunitu a zároveň priaznivo pôsobí na tráviaci trakt.
Ak hľadáte rýchle riešenie na obed či večeru, existuje množstvo možností. Môžete staviť na jednoduchú nátierku, prípadne siahnuť po polotovaroch, ktoré stačí len ohriať. Alebo si za necelých 20 minút dokážete pripraviť lahodnú polievku, na ktorú naši predkovia nedali dopustiť. Okrem skvelej chuti je zároveň nabitá množstvom cenných vitamínov a minerálov.
Vitamínová bomba
Základnou surovinou pri príprave je kyslá kapusta. Naše babičky a prababičky dobre vedeli, prečo ju zaradiť do jedálnička tak často. Moderné výskumy len potvrdili, že vďaka vysokému obsahu vitamínu C ide o dokonalého pomocníka pri podpore imunitného systému. Tým sa však výpočet pozitív nekončí. V kyslej kapuste nájdete aj vitamíny skupiny B, ktoré podporujú správne fungovanie metabolizmu, prospievajú pokožke a zohrávajú dôležitú úlohu pri duševnej pohode. Nečudo, že kyslá kapusta sa neraz označuje za superpotravinu – vďaka nej viete telu dodať potrebnú dávku živín prirodzeným spôsobom.
Podpora pre črevá
Významnou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna, ktorá sa stará o zdravie črevnej mikroflóry a napomáha regenerácii poškodenej črevnej sliznice. Ešte väčší prínos predstavuje vysoký obsah vlákniny. Tá vo vašom tráviacom trakte napučí a pri prechode črevom na seba viaže rôzne škodlivé látky aj toxíny. Okrem toho vláknina prirodzene zasýti na dlhší čas, čo môže prispieť k lepšej kontrole hmotnosti.
Okrem už spomenutých látok obsahuje kapusta aj vitamín K, široké spektrum minerálov a minimum kalórií. Tieto vlastnosti z nej robia potravinu, ktorú by ste pri snahe žiť zdravo nemali prehliadať. Ak si chcete udržať silnú imunitu a zdravé trávenie, kapusta by sa vo vašej kuchyni určite mala objavovať častejšie.
Ako si pripraviť polievku z kapusty
Celý proces začnite zemiakmi. Budete potrebovať približne 400 gramov zemiakov, ktoré ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Vhoďte ich do osolenej vody, pridajte jednu lyžičku rasce (kmínu) a varte dovtedy, kým nezmäknú. Spravidla to trvá približne 12 minút. Dávajte pozor, aby ste nakoniec vodu zo zemiakov necedili – budete ju potrebovať. Keď sú hotové, odstavte celý hrniec nabok.
V ďalšom hrnci si zatiaľ pripravte kyslú kapustu. Bude vám stačiť okolo 250 gramov nakrájanej (stačí nahrubo). K nej pridajte 1 bobkový list, 3 guľôčky nového korenia a 3 guľôčky čierneho korenia. Prilejte trocha vody a varte, kým kapusta nezmäkne. To zvyčajne trvá asi 15 minút.
Po uvarení kapustu aj s koreninami prisypte k uvareným zemiakom. Možno vám napadne, prečo to nejde urobiť v jednom hrnci. Dôvod je prostý: kyslá kapusta by spomalila proces varenia zemiakov, čím by sa príprava polievky výrazne natiahla.
Zmes zemiakov a kapusty dajte opäť na sporák a priveďte ju k varu. Primiešajte pol lyžičky mletej sladkej papriky a potom plameň znížte. Teraz je čas na zásmažku. Na panvici rozohrejte lyžicu masla a pridajte k nej lyžicu hladkej múky. Miešajte a nechajte zmes jemne opekať, kým nedostane o niečo tmavší odtieň. Následne touto zápražkou zahustite polievku, ktorú ešte približne 5 minút povarte.
Na samý záver do polievky vlejte 200 mililitrov šľahačkovej smotany a pridajte ešte jednu lyžicu masla. Všetko dôkladne premiešajte, ochutnajte, prípadne dosoľte a okoreňte podľa vlastných preferencií. Hotovú polievku môžete ihneď servírovať.
Prečo dať polievke šancu
Polievka v sebe spája tradičné chute s prekvapivým nutričným prínosom. Vďaka kyslej kapuste do tela dostanete vitamín C a prospešné baktérie, ktoré stimulujú črevnú mikroflóru. Zemiaky dodajú energiu a zasýtia, zatiaľ čo jemná chuť smotany a masla vytvára krémové zakončenie celého pokrmu. Navyše sa tento recept pripravuje relatívne rýchlo, takže ho zvládnete aj vtedy, keď nemáte času nazvyš.
Netreba zabúdať ani na to, že kyslá kapusta je v stredoeurópskom kulinárskom prostredí dlhodobo považovaná za veľmi cennú surovinu. Naše staré mamy ju využívali nielen v polievkach, ale aj v hlavných jedlách, ako sú rôzne zapekané pokrmy či lokše s kapustou. Polievka z kapusty je len jedným z mnohých dôkazov, že aj v minulosti sa dalo variť zároveň chutne, výživne a s ohľadom na zdravie.
Ak sa teda nabudúce budete zamýšľať, čo rýchle a pritom originálne ponúknuť na obed či ľahkú večeru, vyskúšajte túto starú dobrú klasiku. Táto polievka je dôkazom, že tradičné recepty sa nestrácajú v prachu dejín len tak – prežívajú práve preto, že dokážu potešiť chuťové bunky, posilniť organizmus a priniesť na tanier kúsok našej kulinárskej histórie.