Doprajete si občas instantnú polievku? Zrejme áno – veď koho občas nepritlačí hlad a nemá čas na poriadne jedlo. Pravdou však zostáva, že by ste si túto potravinu mali odpustiť častejšie, než možno robíte. V skutočnosti ide totiž o potravinu, ktorá nemá prakticky žiadny pozitívny prínos pre vaše zdravie. Niektorí odborníci dokonca označujú instantné polievky za vyslovene škodlivé, a verte či nie, niečo na tom skutočne je.
Instantné pokrmy sú symbolom dnešnej uponáhľanej doby
Výrobcovia rôznych instantných jedál, mrazených polotovarov či hotových pokrmov nás často presviedčajú, že práve tieto výrobky sú ideálne pre uponáhľaný životný štýl. Ale je naozaj dobrý nápad jesť takéto potraviny pravidelne? Žiaľ, pravda je trochu inde. Väčšina týchto jedál totiž obsahuje množstvo nezdravých prísad, ktoré by ste vo svojej kuchyni určite nikdy nepoužili.
Instantné polievky sú často koktejlom prísad, ktoré majú jediný cieľ – zaistiť dlhú trvanlivosť a silnú chuť. Bohužiaľ, tieto vlastnosti sú vykúpené tým, že sa do nich pridáva nadmerné množstvo soli, rôznych chemických konzervačných látok, umelých dochucovadiel či farbív. O skutočnej zelenine alebo plnohodnotných bielkovinách tu môžeme hovoriť len ťažko.
Známy český YouTube kanál TopTrending CZ dokonca označil instantné polievky medzi päť najmenej vhodných potravín:
Doma varené jedlo je dnes skôr luxusom
Ak patríte medzi tých, ktorí majú možnosť konzumovať doma pripravené jedlá z čerstvých surovín, aj keď sú mrazené či len ohriate, uvedomte si, že máte v dnešnej dobe veľké šťastie. Takýto spôsob stravovania by ste nemali brať ako samozrejmosť, ale skôr ako cennú výhodu. Čerstvo pripravené jedlo bez konzervačných látok je pre telo neporovnateľne lepšie, ako instantná polievka, ktorej príprava trvá len pár minút.
Samozrejme, nie je fér hodiť všetkých výrobcov instantných jedál do jedného vreca. Aj tu platí, že niektoré výrobky sú menej škodlivé než iné. Napriek tomu je jasné, že prakticky všetky instantné pokrmy obsahujú veľké množstvo sodíka a rôznych chemických aditív, aby vydržali dlho a dobre chutili.
Glutaman sodný – je naozaj taký zlý?
Jednou z kontroverzných látok, ktorá sa v instantných pokrmoch nachádza často, je glutaman sodný (tiež označovaný ako E621). Táto látka si počas rokov získala zlú povesť, no najnovšie výskumy ukazujú, že jej zlá reputácia nie je úplne zaslúžená.
Rozsiahle štúdie totiž nepotvrdili, že by glutaman sodný mal priamu súvislosť s ochoreniami alebo poškodzovaním zdravia. Ide o látku, ktorá sa získava fermentáciou surovín bohatých na cukry, ako sú cukrová repa alebo cukrová trstina. Glutaman teda sám o sebe nie je škodlivý, a dokonca aj jeho maximálne povolené denné množstvo je oveľa vyššie ako to, ktoré bežne prijímame. Pravda však je, že niektorí ľudia môžu byť na glutaman citlivejší a v takom prípade im môže spôsobovať nepríjemné reakcie.
Vysoký obsah soli je skutočná hrozba
Čo je teda na instantných polievkach také škodlivé, ak nie je hlavný vinník glutaman sodný? Je to predovšetkým extrémne vysoký obsah soli. Bežné instantné pokrmy obsahujú sodíka až trojnásobok odporúčanej dennej dávky. To predstavuje obrovský problém najmä pre vaše srdce a obličky, ktoré takéto množstvo soli enormne zaťažuje.
Pre ilustráciu – odporúčaná denná dávka sodíka je len 2 300 miligramov, čo približne zodpovedá jednej malej čajovej lyžičke kuchynskej soli. V instantných polievkach sa však táto dávka môže ľahko prekročiť aj jednou porciou, čím dochádza k neúmernej záťaži organizmu.
Nutrične prázdne jedlo, ktoré vás ani poriadne nezasýti
Okrem vysokého množstva sodíka sú ďalším problémom instantných pokrmov rôzne konzervanty, umelé dochucovadlá a farbivá. V instantných jedlách často chýba nielen zelenina, ale aj plnohodnotné bielkoviny či vláknina. To znamená, že takéto jedlo vás síce na chvíľu zasýti, ale hlad sa rýchlo vráti späť. Navyše sú tieto potraviny často kaloricky bohaté a obsahujú nezdravé tuky.
Kombinácia nízkej výživovej hodnoty, vysokej energetickej hustoty a nadmerného množstva škodlivých prísad robí z instantných polievok naozaj nevhodnú voľbu pre pravidelnú konzumáciu. Ak chcete chrániť svoje zdravie, mali by ste instantné jedlá zaradiť do svojho jedálnička len veľmi výnimočne alebo radšej vôbec.
Na záver preto platí jednoduchá rada – ak môžete, varte si radšej doma, hoci aj jednoduché pokrmy. Vaše zdravie a telo vám za to časom určite poďakujú.