Toto korenie väčšina Slovákov prehliada. Stačí ho pridať do jedla a cholesterol pôjde rýchlo dolu

Zdieľať
saturejka
saturejka Foto: www.shutterstock.com

Vysoký cholesterol už dávno nie je len strašiakom starších generácií. Táto neviditeľná hrozba je zodpovedná za vznik mnohých vážnych zdravotných problémov, vrátane ochorení srdca či mozgovej mŕtvice. Dobrou správou však je, že boj s vysokým cholesterolom nemusí byť vôbec zložitý. Niekedy stačí aj malá zmena v jedálničku – napríklad pridanie tej správnej bylinky, ktorú mnohí z nás neprávom ignorujú.

Jednou z byliniek, ktorá by vás pri boji s cholesterolom možno ani nenapadla, je saturejka. V našich kuchyniach je stále nedocenená, pritom dokáže jedlo nielen dokonale ochutiť, ale významne prospieť aj vášmu zdraviu.

Nenápadná, no mimoriadne účinná saturejka

Väčšina ľudí má v domácnosti majoránku, oregano alebo tymián. Len málokto však siahne práve po saturejke, ktorá má pritom veľký potenciál pre zdravie a kulinárske využitie. Táto bylinka má intenzívnu, mierne korenistú chuť pripomínajúcu čierne korenie a skvele dochutí takmer každé jedlo, od mäsa cez omáčky až po rôzne druhy príloh.

Zdravotné benefity, ktoré vás prekvapia

Okrem toho, že saturejka skvelo chutí, jej pravidelné používanie prináša telu množstvo zdravotných výhod:

  • Znižuje hladinu cholesterolu a chráni bunky pred škodlivým oxidačným stresom.
  • Má výrazné antioxidačné účinky, čím spomaľuje starnutie organizmu.
  • Pôsobí močopudne a pomáha pri odvodnení.
  • Výrazne zmierňuje nadúvanie a zlepšuje trávenie, vďaka čomu je ideálna aj pri príprave ťažších pokrmov.
  • Podporuje zdravie srdca (kardiotonické účinky).
  • Má preukázané antibakteriálne a antimykotické vlastnosti.
  • Posilňuje imunitný systém, čo oceníte najmä v období zvýšeného výskytu nachladnutia.
  • Pomáha liečiť zápaly v tele a urýchľuje hojenie rán.
  • Pomáha bojovať proti kašľu, bolestiam v krku a infekciám dutiny ústnej.

Saturejka tak nie je len bylinkou do kuchyne, ale skutočným prírodným liekom, ktorý si zaslúži väčšiu pozornosť.

Saturejka v histórii: obľúbená už v stredoveku

Táto aromatická rastlina pochádza pôvodne z južnej Európy, najmä z oblasti Stredozemia, odkiaľ sa rýchlo rozšírila do celej Európy. Už v 9. storočí sa o nej objavujú prvé zmienky v staročeských kuchynských receptoch, pričom bola veľmi cenená nielen kvôli chuti, ale aj liečivým vlastnostiam.

Obľubu si získala aj v balkánskej kuchyni, kde je súčasťou slávnej zmesi čubrica. Nájdeme ju aj v provensálskom korení, ktoré je populárne po celom svete.

Dokonalá chuť do kuchyne: ako ju využiť?

Saturejka sa výborne hodí najmä k mäsu – je skvelá na dochutenie diviny, hydiny, králičieho mäsa, ale aj rýb a jahňacieho mäsa. Ak máte radi domáce zaváranie, nebojte sa použiť ju do kyslých uhoriek, húb alebo kapusty. Saturejka dodá jedlám sviežu, pikantnejšiu chuť.

Fantasticky dochutí aj rôzne druhy strukovín, najmä fazuľu a šošovicu, kde zároveň potláča nežiadúce nadúvanie. Hodí sa tiež do hustých omáčok, gulášov či pikantných polievok. Keďže je však pomerne intenzívna, pridávajte ju opatrne, aby neprebila ostatné chute.

Vypestujte si ju doma – jednoducho a rýchlo

Saturejka je nenáročná bylinka, ktorú si môžete jednoducho pestovať doma, a to aj bez záhrady. Pokojne vám vyrastie v črepníku alebo v truhlíku za oknom, kde má dostatok slnečného svetla a tepla.

Najlepší čas na výsev je na jar, ideálne koncom apríla až začiatkom mája. Kvitne od júla do septembra, kedy je aj ideálny čas na jej zber. Pri pravidelnom strihaní sa vám pekne rozkošatí, vďaka čomu bude úroda bohatá.

Ako ju správne usušiť a skladovať?

Po zbere je dôležité nechať saturejku dobre vysušiť na tmavom, suchom a vzdušnom mieste. Následne ju uchovávajte v dobre uzatvárateľnej nádobe, ideálne plechovej alebo sklenenej, aby si zachovala svoje vône a liečivé látky čo najdlhšie. Do jedál ju pridávajte celú ako vetvičku, alebo si môžete prstami jednoducho oddeliť niekoľko lístkov.

Skúste ju zaradiť do jedálnička už dnes

Saturejka nie je len bežné korenie – je to malý poklad, ktorý čaká na svoje objavenie vo vašej kuchyni. Stačí len štipka denne a môžete výrazne pomôcť svojmu zdraviu. Nebojte sa objavovať nové chute a výhody tejto úžasnej bylinky, ktorú si určite obľúbite.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané