Toto je poklad slovenskej kuchyne. Známy je s bryndzou a slaninou, no každý kraj má svoju obľúbenú verziu

Zdieľať
bryndzové halušky
bryndzové halušky Foto: depositphotos.com

Ak sa rozhodnete navštíviť Slovensko, čaká na vás nielen pôsobivá príroda, malebné hory a pohostinní ľudia, ale aj bohatá slovenská kuchyňa. Tá sa síce miestami podobá tej českej, no zároveň si zachováva svoje unikátne špecifiká. Typickým znakom slovenskej kuchyne, najmä tej horskej, je výdatnosť a o niečo mastnejšie jedlá, ktoré zabezpečia energiu potrebnú najmä v chladných a dlhých zimných mesiacoch.

Regióny Slovenska a ich kulinárske špeciality

Na severe, ktorý je prevažne hornatý a známy drsnejšími klimatickými podmienkami, majú svoje pevné miesto na tanieri predovšetkým zemiaky, kyslá kapusta a údené mäso. Tieto potraviny tvoria základ jedálnička nielen preto, že sú výživné, ale aj preto, že kapusta dodáva počas dlhých zím vitamín C. Veľkú obľubu si tu získali aj rôzne druhy syrov, ovčie mlieko, huby z miestnych lesov, jahňacina a baranina.

Naopak, juh Slovenska, ktorý tvoria nížiny ideálne na pestovanie obilnín, sa zameriava na cestoviny a rôzne múčne pokrmy. Mäso je tu tiež zastúpené vo veľkej miere, no dominuje najmä bravčové, hovädzie či hydina. Bohatú úrodu z Podunajskej nížiny teda miestni obyvatelia zužitkujú práve výrobou domácich rezancov, halušiek či sladkých koláčov.

Kvalita a jednoduchosť surovín ako základ úspechu

Slovenská gastronómia kladie dôraz na kvalitné a čerstvé suroviny, ktoré často pochádzajú priamo od miestnych farmárov. Pokrmy sa najčastejšie pripravujú na masti či oleji, pričom výraznú chuť im dodávajú rôzne bylinky a koreniny. Medzi tie najpoužívanejšie patrí paprika, rasca, čierne korenie a cesnak, ktorý nechýba takmer v žiadnej domácnosti.

Slovenské halušky – tradičný poklad, ktorý musíte ochutnať

Bez ohľadu na regionálne rozdiely je na Slovensku jedno jedlo, ktoré pozná a miluje úplne každý – tradičné bryndzové halušky. Sú nielen národným pokladom, ale aj symbolom slovenského vidieka, pastierskej tradície a jednoduchej, no chutnej kuchyne.

Pripraviť ich nie je vôbec zložité, základom sú totiž len tri dostupné ingrediencie: nastrúhané zemiaky, múka a soľ. Z hustého zemiakového cesta sa cez špeciálne sitko alebo „haluškár“ pretláčajú drobné kúsky priamo do vriacej, osolenej vody. Po uvarení sa premiešajú s tradičnou bryndzou – výrazným ovčím syrom, a na vrch sa pridáva do chrumkava opražená slanina.

Krajové varianty: od strapačiek až po furmanské halušky

Ak by ste však chceli ochutnať aj iné varianty tohto ikonického jedla, odporúčame „strapačky“. Pri tejto obľúbenej variácii nahradí kyslá kapusta bryndzu a výsledkom sú chutné halušky s príjemnou kyslastou chuťou, ktoré sa hodia najmä v zimných mesiacoch.

Veľmi obľúbené sú tiež furmanské halušky. Tieto sú ešte sýtejšie, keďže sa pripravujú so slaninou alebo klobásou a na záver posypú nastrúhaným údeným syrom. Každý slovenský kraj má však svoje vlastné tajné recepty a prísady, ktoré dodávajú miestnym haluškám špecifický charakter.

Ovčiarske tradície a výroba syrov

Bryndza, základná ingrediencia bryndzových halušiek, je úzko spätá s tradíciou chovu oviec na Slovensku. Ovčie mlieko sa používa nielen na výrobu bryndze, ale aj ďalších syrových špecialít, ktoré sú rovnako populárne.

Jedným z najznámejších je oštiepok – jemný údený ovčí syr v tvare malých šišiek s lahodnou chuťou. Výborne sa hodí na zapekanie alebo grilovanie. Medzi vyhľadávané delikatesy patrí tiež parenica, syr vyrábaný zo syrovej hmoty, ktorý sa typicky predáva stočený do tvaru pásikov alebo kotúčov. Parenica môže byť údená či neúdená podľa preferencie.

A samozrejme nesmieme zabudnúť na obľúbené korbáčiky – slané, parené syrové „vrkoče“, ktoré sú vynikajúcou pochúťkou nielen k vínu či pivu, ale sú aj symbolom slovenskej syrovej tradície.

Ako vidíte, slovenská gastronómia je oveľa pestrejšia, než sa môže na prvý pohľad zdať. Je plná sýtych a chutných jedál, ktoré vychádzajú z poctivosti, jednoduchosti, no zároveň aj bohatých tradícií.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané