Tieto raňajky sú oveľa zdravšie ako vločky. Perfektne zasýtia a nezaťažia žalúdok

Zdieľať
dvojzrnka
dvojzrnka Foto: www.shutterstock.com

Ovsené vločky sú už desaťročia považované za symbol zdravej a plnohodnotnej raňajkovej voľby. Niet divu – sú bohaté na vlákninu, zasýtia na celé dopoludnie a pomáhajú stabilizovať hladinu cholesterolu. Existuje však obilnina, ktorá ich dokáže predčiť vo všetkých ohľadoch – nielen čo sa týka chuti, ale aj výživových hodnôt a stráviteľnosti. Zoznámte sa s prastarou pšenicou dvojzrnkou (emmer), ktorá aktuálne zažíva svoj veľký návrat na naše stoly.

Prečo sú ovsené vločky také populárne?

Ovsené vločky majú zaslúžene dobrú reputáciu. Obsahujú komplexné sacharidy, ktoré zabezpečujú postupné uvoľňovanie energie. Okrem toho sú významným zdrojom betaglukánov, látok schopných výrazne znížiť hladinu zlého cholesterolu. Ovsené vločky sú tiež bohaté na dôležité minerály, ako horčík či zinok, ktoré naše telo denne potrebuje.

Avšak aj tak obľúbená potravina ako ovos nemusí vyhovovať každému. Mnohí ľudia, najmä tí s citlivejším tráviacim systémom, syndrómom dráždivého čreva či s intoleranciou na histamín, často po ich konzumácii zažívajú nepríjemné príznaky ako nafukovanie, pocit ťažoby v žalúdku alebo dokonca únavu a ospalosť. Za tieto problémy sú zodpovedné určité druhy vlákniny a krátko reťazcových sacharidov, s ktorými sa náš tráviaci trakt nemusí vždy dobre vyrovnať. Aj keď ovos neobsahuje lepok prirodzene, niektorí ľudia reagujú aj na jeho stopy. Navyše, priznajme si, konzumovať neustále dokola tie isté ovsené vločky môže byť po čase celkom nudné.

Emmer – obilnina stará tisíce rokov, ktorú ste ešte možno neochutnali

Možno ste si všimli, že v posledných rokoch začali obchody so zdravou výživou ponúkať aj rôzne alternatívne druhy obilnín. Jednou z nich je práve dvojzrnka (emmer), prastará pšenica, ktorá patrí medzi najstaršie pestované obilniny na našej planéte. Na Blízkom východe ju ľudia začali pestovať už pred viac než 10-tisíc rokmi, no v 20. storočí takmer vymizla, keďže ju nahradili jednoduchšie pestovateľné plodiny ako jačmeň alebo raž. Pestovanie dvojzrnky bolo totiž náročnejšie a jej výnosy nižšie, preto postupne upadla do zabudnutia.

V súčasnosti však dvojzrnka zažíva obrovskú renesanciu. A dôvodom nie je len chuť, ale najmä jej mimoriadna výživová hodnota a ľahká stráviteľnosť.

Ľahšie trávenie a viac živín v porovnaní s ovsom

Jednou z hlavných výhod dvojzrnky oproti klasickým obilninám je výrazne lepšia stráviteľnosť. Dvojzrnka totiž obsahuje menej dráždivých látok a ľahšie spracovateľné sacharidy, vďaka čomu ju dobre tolerujú aj osoby so syndrómom dráždivého čreva či citlivejším trávením.

Dvojzrnkové vločky sú navyše doslova nabité hodnotnými minerálmi ako železo, zinok a horčík, pričom obsahujú vyšší podiel bielkovín než klasické ovsené vločky. Práve vyššie zastúpenie bielkovín znamená, že vás dvojzrnka ešte lepšie zasýti a pomáha budovať svalovú hmotu.

Okrem toho má táto obilnina vyšší obsah antioxidantov a protizápalových látok, ktoré chránia naše bunky pred starnutím a poškodením. Z hľadiska vplyvu na hladinu cukru v krvi je dvojzrnka tiež jasným favoritom – spôsobuje totiž pomalšie a stabilnejšie zvýšenie glykémie, čím zabraňuje návalom hladu a chutiam na sladké.

Dvojzrnka ako perfektná súčasť diéty a zdravého stravovania

Ak ste v procese chudnutia alebo si chcete jednoducho udržať zdravú telesnú hmotnosť, dvojzrnka môže byť vašou novou tajnou zbraňou. Vďaka svojej schopnosti regulovať hladinu cukru v krvi a zároveň poskytnúť dlhodobý pocit nasýtenia vám pomôže efektívne kontrolovať denný kalorický príjem.

A nezabúdajte – k zdravej strave patrí aj pravidelný pohyb. Začnite napríklad rannou rozcvičkou alebo krátkou prechádzkou, ktorá naštartuje váš metabolizmus.

Ako zaradiť dvojzrnku do vašich jedál?

Možností využitia dvojzrnky je nespočetne veľa. Okrem vločiek sa dá zakúpiť aj dvojzrnková múka, ktorá je ideálna na prípravu všetkého možného – od domáceho pečiva cez pizzu až po rôzne sladké dezerty, ako sú bábovky, muffiny alebo domáce sušienky.

Ak máte poruke dvojzrnkové vločky, skúste ich využiť nasledovne:

  • Rýchle raňajky: Stačí ich zaliať teplým rastlinným mliekom, nechať chvíľku odstáť a doplniť čerstvým ovocím a orechmi.
  • Overnight kaša: Vločky namočte večer do rastlinného mlieka, pridajte ľanové semienka a ráno máte hotovú zdravú kašu.
  • Slaná verzia: Skúste ich uvariť v zeleninovom vývare a podávať napríklad s pošírovaným vajíčkom a avokádom.
  • Zdravé smoothie: Do svojho obľúbeného ovocného koktejlu pridajte lyžicu dvojzrnkových vločiek. Zvýši sa tým jeho sýtosť aj nutričná hodnota.
  • Domáce pečenie: Pridajte ich do müsli tyčiniek, energetických guliek alebo domácich sušienok, kde dodajú výbornú orechovú príchuť a chrumkavú štruktúru.

Vďaka svojej jemne orechovej chuti, výnimočným nutričným vlastnostiam a výbornej stráviteľnosti si dvojzrnku rýchlo obľúbite. Začnite deň zdravo, chutne a s pocitom, že svojmu telu dávate naozaj len to najlepšie!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané