Čierny čaj patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na celom svete. Milujú ho ľudia rôzneho veku a kultúr, a to nielen vďaka jeho príjemnej chuti, ale aj kvôli početným rituálom, ktorých je súčasťou. Okrem toho má čaj aj viacero zdravotných benefitov – môže prispievať k správnej hydratácii, obsahuje antioxidanty, podporuje bdelosť a často je prirovnávaný k jemnejšej alternatíve kávy.
Ak ho však pijete počas dňa veľmi často, mali by ste vedieť, že s niektorými potravinami nemusí tvoriť práve ideálnu kombináciu. Či už ide o zmenu chuti alebo zhoršené vstrebávanie dôležitých živín, je dobré poznať základné pravidlá, kedy sa čierny čaj neodporúča piť spolu s určitými jedlami.
Čaj a zmena chuti jedla
Mnohí z nás už možno zažili situáciu, že po zahryznutí do obľúbeného jedla sme sa napili čaju a chuť sa radikálne zmenila – či už viac zhorkla, alebo sa objavil zvláštny „kovový“ nádych. Za tento jav môžu taníny (taktiež nazývané triesloviny). Ide o rastlinné látky, ktoré dodávajú čiernemu čaju charakteristickú jemne horkastú arómu. V kombinácii s niektorými potravinami dokážu taníny zmeniť chuť nápoja, ba dokonca i pokrmov.
Okrem chuti je tu však aj ďalší dôležitý dôvod, prečo sa treba v niektorých prípadoch vyhnúť pitiu čierneho čaju počas jedenia. Niektoré zložky obsiahnuté v čaji sa môžu viazať s minerálmi v potrave, a tým znižovať ich vstrebávanie do tela. Ktorých kategórií potravín sa to konkrétne týka?
1. Mliečne výrobky
Hoci u nás nie je bežné pridávať do čierneho čaju mlieko, v mnohých krajinách, najmä vo Veľkej Británii, ide o tradíciu. Dôvod na opatrnosť je pomerne jednoduchý: mliečne výrobky sa môžu naviazať na antioxidanty obsiahnuté v čiernom čaji, konkrétne na katechíny.
Prečo sú katechíny dôležité?
- Pomáhajú znižovať riziko niektorých srdcových ochorení.
- Môžu podporovať imunitu.
Keď si do čierneho čaju pridáme mlieko alebo ho zapíjame napríklad syrom či jogurtom, môže dôjsť k oslabeniu účinkov týchto prospešných látok. Navyše, ak ste citliví na mliečne bielkoviny, kombinácia čierneho čaju a mlieka by vám mohla ešte viac zaťažiť žalúdok.
2. Citrusové plody a iné kyslé potraviny
Citrón, pomaranč či grep – všetky tieto druhy ovocia sú bohaté na vitamín C a veľa ľudí ich má rado práve pre osviežujúcu chuť. Čierny čaj v kombinácii s citrusovými plodmi však dokáže spôsobiť, že čaj výrazne zhorkne alebo získa nepríjemnú „kovovú“ pachuť. Kyslosť citrusov sa totiž „bije“ s trieslovinami v čiernom čaji a výsledok nemusí byť pre každého príjemný.
Okrem toho dokáže táto kombinácia niekedy podráždiť žalúdok. Ak máte citlivejší tráviaci trakt, skúste sa radšej vyhnúť pitiu čierneho čaju hneď po konzumácii väčšieho množstva citrusov či iných kyslých potravín (napríklad nakladanej zeleniny či fermentovaných jedál).
3. Pikantné a korenené jedlá
Pálivé a korenené jedlá máme často spojené s exotikou, a mnohí ľudia ich považujú za chutnú a atraktívnu kombináciu s teplým čajom. Realita je však taká, že štipľavosť môže úplne „prehlušiť“ jemnejšie nuansy čierneho čaju.
Na čo si dať pozor?
- Pikantné korenie (často obsahuje kapsaicín) môže v spojení s trieslovinami z čierneho čaju vyvolať podráždenie žalúdka.
- Môžete prísť o jemné chuťové odtiene čierneho čaju.
Ak teda milujete korenené špeciality, radšej siahnite po vode alebo inom neochutenom nápoji, ktorý vášmu žalúdku umožní lepšie spracovať pikantné ingrediencie.
4. Potraviny bohaté na železo
Patria sem červené mäso, niektoré druhy zelenej listovej zeleniny (napríklad špenát) alebo strukoviny (napríklad fazuľa). Všetky menované sú dôležitým zdrojom železa, ktoré naše telo potrebuje na tvorbu hemoglobínu, a tým aj na prenos kyslíka v krvi.
V čom je problém s čiernym čajom?
- Látky obsiahnuté v čiernom čaji môžu blokovať vstrebávanie železa z potravy.
- Ak si po konzumácii takýchto potravín okamžite doprajete šálku čierneho čaju, môže sa stať, že telo z prijatého jedla nevyužije toľko železa, koľko by mohlo.
Nutričná terapeutka upozorňuje, že najlepšie je aspoň pol hodiny po jedle počkať a až potom si vychutnať svoj obľúbený čierny čaj.
5. Potraviny bohaté na vlákninu
Do tejto kategórie môžeme zaradiť väčšinu čerstvej zeleniny, celozrnné výrobky alebo strukoviny. Všetky tieto potraviny sú pre nás nevyhnutné: okrem vitamínov totiž obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, ktorá je prospešná pre zdravé trávenie.
Ak však popri konzumácii vlákninových jedál pijeme čierny čaj, môžeme do istej miery obmedziť vstrebávanie niektorých minerálov. Ako už bolo spomenuté, znížiť sa môže aj príjem železa, čo je pre niektorých ľudí (napríklad pre osoby s anémiou) obzvlášť nežiaduce.
6. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín
Možno by vás nenapadlo, že kombinácia bielkovín a čierneho čaju môže byť problematická. Bielkoviny sú pritom nevyhnutné pre budovanie a regeneráciu svalov a výrazne ovplyvňujú pocit sýtosti.
Prečo ich však nekombinovať s čajom?
- Bielkoviny môžu znížiť vstrebávanie antioxidantov v čaji, podobne ako sa to deje s katechínmi pri kombinácii s mliekom.
- Ak konzumujete napríklad vysokoproteínové jedlá (napr. mäso, vajcia, syry) a hneď na to pijete čierny čaj, je možné, že sa pripravíte o časť pozitívnych účinkov čajových antioxidantov.
Ako si čierny čaj najlepšie vychutnať?
- Pite ho samostatne: V ideálnom prípade si čierny čaj vychutnávajte bez akýchkoľvek príloh či výrazných jedál.
- Počkajte aspoň pol hodiny: Ak ste mali výdatné alebo bohaté jedlo, dajte telu priestor na vstrebávanie živín ešte predtým, než si dáte svoju šálku.
- Vyberte si kvalitný čaj: Čím kvalitnejšie čajové lístky, tým lepšie sa prejavia chute a arómy a tým viac prospešných látok získate.
Tip na záver: Zelený čaj ako alternatíva
Ak máte radi čaj celkovo, skúste z času na čas siahnuť po zelenej variante. Zelený čaj, rovnako ako čierny, obsahuje množstvo antioxidantov, ale má jemnejší profil chutí a jeho zloženie sa môže s určitými potravinami znášať o niečo lepšie. Ak vás zaujímajú zdravotné prínosy zeleného čaju, na internete nájdete viacero zaujímavých videí a odborných článkov, ktoré vysvetľujú, prečo môže byť práve zelený čaj vhodnou súčasťou vyváženého jedálnička.
V konečnom dôsledku je čierny čaj výborným nápojom, ktorý si už po stáročia nachádza miesto v rôznych kútoch sveta. Netreba sa mu vyhýbať, naopak – naučte sa ho piť v správnom čase a v kombinácii s potravinami, ktoré neobmedzujú jeho pozitívne účinky ani nepríjemne nemenia chuť. Takto si môžete vychutnať každý dúšok a zároveň podporiť vlastné zdravie.