Tiché nebezpečenstvá na tanieri. Tieto potraviny odborníci spájajú s rakovinou! Čo radšej vynechať?

Zdieľať
steak

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo majú spoločné chrumkavá slanina na raňajky, pohárik obľúbeného vína večer po práci či zlatisté hranolčeky z obľúbeného rýchleho občerstvenia? Okrem toho, že sú tieto pochutiny kalorickou bombou, vedecké výskumy stále viac upozorňujú, že sú tiež potravinami, ktoré výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Čomu by ste sa ešte mali radšej vyhýbať, aby ste ochránili svoje zdravie?

Rakovina patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí na celom svete. Či už ide o rakovinu prsníka, pľúc, pankreasu alebo hrubého čreva, odborníci sa dnes zhodujú na tom, že kľúčovú rolu pri jej vzniku zohráva práve naša strava. Toto ochorenie totiž neprepuká zo dňa na deň – často si ju v tele „pestujeme“ celé roky. To, čo pravidelne konzumujeme, môže naše bunky buď chrániť, alebo ich naopak pomaly poškodzovať, až nakoniec ochorejú. Hoci gény alebo dlhodobý stres ovplyvniť nevieme, výber potravín je len a len na nás.

Spracované mäso: Nebezpečenstvo v párkoch a salámach

Šunka, párky, klobásky, paštéty či slanina – to všetko sú potraviny, ktoré sa na Slovensku bežne objavujú na tanieri. Svetová zdravotnícka organizácia však jasne upozorňuje, že ide o potraviny, ktoré majú dokázateľne rakovinotvorné účinky. Počas ich trávenia totiž vznikajú nebezpečné látky, ktoré narušujú DNA buniek a zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Najčastejšie sa spájajú s kolorektálnym karcinómom, no rizikové sú aj pre vznik rakoviny žalúdka či pažeráka. Výskumy dokazujú, že už 50 gramov spracovaného mäsa denne zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny hrubého čreva približne o 18 %, u rakoviny prsníka sa hovorí asi o 6-percentnom zvýšení rizika. Nemusíte sa udeninám vyhýbať úplne, ale mali by byť skôr príležitostnou pochúťkou než každodennou súčasťou jedálnička.

Červené mäso: Steak radšej iba občasne

Hovädzie, bravčové či jahňacie mäso, označované aj ako červené mäso, nie je samo osebe okamžitým spúšťačom rakoviny. Problém však nastáva pri jeho častej a nesprávnej príprave, predovšetkým pri grilovaní alebo smažení. Pri vysokých teplotách totiž vznikajú škodlivé látky, ktoré v tele spôsobujú chronické poškodenia buniek. Nutriční odborníci odporúčajú červené mäso konzumovať v rozumnej miere, napríklad raz či dvakrát týždenne, a pravidelne ho nahrádzať rybami, hydinou, strukovinami alebo rastlinnými alternatívami. Ak už chcete grilovať, radšej mäso nepripravujte do príliš tmavej farby – práve obhorené časti obsahujú najviac škodlivín.

Alkohol: Aj malé množstvo škodí

Dlho sa tradovalo, že jeden pohár vína denne žene a jedno pivo mužovi prospieva, alebo aspoň neškodí. Najnovšie stanoviská Svetovej zdravotníckej organizácie však hovoria jasne: alkohol je pre telo škodlivý v akejkoľvek dávke. S jeho pravidelnou konzumáciou sa zvyšuje riziko rôznych zdravotných problémov vrátane cirhózy pečene, kardiovaskulárnych ochorení a rôznych druhov rakoviny, najmä rakoviny prsníka u žien. Nebezpečné je, že riziko sa nezvyšuje až pri vysokých dávkach – stúpa už pri veľmi malom množstve. Ak sa však vína či piva nechcete úplne vzdať, snažte sa ich piť len príležitostne alebo aspoň kombinovať s nealkoholickými nápojmi.

Vysoko spracované potraviny: Skrytá hrozba z obchodu

Hotové jedlá, instantné polievky, sladené nápoje, farebné jogurty, cereálie, sladkosti či mrazená pizza majú spoločného menovateľa – sú plné cukrov, solí, nasýtených tukov a množstva chemických prísad, ktoré telu dlhodobo neprospievajú. Práve tieto „ultraspracované“ výrobky sú spájané s vyšším rizikom rakoviny, najmä tráviaceho traktu. Problémom pritom nie je samotné zjedenie jednej oplátky či sladkosti, ale pravidelná konzumácia týchto potravín, ktoré v tele vytvárajú chronický zápal – ideálne prostredie na vznik rakovinových buniek. Odborníci preto odporúčajú dôsledne kontrolovať zloženie výrobkov v obchode a uprednostňovať potraviny s jednoduchším zložením.

Najlepším riešením je návrat k prirodzenejším, čerstvým potravinám. Ovocie, zelenina, strukoviny, ryby a celozrnné výrobky sú skvelou prevenciou pred rakovinou. Nie je potrebné radikálne zakazovať si obľúbené jedlá, ale výrazne pomôže obmedziť ich množstvo a frekvenciu. Dajte prednosť rovnováhe, rozumnosti a pestrosti vo výbere jedla – práve to vám prinesie najväčší zdravotný benefit. Zdravý životný štýl predsa nemusí znamenať nudu na tanieri, ale vedomé rozhodnutia, ktoré vaše telo ocení dlhodobým zdravím.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané