Teplovzdušné pečenie je v móde, no možno robíte chybu. Toto je dôvod

Zdieľať
teplovzdušná rúra
teplovzdušná rúra Foto: Denisa Stachová

Mnohí z nás si možno hovoria: „Keby som tak mal teplovzdušnú rúru – to by bolo fantastické!“ Do istej miery je to určite výhoda, nie vždy však prinesie ideálny výsledok. Pretože nie pre každé jedlo je prúdenie vzduchu v rúre tou najlepšou cestou, ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu či chuť.

Prečo sa teplovzdušné rúry tešia takej popularite?

Hlavnou prednosťou je ventilátor, ktorý dokáže rozvádzať horúci vzduch do všetkých kútov rúry. Logickým záverom by mohlo byť, že vďaka tomu dosiahneme rovnomerné prepečenie úplne každého typu pokrmu. Znamenalo by to, že žiadna časť koláča nebude nedopečená alebo naopak spálená. Realita je však, ako to už býva, o niečo zložitejšia a v praxi narazíme aj na viaceré úskalia.

Kratšie predhrievanie a viac možností

Kto by netúžil ušetriť čas? Rúra s ventilátorom sa dokáže zohriať rýchlejšie, podľa odborníkov až o polovicu času v porovnaní s konvenčnou rúrou. To znamená, že pokrm môžeme vložiť dovnútra skôr, a tak strávime menej času čakaním. Takisto je v nej možné využiť funkciu rozmrazovania, čo ocení každý, kto zabudne vytiahnuť mäso či pečivo z mrazničky v predstihu.

Okrem toho je teplovzdušný režim výbornou voľbou, ak sa rozhodnete piecť viac jedál naraz. Tým, že je teplo v rúre rovnomerne rozložené, môžete umiestniť rôzne plechy nad seba a skombinovať tak prípravu viacerých chodov súčasne. Nielenže tak šetríte čas, ale aj peniaze za energie.

Nezanedbateľnou výhodou je aj skvelá chrumkavá kôrka. Napríklad pri pečení kuraťa môže teplovzdušná rúra pomôcť vytvoriť povrch s dokonalou chrumkavosťou, čo sa v tradičnej rúre dosahuje ťažšie.

Problém s vysychaním

Nad všetkými výhodami visí však istý Damoklov meč v podobe nadmerného vysušovania. Neustále prúdenie horúceho vzduchu totiž dokáže pokrmy zbaviť prirodzenej vlhkosti.

Zoberme si napríklad mäso: ak ho pečieme celú dobu výhradne na teplovzdušnom režime, zvyčajne získame síce chrumkavú kôrku, no vnútri bude z pečienky skôr tvrdé sústo. Všetka šťava, ktorá by inak zostala v mäse, sa jednoducho a veľmi rýchlo vyparí.

Ako to riešiť?

  • Kombinujte režimy: Začnite pečením na teplovzdušnom režime, aby ste docielili zlatistú kôrku, no ku koncu prepnite rúru na klasický (statický) ohrev, ktorý pomôže uzamknúť šťavnatosť vnútri.
  • Polievajte mäso alebo prikrývajte: Ak recept umožňuje, pravidelne mäso podlievajte výpekom či vývarom, prípadne použite alobal na zakrytie v časti pečenia, aby ste zabránili rýchlemu vysychaniu.

Dajte si pozor pri koláčoch a ceste

Ďalšou kategóriou jedál, s ktorými môže teplovzdušný režim narobiť nepríjemnosti, sú rôzne zákusky, torty alebo chlebíky z kysnutého či piškótového cesta. Rovnako trpia nedostatočným „vnútorným rastom“, pretože prúdenie vzduchu ovplyvní krehkú štruktúru bubliniek v ceste.

  • Hrozba popraskanej kôrky a nedopečeného stredu: Vyššie koláče sa môžu upiecť (alebo dokonca spáliť) navrchu, zatiaľ čo vnútri zostanú surové. Po vytiahnutí z rúry sa potom stred prepadne.
  • Kysnuté a piškótové cesto: Vlhkosť a rovnomerné teplo sú kľúčové na to, aby koláč či bábovka narástli do výšky. Pri prílišnom prúdení vzduchu sa niekedy stane, že cesto stratí dôležitú časť bubliniek. Výsledkom môže byť nízky, tvrdý a nevzhľadný dezert.

Ak teda chcete, aby bábovka či torta mali nádherne nadýchanú konzistenciu, je často spoľahlivejšie použiť klasický statický ohrev alebo piecť so zapnutým ventilátorom len veľmi krátko, prípadne pri nižšej teplote.

Ktoré jedlá teplovzdušný režim naozaj ocenia?

Aby sme teplovzdušnú rúru iba nekritizovali, patrí sa pripomenúť, že existujú viaceré jedlá, pri ktorých je tento mód naozajstným pomocníkom:

  • Hranolky – najmä tie predpečené, ktoré stačí vo finále dopiecť. Vďaka teplovzduchu budú chrumkavé a rýchlo hotové.
  • Pečená zelenina – prúdenie vzduchu napomáha, aby bola na povrchu jemne dohneda a vo vnútri stále šťavnatá, ak to nepreženiete s dĺžkou pečenia.
  • Sušienky a keksíky – väčšinou ich tvar ani výška nie sú príliš veľké, takže sa rovnomerne upečú a zostanú príjemne chrumkavé.

Všetky tieto pokrmy majú spoločné to, že buď nepotrebujú dlhý čas na prípravu, alebo sa z ich vnútra nevyžaduje uchovať toľko vlhkosti ako pri mäse či piškótových cestách.

Pozor na teplotu

Ak radi pečiete podľa presných receptov, vedzte, že v teplovzdušnej rúre môžete naraziť na ďalšiu záludnosť. Niektoré modely totiž pri zapnutí ventilátora automaticky znížia teplotu aj o 20 °C, prípadne vám odporučia piecť pri nižšej teplote, než pri akú by ste piekli v klasickom režime.

  • Dlhší čas pečenia: Ak nepostrehnete, že rúra znížila teplotu, môže sa vám zdať, že sa jedlo pečie dlhšie.
  • Riziko nedopečenia: Pri citlivých receptoch, kde záleží na minútach a stupňoch, môžete jedlo ľahko pokaziť, ak nebudete brať túto zmenu do úvahy.

Riešením je dôkladne si preštudovať návod k svojej rúre a dávať pozor, aké nastavenie presne používate. Pri prispôsobení teploty a času pečenia si často pomôžete skúsenosťou z praxe – každá rúra môže reagovať trošku inak.

Zhrnutie a osobná skúsenosť

Teplovzdušný režim vie byť vynikajúcim pomocníkom, no zároveň môže nepríjemne prekvapiť, ak ho používame bez rozmyslu alebo pri jedlách, ktoré vyžadujú špecifické podmienky. Kým napríklad hranolky či sušienky vďaka ventilátoru získajú na chuti a štruktúre, pri kysnutom ceste či väčšom kuse mäsa by ste sa mohli dočkať neuspokojivého výsledku.

Ako ste na tom vy? Nezaobídete sa pri pečení bez ventilátora, nepoužívate ho vôbec, alebo ste sa už naučili, kedy zapnúť teplovzdušný režim a kedy radšej zostať pri klasickom pečení? Každá kuchyňa si vyžaduje vlastné experimentovanie a prax, takže je len na vás, aby ste našli ten správny balans.

Napriek všetkým „ale“ sa teplovzdušné rúry stále tešia popularite, a to najmä pre rýchlejšie, úspornejšie pečenie a rovnomerné rozloženie tepla. Ak však chcete, aby vaše jedlá zostali šťavnaté či narástli do dokonalých rozmerov, oplatí sa venovať pozornosť správnemu režimu pečenia a výberu vhodných receptov. Napokon, najlepším radcom je vždy vlastná skúsenosť – skúšajte, ochutnávajte a postupne zistíte, kedy sa ventilátor oplatí zapnúť a kedy nie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané