Hovorí sa, že „všetkého veľa škodí“ – a platí to aj pri látkach, ktoré sú inak pre naše telo prospešné. Akonáhle totiž ich príjem zvýšime nad zdravú hranicu, ohrozujeme vlastné zdravie. Vo vyššom veku môže tento problém dokonca narastať, pretože organizmus seniorov už sám o sebe bojuje s rôznymi inými ťažkosťami.
Jednou z látok, ktoré ľudia vo veľkej miere konzumujú, je soľ. Väčšina z nás si bez nej ani nevie predstaviť prípravu jedla. Okrem toho, že je najznámejším dochucovadlom, zohráva aj dôležitú úlohu v rôznych telesných funkciách. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že soľ (spolu s ďalšími minerálmi) pomáha udržiavať správnu rovnováhu tekutín v tele, podporuje činnosť srdca, vstrebávanie živín a napomáha tiež správnemu fungovaniu svalov a nervov. Dokáže dokonca regulovať krvný tlak.
Napriek tomu práve pri soli platí príslovie „všetko s mierou!“ dvojnásobne. Aj keď je pre naše telo dôležitá, jej nadmerné množstvo spôsobuje viac škody než úžitku. A kým nadbytočný príjem soli ohrozuje všetky vekové kategórie, výraznejšie negatívne dôsledky často pociťujú starší ľudia, ktorí už môžu zápasiť s rôznymi chronickými ochoreniami.
Soľ: Nenahraditeľná, no zároveň riziková
Podľa mnohých odborníkov by sme mali denne prijať najviac 5 gramov soli, čo zodpovedá zhruba jednej čajovej lyžičke. Pravdepodobne si hovoríte, že toľko určite neskonzumujete. Tu však často nastáva zásadný omyl, pretože soľ sa ukrýva aj v potravinách, kde by sme ju ani nečakali.
Prirodzene vysoký podiel soli býva v spracovaných a priemyselne upravených potravinách, ako sú rôzne šunky, párky, salámy a iné údeniny. Veľké množstvo soli však môže obsahovať i pečivo (a to nielen slané, ale dokonca aj sladké druhy, napríklad briošky, šišky či koláče). Nie je preto prehnané tvrdiť, že soľ je doslova všade. Pridáva sa do instantných polievok, koreninových zmesí, rôznych dressingov, syrov a dokonca ju nájdete aj v niektorých sladených nápojoch.
Rada navyše: Pozor by ste mali dávať nielen na viditeľné hrudky soli na čerstvom pečive (rôzne praclíky či rožky s veľkými kryštálikmi), ale aj na tie výrobky, ktoré pôsobia „nenápadne“. Často majú vysokú slanosť, aj keď nie je okamžite zreteľná na prvé ochutnanie.
Nadmerný príjem soli môže zhoršiť zdravotný stav seniorov
Už sme spomenuli, že množstvo soli, ktoré prekračuje odporúčanú dennú dávku, negatívne ovplyvňuje fungovanie nášho tela. V prvom rade to môže znamenať dehydratáciu, pretože soľ „ťahá“ vodu z buniek a organizmus sa snaží vyrovnať tento stav zvýšenou potrebou tekutín.
Z dlhodobého hľadiska sú však problémy oveľa zásadnejšie:
- Vysoký krvný tlak – práve ten sa často spomína v súvislosti s nadmerným príjmom soli. Podľa viacerých štúdií je zvýšený tlak rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne ochorenia, ktoré môžu viesť k zlyhaniu srdca, srdcovému infarktu alebo mozgovej príhode.
- Zhoršenie funkcie obličiek – obličky si musia poradiť s prebytočnou soľou, čo môže dlhodobo oslabiť ich činnosť.
- Výskyt obezity a rakoviny žalúdka – príliš slané jedlá často obsahujú aj nezdravé tuky, konzervanty či iné látky, ktoré môžu zvyšovať riziko obezity a niektorých druhov rakoviny.
- Úbytok kostnej hmoty (osteoporóza) – seniori sú na ňu obzvlášť náchylní; prebytok soli môže prispievať k jej rozvoju.
- Demencia a iné neurologické problémy – podľa lekárskych zistení dokáže priveľa soli zhoršiť kognitívne funkcie a prispievať k zhoršenej činnosti nervovej sústavy.
Ľudia v dôchodkovom veku sa už často stretávajú s vysokým tlakom, zvýšenou krehkosťou kostí či cukrovkou. Prílišné solenie tak môže zhoršiť všetky tieto ťažkosti a zvýšiť riziko následných komplikácií.
Na čo si dávať pozor pri každodennom stravovaní
Práve spomínaná hranica 5 gramov soli na deň nám môže slúžiť ako užitočná pomôcka. Ak chcete množstvo soli kontrolovať, skúste:
- Menej soliť pri varení: Nahraďte soľ rôznymi bylinkami (petržlenová vňať, bazalka, oregano a pod.) či koreninami, ktoré dokážu jedlo krásne rozvoňať a dodať mu chuť.
- Čítať etikety: Sledujte nutričné hodnoty na obale potravín. Okrem „soli“ sa v zložení môže uvádzať aj „sodík (Na)“, ktorý tvorí podstatnú časť soli.
- Obmedziť polotovary a instantné potraviny: Ide o veľkých „vinníkov“, pokiaľ ide o vysoký obsah soli.
- Vyberať si menej slané syry a údeniny: Napríklad nekupovať tie, ktoré sú vyslovene známe intenzívne slanou chuťou (niektoré druhy syrov, tvrdé salámy, slaninu a pod.).
Nápomocné môže byť aj dôkladnejšie plánovanie jedálnička, aby ste mali prehľad o tom, koľko soli za deň reálne zjete.
Signály tela, že konzumujete príliš veľa soli
Dobrou správou je, že organizmus nám pri nadmernom príjme soli často dáva varovné znamenia. Jedným z najčastejších je intenzívny pocit smädu, pretože telo sa usiluje doplniť stratené tekutiny. Ak máte nezvyčajný smäd aj krátko po jedle, môže to byť práve dôsledkom presolenia.
Okrem toho môžu opúchať dolné končatiny či oblasť tváre, keďže organizmus začne zadržiavať vodu, aby ňou mohol prebytočnú soľ vyplavovať. Týmto sa môže rýchlo zvýšiť aj vaša telesná hmotnosť, keďže voda sa v tele hromadí a zdržuje dlhšie, než je bežné.
Ďalším príznakom sú žalúdočné ťažkosti, ako napríklad časté hnačky, kŕče či celkové podráždenie žalúdka a čriev. Navyše, ľudia s vysokým príjmom soli môžu pociťovať bolesti hlavy, únavu a – ako už bolo spomenuté – zvýšený krvný tlak, čo je obzvlášť nebezpečné pre starších srdciarov či ľudí trpiacich hypertenziou.
Záver: Soľ v primeranom množstve pomáha, vo veľkom ničí
Soľ je pre ľudský organizmus nevyhnutná, no treba mať na pamäti, že práve výrazné prekračovanie odporúčaného denného príjmu spôsobuje mnohé zdravotné riziká. Seniori, ktorí sa už môžu potýkať s rôznymi chronickými ochoreniami alebo oslabeným organizmom, by si mali dvojnásobne strážiť množstvo soli.
Dôležité je naučiť sa využívať iné formy dochucovania a aktívne kontrolovať, čo kupujeme a koľko slaných jedál denne skonzumujeme. Ak budete poznať varovné signály tela a znížite príjem soli na rozumnú mieru, dokážete tak veľmi prispieť k zachovaniu zdravia aj v seniorskom veku. Nezabúdajte, že správna životospráva a všímavosť k varovným príznakom organizmu sú jednou z najlepších prevencií pred mnohými ochoreniami – a platí to v každom veku.