Teľacie mäso. Lahodnejšie ako morčacie, zdravšie ako bravčové. Objavte jeho výnimočné účinky pre zdravie

Zdieľať
teľacie mäso
teľacie mäso Foto: www.shutterstock.com

Ak sa spomenie diétny jedálniček, väčšina z nás okamžite myslí na nudné kuracie prsia alebo ešte nudnejšie morčacie plátky. No čo keby ste po celý čas mali dokonalého spojenca ukrytého priamo v mäsiarstve, ktorého ste doteraz neprávom obchádzali bez povšimnutia? Teľacie mäso je ako skvelý priateľ, ktorého kvality si uvedomíte až vtedy, keď mu dáte šancu

Zatiaľ čo iné druhy mäsa časom „obrastú“ tukom, teľacie si drží štíhlu líniu. Dôvodom je, že pochádza z mladých teliat, ktoré ešte nedosiahli vek dvoch mesiacov. V tomto období sa v ich tele nestihne nahromadiť prebytočný medzisvalový tuk. Jesť teľacie je preto ako dať si na tanier niečo, čo odporúča váš osobný tréner z fitka!

Prečo teľacie mäso poráža všetky ostatné druhy mäsa?

Možno vás prekvapí, že teľacie mäso obsahuje iba 120 až 170 kalórií na 100 gramov – menej ako mnohé druhy zeleniny, ktoré si bežne servírujete s maslom. Pritom obsahuje až 24 gramov kvalitných bielkovín, ktoré vaše telo potrebuje pre rast svalov a regeneráciu. Získavate všetky výhody mäsa bez nepríjemného pocitu, že ste zhrešili mastným bravčovým rezňom.

No nízke kalórie nie sú jediným bonusom, ktorý toto mäso ponúka. Teľacie je doslova nutričná bomba nabitá vitamínmi skupiny B. Tieto vitamíny sú známe tým, že zlepšujú náladu, bojujú proti stresu a dodávajú energiu. Navyše je zdrojom minerálov ako železo, horčík a vápnik, ktoré v takej ideálnej kombinácii nenájdete ani v drahých výživových doplnkoch.

Obsahuje tiež esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6, ktoré by ste čakali skôr v rybách ako losos. Vaše telo s týmito kyselinami pracuje ako skúsený mechanik – vedia podporiť metabolizmus, spustiť spaľovanie tukov a chrániť zdravie srdca a ciev.

Čo všetko dokáže teľacie mäso spraviť pre vaše zdravie?

  • Zrýchľuje metabolizmus vďaka vitamínom skupiny B.
  • Pomáha pri chudnutí – veľa bielkovín, minimum tuku a kalórií.
  • Posilňuje imunitný systém vďaka vysokému obsahu zinku a selénu.
  • Zlepšuje náladu a zmierňuje stres prostredníctvom vitamínov B6 a B12.
  • Urýchľuje regeneráciu organizmu, či už po náročnom tréningu alebo chorobe.
  • Podporuje zdravie srdca omega mastnými kyselinami.

Teľacie mäso navyše pôsobí protizápalovo, znižuje riziko vzniku krvných zrazenín a má dokonca aj protinádorové účinky. Skrátka, je to hrdina medzi mäsami, ktorého sa oplatí zaradiť do jedálnička pravidelne.

Teľací rezeň – keď chcete zdravý fast food

Poďme teraz k tomu najlepšiemu. Teľacie rezne sú niečo ako švajčiarsky nožík vo vašej kuchyni – univerzálne, vždy spoľahlivé a nesmierne chutné. Na rozdiel od vysušených rezňov z kuracích pŕs, ktoré často chutia ako žuvací papier, je teľací rezeň mimoriadne šťavnatý, jemný a doslova sa rozplýva na jazyku. Stačí ho raz ochutnať a okamžite zabudnete, že vôbec držíte nejakú diétu.

Tajomstvom úspechu je správna príprava. Teľacie mäso si vyžaduje trochu citlivejšie zaobchádzanie – je jemné a ľahko sa vysuší, ale pokiaľ ho správne naklepete, ochutíte, čaká vás domáci zážitok, ktorý bude chutnejší a neporovnateľne zdravší než čokoľvek, čo by ste si kúpili v stánku s rýchlym občerstvením.

Krátky pohľad do histórie: Teľacie ako mäso aristokracie

Čo možno neviete, teľacie mäso bolo ešte v 19. storočí výsadou aristokracie. Jeho jemnosť a výnimočná chuť boli symbolom luxusu, pretože išlo o drahú a vzácnu pochúťku, ktorú si mohli dovoliť len tí najbohatší. Dnes síce už také drahé nie je, ale jeho delikátnosť a lahodná chuť ostávajú stále rovnaké.

Francúzski šéfkuchári dodnes považujú teľacie za najjemnejšie mäso vôbec – jemnejšie ako jahňacie, výraznejšie ako kuracie a oveľa zdravšie ako bravčové. Preto ho nájdete na menu v tých najluxusnejších reštauráciách sveta.

Ako jednoducho pripraviť teľacie mäso doma?

Najjednoduchšie sú, samozrejme, spomínané rezne. Mäso jemne naklepte, osoľte, okoreňte a obaľte klasicky v trojobale – múka, vajíčko, strúhanka. Opekajte z každej strany približne 3 až 4 minúty na rozpálenom masle a výsledkom bude chrumkavá kôrka a krásne šťavnatý vnútrajšok.

Ak máte chuť na niečo výraznejšie, skúste teľací guláš – mäso nakrájané na kocky duste s cibuľkou a paprikou, pričom sa vám teľacie krásne rozpadne a vytvorí jemnú omáčku, ktorá nepotrebuje zahusťovanie múkou.

A pokiaľ si chcete naozaj dopriať kulinársky zážitok, pripravte si teľacie na víne – elegantné jedlo plné chutí, ktoré vás presvedčí, že zdravé jedlo rozhodne nemusí byť nudné.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané