Táto jarná bylinka je plná zdravia a v kuchyni nenahraditeľná. Tehotné ženy by sa jej však mali vyhnúť

Zdieľať
petržlenová vňať
petržlenová vňať Foto: www.shutterstock.com

Petržlenová vňať je v slovenskej kuchyni nenahraditeľnou ingredienciou. Jej výrazná zelená farba a nezameniteľná, jemne horkastá chuť dodávajú šmrnc polievkam, omáčkam, nátierkam aj mnohým ďalším jedlám. Nielenže skvele chutí, ale obsahuje aj množstvo látok prospešných pre naše zdravie. Napriek tomu, že ide o veľmi zdravú potravinu, existujú skupiny ľudí, ktoré by si jej konzumáciu mali radšej dôkladne premyslieť.

Kudrnka či hladkolistý petržlen?

Na našom území sa už tradične pestujú dve hlavné odrody petržlenovej vňate: hladkolistá a kučeravá, ľudovo nazývaná „kudrnka“. V súčasnosti však Slováci stále dávajú prednosť práve kudrnatej odrode. Tá je totiž menej náročná na pestovanie, pokojne si ju môžete zasadiť do kvetináča za okno a nepotrebuje veľa vody ani náročnú starostlivosť. Aj napriek tomu, že odborníci na gastronómiu tvrdia, že hladkolistá varianta má o niečo výraznejšiu chuť a arómu, kudrnka zostáva populárnejšou. Svojou jemnejšou chuťou sa dokonale hodí do tradičnej slepačej polievky, ktorú zbožňujú deti aj dospelí.

Zdravotné benefity petržlenovej vňate poznali už naši predkovia

O liečivých účinkoch petržlenovej vňate sa vedelo už odpradávna. Tvrdil, že pravidelná konzumácia petržlenovej vňate spolu s mrkvou zabezpečí telu všetky potrebné živiny. Podľa jeho odporúčaní stačia denne tri hrste nasekanej petržlenovej vňate v kombinácii s jednou hrsťou mrkvy, a telo bude zásobené všetkými nevyhnutnými látkami.

Petržlen – vitamínová bomba na dosah ruky

Petržlen obsahuje vysoké množstvo vitamínov a minerálov, vďaka ktorým si zaslúži označenie superpotravina. V tejto bylinke nájdeme veľké množstvo vitamínov A, C a predovšetkým vitamínu K. Už len pol šálky nasekanej petržlenovej vňate obsahuje približne 30 gramov vitamínu K, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri posilňovaní hustoty kostí a prevencii osteoporózy. Tento benefit ocenia najmä starší ľudia, ktorí sú náchylnejší na zlomeniny spôsobené krehkosťou kostí.

Petržlen je tiež bohatý na minerály ako vápnik, fosfor a draslík. Koreň petržlenu zas obsahuje unikátne esenciálne oleje, medzi ktoré patrí aj apiol, ktorý má silné antimikrobiálne účinky.

Prevencia rakoviny aj podpora imunity

Konzumáciou petržlenovej vňate sa môžete chrániť aj pred závažnými ochoreniami. Obsahuje totiž flavonoidy, rastlinné antioxidanty, ktoré preukázateľne znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva či pľúc. Tieto látky zároveň podporujú náš imunitný systém a chránia telo pred infekciami a zápalmi.

Ochranca zdravého zraku

Málokto vie, že táto naoko obyčajná bylinka dokáže významne prispieť aj k ochrane očí. Petržlen totiž obsahuje veľké množstvo luteínu a beta-karoténu, látok nevyhnutných pre správne fungovanie zraku. Pravidelná konzumácia petržlenovej vňate môže výrazne spomaliť alebo úplne zabrániť vzniku degenerácie makuly – ochorenia, ktoré je jednou z najčastejších príčin slepoty u starších ľudí. Vitamín A zas chráni rohovku a spojivku pred vysychaním a poškodením.

Pozor, petržlen môže byť aj nebezpečný!

Aj keď má petržlen množstvo zdravotných výhod, neplatí to bezvýhradne pre všetkých. Nadmerná konzumácia, teda viac ako 200 gramov petržlenovej vňate denne, môže byť pre niektorých ľudí dokonca toxická. Zvýšenú opatrnosť by mali dodržiavať predovšetkým tehotné ženy, deti a alergici. Petržlen totiž obsahuje prírodné toxíny, ktoré môžu vyvolať zdravotné komplikácie.

Tehotné ženy by mali byť pri konzumácii petržlenu zvlášť obozretné. Vo väčších množstvách totiž môže spôsobiť vyvolanie menštruácie či dokonca spontánny potrat. Najkritickejšie obdobie je prvý trimester tehotenstva, počas ktorého by sa petržlenová vňať mala z jedálnička úplne vyradiť. Konzumácia nadmerného množstva petržlenu môže vyvolať aj nepríjemné príznaky ako bolesti brucha, závraty či nevoľnosť.

Preto si petržlen užívajte s mierou. Ak patríte do rizikovej skupiny, vždy sa radšej poraďte s lekárom, aby ste z tejto inak prospešnej bylinky vyťažili maximum bez neželaných účinkov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané