Káva je vo Švédsku skutočným fenoménom a Švédi patria k najvášnivejším milovníkom tohto nápoja na svete. V rebríčkoch spotreby kávy sú pravidelne na popredných priečkach a ich tradičná kávová pauza, takzvaná „fika“, nie je iba chvíľkou na rýchly dúšok kofeínu. Ide o dôležitý spoločenský rituál, počas ktorého si Švédi radi doprajú aj niečo sladké na zahryznutie – často škoricový koláčik (kanelbulle) či inú sladkú pochúťku. Mnohí siahajú po klasickom espresse alebo filtrovanej káve, no popri týchto bežných variantoch existuje vo Švédsku aj unikátny spôsob prípravy. Do kávy sa pridáva vajíčko.
Ako sa švédska káva s vajíčkom pripravuje
Postup je jednoduchý, hoci na prvý pohľad pôsobí veľmi netradične. Najprv sa rozšľahané vajíčko zmieša s mletou kávou a následne sa zaleje vriacou vodou. Takto vzniká jemná zmes, ktorá pomáha vytvoriť hladkú štruktúru nápoja a zároveň znižuje horkosť spôsobenú kávovými usadeninami. Keď zmes chvíľu povaríte, prelejete ju cez studenú vodu, aby sa pevné častice usadili na dne a vznikla priezračná káva so zlatistým odtieňom. Výsledkom je jemnejšia chuť než pri klasickej čiernej káve, hoci si nápoj stále zachováva dostatočnú intenzitu.
Ak popri voňavej rannej káve hľadáte tip aj na zaujímavý obed alebo večeru, môžete vyskúšať sekanú s medom. Je to recept, po ktorom si zaručene budete oblizovať prsty.
Kde sa vzal tento nápad
Na prvý pohľad môže káva s vajíčkom vyzerať ako výdobytok modernej gastronómie, no v skutočnosti má korene v 19. storočí. V tom čase sa tento spôsob prípravy dostal s prvými švédskymi prisťahovalcami do Ameriky, najmä do oblasti Minnesoty. Tam sa udržal medzi ich potomkami dodnes, a to predovšetkým medzi farmármi, ktorí hľadali sýty a výživný nápoj vhodný na celodennú prácu. Vajíčko v káve totiž nielen zjemnilo jej chuť, ale dodalo i bielkoviny a ďalšie prospešné živiny.
Zaujímavé je, že nie vždy bola káva vo Švédsku vítaná. Gastroenterológ spomína, že kedysi tam platil dokonca zákaz jej pitia – švédsky kráľ Gustav III. bol presvedčený, že káva (rovnako aj čaj) je „diablovým dielom“ a chcel jej údajné negatívne účinky vedecky podložiť. Napriek tomu sa však kávová kultúra v tejto krajine nakoniec pevne zakorenila a prerástla v dôležitú súčasť každodenného života.
Pozrite si recept aj na videu
Šetrná káva k žalúdku a dlhšie pôsobiaca energia
Jednou z veľkých výhod, prečo tento nápoj vo Švédsku našiel takú obľubu, je jeho nižšia kyslosť v porovnaní s klasickou čiernou kávou. Vajíčko dokáže znížiť obsah trieslovín, vďaka čomu je káva šetrnejšia k žalúdku a mnohí ju lepšie znášajú aj pri citlivejšom trávení. Navyše, vajce spomaľuje vstrebávanie kofeínu. To znamená, že energia z kávy sa uvoľňuje rovnomernejšie a telo ju môže využívať dlhšie, namiesto klasického rýchleho náporu a následného poklesu.
Ak ste už presýtení obyčajnou čiernou kávou alebo hľadáte jemnejšiu alternatívu, ktorá je pritom stále plná energie, vyskúšajte tento švédsky recept. Je možné, že na začiatku budete mať obavy z neobvyklej kombinácie kávy a vajíčka, ale stačí prvý dúšok a pochopíte, prečo si v severských krajinách získala takú priazeň.
Švédska káva s vajíčkom jednoznačne stojí za to, aby ste ju ochutnali aspoň raz. Okrem jemnejšej chuti a menšej acidity prináša aj dlhší a stabilnejší prísun energie. A hoci ide o postup, ktorý je z našej perspektívy stále pomerne exotický, vo Švédsku sa tento recept udomácnil už pred mnohými desaťročiami a jeho obľuba trvá dodnes. Ak vás láka objavovať nevšedné gastronomické inšpirácie zo sveta, určite mu dajte šancu. Je dosť pravdepodobné, že príjemne prekvapí aj vás.