Takto si spravíte krehké a jemné palacinky

Zdieľať
palacinky
Takto si spravíte krehké a jemné palacinky Foto: www.freepik.com

Objavte tajomstvo dokonalých palaciniek, ktoré obohatia vaše raňajky či dezert. V našom článku nájdete overený recept, ktorý zaručí, že vaše palacinky budú tenké, krehké a zlatisté. Pridáme aj tipy na variácie, vďaka ktorým každé sústo bude nezabudnuteľným zážitkom.

Ako pripraviť tenké a jemné palacinky? Ak máte palacinky radi tak ako my, máme pre vás recept, s ktorým ich pripravíte k dokonalosti. Pridajte sa k nám a naučte sa, ako na to.

Dokonalé palacinky by mali byť tenké, s chrumkavými okrajmi a pečené do zlatista. Kľúčom je dokonale hladké cesto s presnou hustotou. Ak by bolo príliš husté, nerozlievalo by sa rovnomerne po panvici. Pri príliš riedkom ceste by sa palacinka trhala. Ako teda pripraviť to najlepšie cesto?

Recept na dokonalé palacinky

Potrebujete:

  • 4 vajcia
  • 400 gramov hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 liter mlieka
  • 200 ml oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • štipku soli
  • džem (alebo nutella, tvaroh, ovocie či šľahačka na dokončenie)
palacinky s džemom
Takto si spravíte krehké a jemné palacinky Foto: www.freepik.com

Postup prípravy:

Začnite s vajcami a mliekom pri izbovej teplote; vyberte ich z chladničky aspoň pol hodiny vopred. Múku preosejte cez jemné sito, aby ste predišli hrudkám v ceste.

Najprv v miske zmiešajte všetky ingrediencie na cesto. Ak miešate ručne, najprv zmiešajte suché a tekuté ingrediencie zvlášť, aby cesto bolo hladké.

Aj keď sa to môže zdať prekvapujúce, najlepšie palacinky môžete pripraviť na panvici z nehrdzavejúcej ocele. Jej hladký povrch zabezpečí rovnomerné rozloženie cesta. Panvicu predhrejte, potom pridajte trochu oleja. Cesto vylejte na panvicu a kruhovými pohybmi ho rozotrite. Snažte sa robiť palacinky čo najtenšie. Palacinky budú hotové veľmi rýchlo, preto neodchádzajte od panvice. Zvyčajne stačí opiecť pol minúty z každej strany.

Aby ste svoje palacinky povýšili na ďalšiu úroveň, skúste experimentovať s pridaním čerstvého ovocia priamo do cesta alebo vytvorte netradičné kombinácie plniek, ako je mascarpone s medom a orechmi alebo jahodová salsa. Nebojte sa tiež pohrať s rôznymi druhmi múky, ako je špaldová alebo kokosová, pre zaujímavú zmenu chuti a textúry.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané