Japonská kuchyňa je fascinujúcim spojením tradície, estetiky a dôrazu na čerstvosť. Pre Japoncov nie je jedlo iba o zasýtení – vnímajú ho ako umenie a harmóniu chutí, vôní a farieb. To, čo pre nás Európanov pôsobí ako exotická gastronómia, je pre Japoncov každodenná súčasť života s dlhým kultúrnym dedičstvom.
Kým čínske či vietnamské jedlá si u nás získali popularitu už dávnejšie, japonská kuchyňa sa začala presadzovať až neskôr. Dnes je považovaná za jednu z najzdravších na svete – vďaka čerstvým surovinám, minimálnej tepelnej úprave a vyváženým kombináciám.
Základné suroviny japonskej kuchyne
Japonské jedlá stoja na niekoľkých pilieroch, bez ktorých by si miestni obyvatelia nevedeli predstaviť svoj stôl:
- Ryža – hlavná príloha aj základ sushi
- Ryby a morské plody
- Zelenina a morské riasy
- Sója a sójové produkty
- Rezance
Ryža – základ všetkých jedál
Ryža je v Japonsku natoľko dôležitá, že slovo gohan označuje nielen samotnú ryžu, ale aj „jedlo“ vo všeobecnosti. Používa sa špeciálna krátkozrnná ryža, ktorá je prirodzene lepivá – vďaka tomu sa dá formovať do tvarov potrebných pri príprave sushi.
Ryby a morské plody
Ako ostrovný štát je Japonsko úzko späté s morom. Ryby a morské plody sú preto každodennou súčasťou jedálnička. Konzumujú sa surové (sushi, sashimi) alebo rôznymi spôsobmi upravené – varením, grilovaním, dusením, vyprážaním či nakladaním do octu.
Zelenina a morské riasy
Zelenina dopĺňa väčšinu japonských jedál, a to buď čerstvá, dusená, nakladaná alebo smažená. Neodmysliteľnou súčasťou sú morské riasy:
- Nori – sušené pláty, do ktorých sa balí sushi
- Wakame – jemné riasy v polievkach a šalátoch
- Kombu – používa sa na prípravu vývarov a dodáva im výraznú chuť
Sója – univerzálna prísada
Sója má v Japonsku mimoriadne postavenie. Využíva sa vo viacerých podobách:
- edamame – mladé sójové struky, ktoré sa konzumujú ako snack
- tofu – tvaroh zo sóje s jemnou chuťou
- miso – fermentovaná pasta, základ známej polievky miso-shiru
- sójová omáčka – asi najznámejšie dochucovadlo na svete
Spôsob prípravy jedál
Japonci kladú veľký dôraz na čerstvosť surovín a estetické prevedenie. Tepelná úprava je rýchla a šetrná, aby si jedlo zachovalo pôvodnú chuť a nutričnú hodnotu. Používa sa varenie, dusenie, grilovanie alebo ľahké vyprážanie. K najčastejším dochucovadlám patrí sójová omáčka, wasabi (japonský chren) a nakladaný zázvor.
Sushi – symbol japonskej kuchyne
Sushi je dnes jedným z najznámejších jedál na svete. Málokto však vie, že slovo „sushi“ pôvodne označuje „jedlo s kyslou chuťou“, čo súvisí s ryžou ochutenou octovou zmesou.
Na prípravu sushi sa používa:
- krátkozrnná ryža, ktorá sa po uvarení zmieša s ryžovým octom, cukrom a soľou,
- surové ryby alebo morské plody,
- prípadne zelenina (avokádo, uhorka, reďkovka, huby),
- morské riasy nori,
- a k dochuteniu sójová omáčka, wasabi a zázvor.
Najznámejšie druhy sushi sú:
- Maki – rolky obalené v nori
- Nigiri – kúsok ryže s plátkom ryby navrchu
- Temaki – ručne tvarované kornútky plnené ryžou a surovinami
Rezance – ďalší základ japonskej kuchyne
Hoci sushi preslávilo Japonsko po celom svete, rezance sú pre domácich rovnako dôležité. Každý druh má svoju špecifickú chuť aj použitie:
- Soba – tenké pohánkové rezance hnedastej farby
- Udon – hrubé biele rezance z pšeničnej múky
- Ramen – vaječné rezance, ktoré do Japonska priniesli čínski prisťahovalci
Rezance sa servírujú v horúcich vývaroch, studených šalátoch či s rôznymi omáčkami.
Japonská kuchyňa je postavená na jednoduchosti, čerstvosti a estetike. Nie je to len o jedle – je to filozofia života, v ktorej sa snúbi rešpekt k prírode, tradícii a harmónii.
Ak chcete ochutnať Japonsko na vlastnej koži, skúste pripraviť sushi doma alebo si doprajte návštevu autentickej japonskej reštaurácie. Zistíte, že každé sústo je malým umeleckým dielom a cestou do sveta japonskej kultúry.