Tajomstvo japonskej kuchyne odhalené. Sushi chutí vďaka sladkokyslej ryži a jeho pôvab dotvára estetika

Zdieľať
sushi

Japonská kuchyňa je fascinujúcim spojením tradície, estetiky a dôrazu na čerstvosť. Pre Japoncov nie je jedlo iba o zasýtení – vnímajú ho ako umenie a harmóniu chutí, vôní a farieb. To, čo pre nás Európanov pôsobí ako exotická gastronómia, je pre Japoncov každodenná súčasť života s dlhým kultúrnym dedičstvom.

Kým čínske či vietnamské jedlá si u nás získali popularitu už dávnejšie, japonská kuchyňa sa začala presadzovať až neskôr. Dnes je považovaná za jednu z najzdravších na svete – vďaka čerstvým surovinám, minimálnej tepelnej úprave a vyváženým kombináciám.

Základné suroviny japonskej kuchyne

Japonské jedlá stoja na niekoľkých pilieroch, bez ktorých by si miestni obyvatelia nevedeli predstaviť svoj stôl:

  • Ryža – hlavná príloha aj základ sushi
  • Ryby a morské plody
  • Zelenina a morské riasy
  • Sója a sójové produkty
  • Rezance

Ryža – základ všetkých jedál

Ryža je v Japonsku natoľko dôležitá, že slovo gohan označuje nielen samotnú ryžu, ale aj „jedlo“ vo všeobecnosti. Používa sa špeciálna krátkozrnná ryža, ktorá je prirodzene lepivá – vďaka tomu sa dá formovať do tvarov potrebných pri príprave sushi.

Ryby a morské plody

Ako ostrovný štát je Japonsko úzko späté s morom. Ryby a morské plody sú preto každodennou súčasťou jedálnička. Konzumujú sa surové (sushi, sashimi) alebo rôznymi spôsobmi upravené – varením, grilovaním, dusením, vyprážaním či nakladaním do octu.

Zelenina a morské riasy

Zelenina dopĺňa väčšinu japonských jedál, a to buď čerstvá, dusená, nakladaná alebo smažená. Neodmysliteľnou súčasťou sú morské riasy:

  • Nori – sušené pláty, do ktorých sa balí sushi
  • Wakame – jemné riasy v polievkach a šalátoch
  • Kombu – používa sa na prípravu vývarov a dodáva im výraznú chuť

Sója – univerzálna prísada

Sója má v Japonsku mimoriadne postavenie. Využíva sa vo viacerých podobách:

  • edamame – mladé sójové struky, ktoré sa konzumujú ako snack
  • tofu – tvaroh zo sóje s jemnou chuťou
  • miso – fermentovaná pasta, základ známej polievky miso-shiru
  • sójová omáčka – asi najznámejšie dochucovadlo na svete

Spôsob prípravy jedál

Japonci kladú veľký dôraz na čerstvosť surovín a estetické prevedenie. Tepelná úprava je rýchla a šetrná, aby si jedlo zachovalo pôvodnú chuť a nutričnú hodnotu. Používa sa varenie, dusenie, grilovanie alebo ľahké vyprážanie. K najčastejším dochucovadlám patrí sójová omáčka, wasabi (japonský chren) a nakladaný zázvor.

Sushi – symbol japonskej kuchyne

Sushi je dnes jedným z najznámejších jedál na svete. Málokto však vie, že slovo „sushi“ pôvodne označuje „jedlo s kyslou chuťou“, čo súvisí s ryžou ochutenou octovou zmesou.

Na prípravu sushi sa používa:

  • krátkozrnná ryža, ktorá sa po uvarení zmieša s ryžovým octom, cukrom a soľou,
  • surové ryby alebo morské plody,
  • prípadne zelenina (avokádo, uhorka, reďkovka, huby),
  • morské riasy nori,
  • a k dochuteniu sójová omáčka, wasabi a zázvor.

Najznámejšie druhy sushi sú:

  • Maki – rolky obalené v nori
  • Nigiri – kúsok ryže s plátkom ryby navrchu
  • Temaki – ručne tvarované kornútky plnené ryžou a surovinami

Rezance – ďalší základ japonskej kuchyne

Hoci sushi preslávilo Japonsko po celom svete, rezance sú pre domácich rovnako dôležité. Každý druh má svoju špecifickú chuť aj použitie:

  • Soba – tenké pohánkové rezance hnedastej farby
  • Udon – hrubé biele rezance z pšeničnej múky
  • Ramen – vaječné rezance, ktoré do Japonska priniesli čínski prisťahovalci

Rezance sa servírujú v horúcich vývaroch, studených šalátoch či s rôznymi omáčkami.

Japonská kuchyňa je postavená na jednoduchosti, čerstvosti a estetike. Nie je to len o jedle – je to filozofia života, v ktorej sa snúbi rešpekt k prírode, tradícii a harmónii.

Ak chcete ochutnať Japonsko na vlastnej koži, skúste pripraviť sushi doma alebo si doprajte návštevu autentickej japonskej reštaurácie. Zistíte, že každé sústo je malým umeleckým dielom a cestou do sveta japonskej kultúry.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané