Tajomstvo dokonale uvarených vajec. Pani Michaela prezradila jednoduchý trik, ktorý vás prekvapí

Zdieľať
varenie vajec
varenie vajec Foto: Denisa Stachová

Varenie vajec môže byť oveľa jednoduchšie, ak poznáte tie správne triky. Pani Kamila sa podelila o výnimočný tip, ktorý vám zaručene uľahčí prípravu tejto výživnej potraviny. Tento nenápadný, no veľmi účinný spôsob pozná len málokto.

Vajcia sú skutočnou zásobárňou živín a sú jednou z najhodnotnejších potravín, ktoré si môžeme dopriať. Ak netrpíte alergiou alebo intoleranciou, určite by ste ich mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Niektorí ľudia sa však vyhýbajú ich príprave, pretože sa obávajú zložitého šúpanie alebo nepríjemností počas varenia. S týmito jednoduchými radami však budú tieto problémy minulosťou.

Mýty o cholesterole vo vajciach

Často panuje názor, že vajcia kvôli vysokému obsahu cholesterolu škodia zdraviu. Pravda je však iná. Vajcia síce obsahujú cholesterol, ale ide o tzv. dobrý cholesterol, ktorý je pre organizmus prospešný. Okrem toho sú bohatým zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré podporujú celkové zdravie a vitalitu.

Nutrične bohatý poklad

Vajcia sú významným zdrojom antioxidantov a minerálnych látok, ako sú železo, zinok a fosfor. Obsahujú aj širokú škálu vitamínov, vrátane vitamínu A, B7, B9 a mnohých ďalších. Vďaka vysokému obsahu kvalitných bielkovín sú ideálnou potravinou na podporu zdravých kostí, pevných zubov a správneho fungovania mozgu.

Ako docieliť dokonalé varené vajcia

Pri varení vajec sa často stáva, že škrupina praskne a bielok vytečie do vody. Aby ste tomu zabránili, stačí pridať do vody jednu lyžičku soli. Soľ pomáha rýchlejšiemu zrážaniu bielka, takže aj keď dôjde k prasknutiu škrupiny, unikne len minimálne množstvo bielka. Tento efekt môžete ešte viac posilniť pridaním lyžičky octu do vody.

Dôležité je tiež vyhnúť sa prudkému vloženiu studených vajec priamo do vriacej vody. Najlepšie je nechať vajcia zohriať na izbovú teplotu a potom ich vložiť do vlažnej vody pred bodom varu. Postupné zahrievanie pomôže eliminovať teplotný šok a škrupina vajec zostane neporušená.

Úžasný trik s jedlou sódou

Jedlá sóda je univerzálny pomocník v domácnosti a pri varení vajec je skutočne neoceniteľná. Ak vás trápi ťažké lúpanie vajec po uvarení, pridajte do vriacej vody jednu lyžičku jedlej sódy. Tento jednoduchý krok výrazne uľahčí šúpanie vajec po ich uvarení. Po uvarení ich nezabudnite rýchlo schladiť v studenej vode, čo ešte viac zjednoduší odstraňovanie škrupiny. Bielok zostane neporušený a lúpaniu sa už viac nemusíte obávať.

Vďaka týmto trikom sa varenie vajec stane jednoduchším a výsledok bude vždy perfektný. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte tieto jednoduché, no účinné rady aj vy!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané