Tajomná surovina zadarmo. Na panvici s ňou vykúzlite dokonalú symbiózu omáčky a cestovín

Zdieľať
varenie cestovín
varenie cestovín Foto: www.shutterstock.com

Cestoviny sa v mnohých rodinách tešia veľkej obľube najmä preto, že ich príprava zvyčajne zaberie len pár minút, a šancu na neúspech je pomerne ťažké nájsť. Máme ich radi tiež preto, že dokážu zasýtiť a rozmaznávať chuťové poháriky bez väčšej námahy. Aj napriek tejto jednoduchosti však existuje jeden šikovný trik, ktorý vaše cestovinové jedlá pozdvihne o poriadny kus vyššie. A čo je na tom najlepšie? Táto tajná prísada vás nebude stáť vôbec nič!

Možno aj vám sa niekedy stalo, že ste roky vyhadzovali niektoré zvyšky v domnení, že ide len o odpad. A až neskôr ste zistili, aká škoda bola takto prísť o cennú surovinu. Často ide o rôzny materiál, ktorý by sa dal využiť ako prírodné hnojivo či na iné účely v domácnosti. Tento raz však ide o prísadu priamo do jedla, ktorá je schopná spojiť chute tak, že získate dokonale krémovú konzistenciu omáčky. Ak ešte stále netušíte, o čom hovoríme, prezradíme vám to hneď a pridáme aj tipy, ako ju využiť v kuchyni.

Malá zmena, veľký rozdiel

Začnime postupom, ktorý väčšina z nás dobre pozná: vezmeme balíček obľúbených cestovín, vhodíme ich do hrnca s dostatočným množstvom vody, hojne osolíme (napokon, tak to robia aj Taliani) a varíme dovtedy, kým nie sú al dente. Keď cestoviny dosiahnu požadovanú tvrdosť či mäkkosť, zlejeme z nich prebytočnú vodu, aby sme mohli samotné cestoviny rýchlo podávať. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o ten najlepší postup. Talianski šéfkuchári by však mali jednu výhradu: voda, ktorú takto vyhodíte, je skutočný poklad. A namiesto odliatia do odtoku by ste ju mali aspoň sčasti odložiť nabok.

Voda nad zlato

Prečo je táto voda taká výnimočná? Počas varenia sa z cestovín uvoľňuje škrob, ktorý sa hromadí vo vode. Práve preto sa voda po scedení zdá zakalená. Táto škrobová tekutina je dokonalým prirodzeným zahusťovadlom – a to je len jeden z dôvodov, prečo by ste ju určite nemali vyhadzovať. Máte v pláne pripravovať cestoviny ako hlavné jedlo či prílohu k mäsu s omáčkou? Potom si aspoň niekoľko naberačiek tejto vody odložte do zvláštneho hrnca alebo misky.

Ako využiť vodu pri varení

Postup je naozaj jednoduchý: k omáčke, ktorú práve chystáte k cestovinám (rajčinový, syrový či bylinkový základ), pridajte ešte pred finálnou úpravou pár lyžíc škrobovej vody. Ak varíte napríklad pikantnú paradajkovú omáčku, môžete pár lyžíc tejto vody pridať krátko pred dovarením, aby sa všetky chute krásne spojili. Táto osolená tekutina s vysokým obsahom škrobu vám pomôže doviesť krémovosť omáčky k dokonalosti. Výsledkom je hladká, jemná a zároveň lahodná zmes, ktorá sa rovnomerne obalí okolo každého kúska cestovín.

Jemná chuť a dokonalá konzistencia

Zoznámte sa s tajomstvom najlepších talianskych reštaurácií: práve toto spájanie cestovín a omáčky s použitím časti vody z varenia je v profesionálnych kuchyniach dávno zaužívané. Táto metóda okrem iného dokáže zmierniť prípadnú kyslosť paradajkovej omáčky, no pritom nevymaže jej výraznú chuť. A to je obrovskou výhodou. Namiesto experimentovania s rôznymi zahusťovadlami a prísadami jednoducho využijete to, čo by ste inak naliali do odpadu.

Viac možností využitia

Ak vám po dokončení jedla zostane ešte časť tejto škrobovej vody, nezúfajte. Môžete ju pridať napríklad do krémových polievok namiesto klasického vývaru alebo do cesta, keď pečiete domáci chlieb – výsledok bude vzdušnejší a vláčnejší. Takto vám poslúži ako nenápadný a pritom skutočne užitočný pomocník.

Vyskúšajte sami

Aj vo varení rozhodujú detaily. Niekedy práve maličkosť oddeľuje priemerného kuchára od toho, ktorý dokáže na tanieri vykúzliť malý zázrak. Odteraz, keď si budete chystať špagety, penne či fusilli, nezabudnite pred zliatím cestovín uchmatnúť zopár naberačiek cenného škrobového zlata. Uvidíte, že aj vaša rodina ocení rozdiel – a možno vám za takto pripravené cestoviny venuje symbolickú michelinskú hviezdičku pochvaly.

Čo hovoríte, dáte tomuto jednoduchému, no prekvapivo účinnému triku šancu? Nabudúce, keď budete variť, spomeňte si na talianskych šéfkuchárov, ktorí by sypali hlavu popolom, keby ste vodu z cestovín bez rozmyslu vyliali do výlevky. Pridajte túto nenápadnú, ale prekvapivo dôležitú surovinu do omáčky, polievky alebo cesta, a presvedčte sa, že dokonca aj malé úpravy môžu znamenať veľkú zmenu vo výslednej chuti. Prajeme dobrú chuť a veľa úspechov v kuchyni!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané