Svieži taliansky citrónový dezert hotový za 10 minút. Stačia 3 ingrediencie a nepotrebujete rúru

Zdieľať
taliansky dezert
taliansky dezert Foto: www.shutterstock.com

Tie najlepšie dezerty sú často zároveň aj najjednoduchšie. Nie je nutné tráviť hodiny v kuchyni ani nakupovať nekonečný zoznam surovín. Dôkazom toho je tento jednoduchý taliansky citrónový krém podávaný v pohári, ktorý vás svojou chuťou okamžite prenesie na pobrežie slnečného Talianska.

„Crema fredda al limone“, ako Taliani volajú studený citrónový krém, je dezert, ktorý zvládnete pripraviť za neuveriteľných 10 minút. Bez pečenia, bez zbytočného riadu a iba z troch základných ingrediencií. Jeho lahodná chuť vás príjemne schladí aj v tom najteplejšom letnom dni, a navyše poteší aj ako ľahký digestív po výdatnej večeri. Zaručene zachráni každú situáciu, keď k vám nečakane dorazia hostia alebo máte chuť na niečo dobré, ale nechce sa vám tráviť veľa času prípravou.

Pozrite si video návod na prípravu dezertu:

Kliknite sem pre video recept na citrónový krém

Rýchly, jednoduchý a neodolateľný dezert bez pečenia

Základ tohto osviežujúceho dezertu tvoria smotana na šľahanie, grécky jogurt a čerstvý chemicky neošetrený citrón. Tieto ingrediencie sú však len orientačné a môžete ich jednoducho prispôsobiť podľa chuti alebo toho, čo máte doma práve po ruke. Grécky jogurt môžete vymeniť za klasický smotanový jogurt, tvaroh, mascarpone alebo dokonca jemný smotanový syr typu Philadelphia. Každá z týchto variácií má svoje čaro. Ak máte radi intenzívnejšiu citrónovú chuť, skúste použiť citrónový jogurt. Rovnako je len na vás, či do krému pridáte cukor, alebo si dezert vychutnáte v menej sladkej verzii.

Príprava vám nezaberie viac ako 10 minút, takže ide o skutočne expresný recept, ideálny aj pre úplných kuchynských začiatočníkov.

Ingrediencie (pre 4 osoby):

  • 220 ml kvalitnej smotany na šľahanie (ideálne s obsahom tuku minimálne 30 %)
  • 250 g gréckeho jogurtu (alebo vyššie spomenutá alternatíva podľa vašich preferencií)
  • 1 chemicky neošetrený citrón (šťava a kôra)
  • práškový cukor podľa chuti (nie je nutnosťou)
  • pár kvapiek limoncella (voliteľné, ale veľmi odporúčané pre extra taliansky šmrnc)

Postup prípravy:

  1. Základom úspechu sú studené suroviny. Preto pred prípravou dezertu vložte do chladničky nielen smotanu a jogurt, ale pokojne aj misku a metličky mixéra. Výrazne tým uľahčíte šľahanie smotany a výsledok bude nádherne nadýchaný.
  2. Vychladenú smotanu vyšľahajte do tuhšej šľahačky. Dbajte na to, aby ste ju neprešľahali, pretože môže vzniknúť maslo.
  3. Do vyšľahanej smotany opatrne primiešajte grécky jogurt, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru z citróna. V tomto momente môžete pridať aj práškový cukor podľa vašej chuti. Ak použijete limoncello, cukor dávkujte opatrne, pretože tento taliansky likér je sám osebe dosť sladký, hoci je plný sviežich citrónových tónov.
  4. Krém rozdeľte do pripravených pohárov či misiek, ideálne priehľadných, aby bol aj oku lahodiaci. Dezert ozdobte plátkami citróna, trochou čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry, prípadne lístkami čerstvej mäty alebo medovky.
  5. Pred podávaním nechajte dezert minimálne hodinu chladiť v chladničke, aby sa chute pekne prepojili a textúra sa ustálila. Ak však čas tlačí, môžete poháre vložiť na 15 až 20 minút do mrazničky.

Tip na servírovanie a alternatívne využitie:

Studený citrónový krém je vynikajúci samostatne, len tak na lyžičku. Ak ale chcete dezert povýšiť na ďalšiu úroveň, skúste ho podávať s maslovými sušienkami, krehkými oblátkami alebo piškótami. Taktiež môžete použiť tento lahodný citrónový krém ako náplň do torty, cupcakes alebo ako základ pre zmrzlinové parfait.

Tento rýchly recept vás príjemne prekvapí svojou jednoduchosťou, ale predovšetkým fantastickou chuťou, vďaka ktorej si ho okamžite zamilujete. Tak čo poviete? Dá sa odolať takémuto ľahkému, talianskemu pokušeniu? Skúste ho ešte dnes a vychutnajte si leto po taliansky!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané