Sú zdravé a cenovo nenáročné, no v u nás nejdú na odbyt. V hríbovej omáčke však chutia rozprávkovo

Zdieľať
bravčový jazyk
bravčový jazyk Foto: depositphotos.com

Sú zdravé, cenovo výhodné a obsahujú množstvo živín, no aj tak sa na ne často zabúda. Reč je o bravčových jazykoch, ktoré dnes v slovenských domácnostiach nenájdete veľmi často. V minulosti pritom patrili k obľúbeným položkám na jedálnom lístku, aj keď sa zvyčajne predávali „spod pultu“. Bravčový jazyk je však plný bielkovín, kolagénu a dôležitých minerálov. Navyše, ak ho správne pripravíte, doslova sa vám rozplynie na jazyku. Poďte sa pozrieť, ako si ho môžete vychutnať napríklad vynikajúcou hríbovou omáčkou, ktorá dokonale doplní jeho jemnú chuť.

Zabudnutá surovina s vysokou výživovou hodnotou

Bravčový jazyk sa v minulosti často využíval nielen na vidieku, kde sa spracovalo celé zviera „od hlavy po chvost“, ale aj v mestách. Neskôr však, s príchodom modernejších technológií a bohatšej ponuky mäsa v obchodoch, začal jeho význam klesať. Dnes si na bravčový jazyk spomenú najmä staršie generácie alebo ľudia, ktorí radi experimentujú v kuchyni. Je to však škoda, pretože vďaka obsahu bielkovín, kolagénu a ďalších prospešných látok môže priniesť zaujímavé spestrenie do jedálnička.

Túto surovinu navyše sprevádza aj veľmi priaznivá cena. Bravčový jazyk sa predáva za nižšiu sumu v porovnaní s mnohými inými druhmi mäsa, pričom z pohľadu výživy môže ľahko konkurovať drahším častiam bravčového či hovädzieho. Čo sa týka chuti, netreba sa báť – mäso z jazyka dokáže byť mimoriadne jemné a šťavnaté, stačí dodržať správnu dĺžku varenia a nevyhnutné kuchárske kroky.

Čo všetko si pripraviť?

Hoci existuje mnoho receptov, my sa zameriame na bravčový jazyk s hríbovou omáčkou, inšpirovaný videom

Na štyri porcie budete potrebovať:

  • 2 bravčové jazyky (spolu približne 800 – 1000 g)
  • sušené hríby (môžete použiť aj čerstvé huby, ak je sezóna)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 lyžice masla
  • hladkú múku (množstvo podľa potreby na zahustenie)
  • 0,25 litra smotany na varenie
  • 0,5 litra mäsového vývaru (alebo vývaru z jazyka)
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, rascu (kmín)
  • citrónovú šťavu podľa chuti
  • bobkový list, nové korenie, strúčik cesnaku (na základ pri varení jazyka)

Tieto ingrediencie tvoria základ pre chutný pokrm, ktorý skvelo zasýti. Ak však máte radi intenzívnejšiu vôňu, neváhajte pridať viac korenín, napríklad aj trocha sušeného cesnaku alebo bylinky podľa vlastnej preferencie.

Ako uvariť bravčový jazyk

Dlhšie varenie sa vám vyplatí

Mnohí sa obávajú práve varenia jazyka, pretože sa jedná o sval, ktorý je mimoriadne namáhaný. Z toho dôvodu treba rátať s dlhším časom prípravy. Postup nie je zložitý, ale treba byť trpezlivý:

  1. Do väčšieho hrnca vložte dobre očistené bravčové jazyky.
  2. Zalejte ich cca 1,5 litra vody tak, aby boli jazyky ponorené.
  3. Pridajte bobkový list, soľ, čierne korenie, nové korenie a strúčik cesnaku. (Ak chcete, môžete pridať aj koreňovú zeleninu, vďaka ktorej dostanete aromatickejší vývar.)
  4. Varte 1,5 až 2 hodiny, prípadne aj dlhšie, pokiaľ nebude jazyk dostatočne mäkký. Poznáte to tak, že do neho ľahko zaboríte špičku noža alebo vidličky a mäso sa nebude zdĺhavo „trhať“.

Dĺžka varenia závisí nielen od veľkosti jazyka, ale aj od toho, aká bola pôvodná kvalita mäsa. Keď sa po dvoch hodinách zdá jazyk ešte tuhý, jednoducho pridajte čas navyše – výsledná mäkkosť je kľúčová.

Olúpanie je jednoduchšie, ako sa zdá

Kľúčovým krokom po uvarení je olúpanie kože z povrchu jazyka. Aby to išlo čo najľahšie, odporúča sa jazyky na chvíľu ponoriť do studenej vody. Koža sa potom dá pomerne bez problémov zlúpnuť, niekedy ju stačí len jemne stiahnuť prstami či nožom.

Následne sa jazyk pokrája na plátky alebo kocky, podľa toho, ako ho plánujete podávať. Tradične sa krája na plátky, aby vynikla štruktúra mäsa, no ak máte radi efektné servírovanie, môžete ho pripraviť napríklad na kocky, ktoré pridáte do omáčky.

Hríbová omáčka, ktorá nesklame

Základ chuti: maslo a cibuľa

Omáčka z hríbov môže na prvý pohľad pôsobiť jednoducho, ale práve tá jednoduchosť je na nej krásna. Dobre zladené ingrediencie urobia zázraky. Ako teda na to?

  1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na rozpálenom masle do zlatista.
  2. Keď je cibuľa príjemne mäkká a začína karamelizovať, pridajte huby – ak máte sušené, najprv ich namočte do vody, aby zmäkli. (Ak sú čerstvé, stačí ich nakrájať na plátky alebo menšie kúsky.)
  3. Všetko spolu niekoľko minút restujte, aby sa chute prepojili.

Zahustenie a dotiahnutie omáčky

  1. Posypte zmes hladkou múkou a dobre premiešajte, aby sa hríby s cibuľou obalili a vytvorili základ pre zahustenie.
  2. Následne prilejte vývar – ideálne využiť ten, v ktorom sa varili jazyky, pretože tak získate ešte výraznejšiu chuť. Stačí priliať zhruba 0,5 litra, podľa toho, akú hustotu omáčky preferujete.
  3. Po premiešaní varte omáčku, kým nezačne hustnúť. V tejto fáze pridajte smotanu a dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom, rascou či inými obľúbenými koreninami.
  4. Nezabudnite ani na citrónovú šťavu – niekoľko kvapiek dodá omáčke sviežosť a podčiarkne chuť hríbov.

Varte ešte pár minút, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu. Na konci môžete vrátiť nakrájané plátky jazyka priamo do omáčky, aby sa jemne prehriali a natiahli všetky vône.

Servírovanie a tipy na prílohu

Hotový bravčový jazyk v hríbovej omáčke je ideálne podávať s knedľou (kysnutou alebo zemiakovou), no vynikajúco sa hodia aj varené zemiaky či zemiaková kaša. Kto dáva prednosť ľahším prílohám, môže siahnuť po dusenej zelenine alebo čerstvom pečive.

Ak chcete jedlo ešte ozvláštniť:

  • Jemne posypte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou, ktorá celé jedlo esteticky doplní.
  • Ak ste milovníci pikantných chutí, môžete do omáčky pridať štipku čili alebo štipľavej papriky.

Prečo si tento pokrm zamilujete?

  1. Vysoký podiel bielkovín: Bravčový jazyk je mimoriadne bohatý na kvalitné bielkoviny, ktoré prispievajú k regenerácii a rastu svalovej hmoty.
  2. Kolagén: Tento prirodzený proteín podporuje nielen zdravie kĺbov a šliach, ale tiež prospieva pokožke, vlasom a nechtom.
  3. Minerály a vitamíny: Obsahuje železo, ktoré podporuje tvorbu červených krviniek, a tiež zinok, prospešný pre imunitný systém. Z vitamínov je dôležitý napríklad vitamín B12, ktorý hrá kľúčovú úlohu v nervovej sústave.
  4. Výhodná cena: V porovnaní s inými časťami bravčového mäsa je jazyk stále považovaný za lacnejšiu surovinu, čo ocení každá peňaženka.

Jedlo s príbehom a tradíciou

V čase, keď bola ponuka mäsa obmedzená, sa veľká pozornosť venovala spracovaniu celého zvieraťa a nič sa nevyhadzovalo. Pripravovali sa rôzne druhy vnútorností – od pečene až po jazyk, mozgy či obličky. Aj v modernej kuchyni sa však môžeme k týmto „zabudnutým“ surovinám vrátiť. Ak máte chuť na netradičný gastronomický zážitok, bravčový jazyk je ideálnou voľbou.

Spôsobov, ako ho pripraviť, je mnoho – dá sa variť, dusiť, údiť a vo svete existujú aj recepty na vyprážaný či pečený jazyk. V našich končinách je však najviac rozšírená práve klasická varená verzia, často s rôznymi jemnými omáčkami, ku ktorým sa servíruje knedľa, prípadne iná obľúbená príloha.

Nebojte sa experimentovať

Ak vám ostanú uvarené jazyky, môžete s nimi v kuchyni pokojne aj zaexperimentovať. Skvelé sú napríklad:

  • Studené nárezy: Pokrájané na tenké plátky, jemne osolené a okorenené, dobre sa hodia k chrumkavému pečivu alebo do obložených mís.
  • Nátierka: Rozmixujte uvarený jazyk s trochou masla, korením, bylinkami a máte rýchlu domácu „paštétu“.
  • Šaláty: Nakrájané kocky jazyka môžete pridať do zemiakového alebo zeleninového šalátu – získate tak zaujímavý mäsový komponent.

Zhrnutie: Starý dobrý recept, ktorý sa oplatí vyskúšať

Bravčový jazyk voňajúci po hríboch a jemnej smotanovej omáčke dokáže privolať spomienky na kuchyňu starých materí, no pokojne môže zaujať aj tých, ktorí doteraz vnútornosti obchádzali. Ide o nutrične hodnotnú, chutnú a zároveň finančne dostupnú surovinu, pri ktorej platí, že dlhšia príprava prinesie výnimočný gastronomický zážitok.

Ak ste teda naposledy jedli bravčový jazyk ešte v detstve, prípadne vôbec, dajte mu šancu práve teraz. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých krokov – dôkladne jazyk uvariť, očistiť, pridať voňavú hríbovú omáčku a všetko dochutiť podľa vlastných predstáv. Garantujeme vám, že ak túto klasiku raz ochutnáte vo vylepšenej verzii, radi sa k nej budete vracať.

Bravčový jazyk jednoducho stojí za to: nielen, že si na ňom pochutnáte, ale zároveň doplníte telu hodnotné bielkoviny, minerály a iné živiny. Nech už ho budete pripravovať podľa tohto receptu alebo vyskúšate inú omáčku, neoľutujete. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané