Máte chuť na niečo chutné, rýchle a zároveň lacné, no vaša peňaženka zíva prázdnotou a do výplaty zostáva ešte niekoľko dní? Máme pre vás riešenie, ktoré vás zachráni pred hladom aj zlou náladou! Vyskúšajte študentské langoše – výbornú a nenáročnú pochúťku zo starších žemlí či rožkov. Táto delikatesa nielenže uspokojí vaše chute, ale zároveň vám pomôže šikovne minúť staršie pečivo, ktoré by inak skončilo v koši.
Langoše trochu inak: tradičná pochúťka v študentskom kabáte
Langoše poznáte predovšetkým z festivalov, trhov či pouličných stánkov, kde patria k veľmi obľúbeným pochúťkam. Pôvod tejto dobroty je v Maďarsku, kde sa pôvodne pripravovali z klasického chlebového cesta, dnes sa však častejšie používajú recepty na báze kysnutého cesta.
My vám však predstavíme oveľa jednoduchší a praktickejší spôsob ich prípravy – študentské langoše zo starších žemlí. Žiadne miesanie cesta, žiadne zdĺhavé kysnutie. Táto varianta je mimoriadne jednoduchá, šetrná k vášmu rozpočtu a hotová za pár minút. Ideálne riešenie pre každého, kto chce ušetriť čas aj peniaze.
Namiesto cesta postačia len staršie žemle
Ak máte doma staršie žemle alebo rožky, ktoré sú už trochu tvrdšie, rozhodne ich nevyhadzujte. Práve z nich totiž pripravíte perfektné študentské langoše. Postup je veľmi jednoduchý:
Žemle prekrojte pozdĺžne na dve polovice. V miske si rozšľahajte jedno až dve vajíčka, do ktorých pridáte štipku soli. Obe polovice žemle potom namočte z oboch strán do tejto vaječnej zmesi, aby sa dobre nasiakli.
Ako langoše dokonale usmažiť?
Do hlbšej panvice nalejte dostatočné množstvo oleja – langoše by mali byť aspoň čiastočne ponorené, aby sa mohli rovnomerne osmažiť. Olej dôkladne rozohrejte. Ak chcete jednoducho zistiť, či je už dostatočne horúci, vhoďte do panvice malý kúsok pečiva. Ak okamžite začne syčať a pražiť sa, môžete začať smažiť langoše.
Vložte žemle do rozpáleného oleja a smažte ich z oboch strán približne jednu až dve minúty. Buďte však pozorní, langoše by sa mali smažiť iba do zlatista. Ak by ste ich nechali v panvici príliš dlho, mohli by sa pripáliť a chuť by bola pokazena.
Ako sa zbaviť prebytočného oleja?
Aby vaše langoše neboli príliš mastné, je dôležité použiť správnu teplotu oleja – tá musí byť dostatočne vysoká, aby sa langoše rýchlo upražili a nestihli do seba nasiaknuť veľa tuku.
Hotové langoše ihneď po vybratí z panvice položte na papierové utierky alebo obrúsky, ktoré z nich prebytočný olej vsiaknu. Vďaka tomuto kroku budú langoše príjemne chrumkavé a ľahké.
Najlepšie prílohy a dochutenie
Tradičná kombinácia pre langoše, ktorá nikdy nesklame, je čerstvý cesnak, kečup a strúhaný syr. Existuje však viac spôsobov, ako si túto dobrotu ochutiť. Cesnak môžete buď natrieť priamo na langoš (podobne ako na hrianky), alebo ho pretlačiť do malej misky, kde ho premiešate s trochou vody. Touto cesnakovou zmesou potom pomocou kuchynskej štetky langoš potrite.
Okrem klasiky môžete experimentovať aj s menej tradičnými prísadami, ako sú kyslá smotana, rukola, paradajky, alebo dokonca kúsok slaniny či šunky. Vašej fantázii sa medze nekladú.
Langoše ako „maďarská pizza“ – alebo aj sladká variácia?
Vedeli ste, že langošom sa niekedy hovorí „maďarská pizza“? Dôvodom je práve ich flexibilita, pokiaľ ide o možnosti dochutenia. Na langoš si môžete pridať prakticky čokoľvek – presne podľa vlastnej chuti a preferencií.
Ak máte chuť na sladkú verziu, pokojne použite marmeládu alebo čokoládovú nátierku. Takto pripravený sladký langoš zaručene poteší najmä deti, ale aj dospelých maškrtníkov.
Konzumujte ich ideálne čerstvé a horúce
Langoše najlepšie chutia čerstvo pripravené, ešte horúce a príjemne chrumkavé. Práve vtedy je ich chuť a textúra najlepšia, preto s ich podávaním neotáľajte.
Táto jednoduchá pochúťka z dostupných surovín vás určite poteší vždy, keď budete potrebovať rýchle riešenie hladu a blížiaca sa výplata bude stále v nedohľadne. Dobrú chuť!