
Čo variť v lete, keď ortuť na teplomeri siaha až k tropickým hodnotám? Zaručene vás osvieži studená polievka z červenej repy, ktorá je navyše zdravá a chutná. Na letný obed aj na letnú večeru si budete pochvaľovať poľský chlodnik. Prinášame návod, ako si túto studenú polievku z červenej repy rýchlo a jednoducho urobiť.
Čo je chlodník?
Chlodnik je osviežujúca studená polievka z červenej repy, ktorá patrí k poľským národným pokrmom. Táto polievka, ktorá predstavuje vynikajúce osvieženie v letných horúčavách, je obľúbená aj v Litve a Lotyšsku.
Poľský chlodnik sa pripravuje z čerstvej červenej repy, patrí do neho aj šalátová uhorka, kyslá smotana, kefír a kôpor. Niekto do tejto studenej polievky z červenej repy pridáva aj citrónovú šťavu alebo ocot. V každom prípade je poľský chlodnik počas letných trópov osviežujúcim a ľahkým pokrmom, ktorý zároveň poteší vaše chuťové bunky.
Studená polievka z červenej repy alias poľský chlodnik – recept
Potrebujete:
- 500 gramov čerstvej červenej repy (najlepšie mladé aj s listami)
- 1 šalátovú uhorku
- 1 liter kefíru
- 200 gramov kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice čerstvého nasekaného kôpru
- 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 1 čajovú lyžičku soli

Postup:
1. Buľvu červenej repy olúpte a nastrúhajte nahrubo do kastrólika. Mladé listy červenej repy nakrájajte nadrobno. Červenú repu zalejte vodou a varte na strednom až nízkom plameni po dobu 45 minút. Po uplynutí tejto doby kastrólik odstavte a vodu s červenou repou nechajte vychladnúť.
2. Do vychladnutej zmesi červenej repy a vody pridajte olúpanú a postrúhanú šalátovú uhorku, ďalej kefír, kyslú smotanu, kôpor, citrónovú šťavu, cukor a soľ. Všetko premiešajte a dajte chladiť do chladničky.
Tipy, ako podávať studenú polievku z červenej repy
Poľský chlodnik podávajte vychladený a zdobený čerstvým kôprom. Chuť vám bude aj vtedy, keď ho doplníte o slepačie alebo prepeličie vajcia varené natvrdo.
Pokiaľ tejto studenej polievky z červenej repy pripravíte viac, uchovávajte ju v uzatvárateľnej nádobe v chladničke, kde vám vydrží až niekoľko dní. Keďže sa na prípravu chlodníka používajú kyslé mliečne výrobky, nemožno ho zamraziť.
Zdroj: jenzeny.cz,Whollytasteful.com, Curiouscuisiniere.com, Polishhousewife.com