Steak bez mäsa, ktorý prekvapí každého. Je šťavnatý, chutný a zdravý, skvelý na gril aj panvicu

Zdieľať
baklažán
baklažán Foto: depositphotos.com

Baklažán je skvelá zelenina, ktorá sa nezaslúžene dostáva na stôl len málokedy. Ak chcete obmedziť mäso v jedálničku, no nechcete sa vzdať chutného a šťavnatého steaku, práve baklažán je tou správnou voľbou. Je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály, pričom obsahuje minimum kalórií. Jeho chuť vás určite príjemne prekvapí.

Baklažán – nedocenená zelenina s pochybnou minulosťou

Baklažán, známy aj ako ľuľok baklažánový či „modrý paradajkovec“, nemal v minulosti práve najlepšiu povesť. V minulých storočiach bol dokonca známy pod kurióznym názvom „jablko bláznov“. Ľudia verili, že konzumácia baklažánu spôsobuje malomocenstvo a duševné poruchy. Samozrejme, nešlo o nič iné než o nepochopenie tejto zeleniny. Problémy totiž spôsoboval alkaloid solanín, ktorý v neupravených plodoch môže skutočne vyvolať žalúdočné ťažkosti, vracanie alebo bolesti hlavy.

Až s objavom správnej tepelnej úpravy začal baklažán postupne získavať priazeň a dnes sa teší popularite najmä v stredomorskej a ázijskej kuchyni.

Tepelná úprava – tajomstvo bezpečnosti aj lepšej chuti

Dôvodom, prečo je tepelná úprava baklažánu dôležitá, je práve spomínaný solanín. Táto toxická látka sa síce nachádza aj v iných rastlinách čeľade ľuľkovité, napríklad v zemiakoch či paradajkách, no jej obsah je v baklažáne výraznejší, najmä v nedozretých plodoch. Dobrou správou je, že tepelná úprava (pečenie, grilovanie, dusenie či smaženie) dokáže solanín výrazne redukovať, až na neškodné množstvo.

Zdravotné benefity baklažánu – skrytý poklad zeleninovej ríše

Baklažán je oveľa viac než len nízkokalorická zelenina. Početné vedecké štúdie zdôrazňujú jeho zdravotné účinky, ktoré sú priam obdivuhodné. Táto zelenina obsahuje množstvo cenných látok ako vápnik, draslík, fosfor, železo, horčík, mangán a vitamíny zo skupiny B. Nechýbajú ani antioxidanty, ako napríklad karotény a antokyány, a tiež rozpustná vláknina pektín, ktorá priaznivo pôsobí na tráviaci systém a črevnú mikroflóru.

Pravidelná konzumácia baklažánu môže posilniť imunitu, zlepšiť činnosť pečene, žlčníka a pankreasu, zmierniť reumatické bolesti, regulovať hladinu cholesterolu v krvi a dokonca preventívne pôsobiť proti cievnym ochoreniam. Vďaka svojim detoxikačným a antibiotickým vlastnostiam je táto zelenina naozajstným pomocníkom v boji za lepšie zdravie.

Steak z baklažánu – recept, ktorý vás prekvapí

Ak sa rozhodnete dať baklažánu šancu, začnite rovno týmto jednoduchým, no vynikajúcim receptom na steak. Príprava je rýchla, nenáročná a výsledok určite poteší aj najväčších gurmánov.

Ingrediencie:

  • 1 väčší baklažán
  • rastlinný olej podľa chuti (napr. olivový alebo slnečnicový)
  • teriyaki omáčka s medom (dostupná v obchodoch, prípadne domácu)
  • soľ

Postup prípravy:

  1. Baklažán dôkladne umyte a osušte. Nakrájajte ho na približne 1,5 cm hrubé plátky.
  2. Plátky z oboch strán osoľte a nechajte ich približne 15 až 20 minút „vypotiť“. Táto technika odstráni prebytočnú vodu a baklažán nebude pri príprave nasiaknutý olejom.
  3. Po uplynutí času plátky osušte papierovou utierkou a ostrým nožom do nich opatrne urobte šikmé zárezy. Pomôžu lepšiemu prepečeniu.
  4. Na panvici či grile rozohrejte trochu oleja a steaky z oboch strán dozlatista opečte. Pečte asi 4-5 minút z každej strany.
  5. Nakoniec steaky natrite teriyaki omáčkou s medom a krátko ich na miernom ohni dopečte, aby sa omáčka jemne skaramelizovala.
  6. Servírujte so sviežim šalátom, pečenými zemiakmi alebo obľúbenou prílohou podľa vlastnej chuti.

Zvyšky steaku ako liečivý obklad – baklažán v službách pokožky

Máte plátok baklažánu navyše? Rozhodne ho nevyhadzujte! Táto zelenina totiž účinne zmierňuje rôzne kožné problémy, ako sú ekzémy, psoriáza či zle sa hojace rany a popáleniny. Jednoducho priložte plátky baklažánu ako obklad na postihnuté miesto. Látky v baklažáne pokožku regenerujú, tlmia svrbenie a výrazne urýchľujú proces hojenia.

Či už ste vegetarián, vegan, alebo len chcete znížiť príjem mäsa, baklažánový steak vás určite nesklame. Výborná chuť, bohatá nutričná hodnota a pozitívne účinky na zdravie robia z tejto zeleniny ideálnu voľbu do vášho jedálnička. Skúste ho a presvedčte sa, že aj bez mäsa môže byť jedlo chutné a výživné.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané