Šošovicová polievka s paradajkami a paprikou. Lahodný gulášový nádych

Zdieľať
šošovicová polievka
šošovicová polievka Foto: www.shutterstock.com

Strukoviny sú mimoriadne cenným zdrojom živín, a preto by sa mali pravidelne objavovať v našej strave. Je dobré mať pripravené originálne recepty, ktoré obyčajné suroviny premení na niečo úplne nové a chutné. Jedným z takých receptov je šošovicová polievka dochutená paradajkovým pretlakom a paprikou, ktorá vás doslova príjemne prekvapí.

Prečo zaradiť strukoviny do jedálneho lístka?

Šošovica a ďalšie strukoviny majú nízky glykemický index, čo znamená, že sa živiny vstrebávajú pomalšie. Tento proces predlžuje pocit sýtosti, čo ocenia najmä ľudia snažiaci sa schudnúť alebo udržať si stabilnú váhu. Okrem toho prispievajú k regulácii hladiny cukru v krvi, dodávajú veľa vlákniny a rastlinných bielkovín. Navyše obsahujú antioxidanty, minerály ako horčík, zinok, selén, vápnik a vitamíny, najmä skupiny B. Tieto zložky majú nesmierne priaznivý vplyv na naše zdravie.

Originálny prístup k príprave polievky

Pre tých, ktorí hľadajú netradičné spôsoby, ako využiť strukoviny, sa ponúka zaujímavý recept na polievku obohatenú paradajkovým pretlakom a paprikou. Táto variácia tradičného receptu vnáša do jedla úplne nový vzhľad a chuť, ktorá určite zaujme vašu rodinu či priateľov. Na prípravu budeme potrebovať červenú šošovicu, ktorá sa uvarí rýchlo, paradajkový pretlak, cibuľu, cesnak, hladkú múku, mletú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie, mlieko alebo smotanu, soľ, vodu a kvalitný olej.

Jednoduchý postup varenia

Prvým krokom je jemné opraženie najemno nasekanej cibule na oleji, kým nezmäkne a nezačne voňať. Následne pridáme múku, čím pripravíme svetlú zmes podobnú zápražke. Tú potom pomaly rozmiešame v troche studenej vody, aby sme predišli tvorbe hrudiek. Keď bude zmes hladká, pridáme približne jeden liter teplej vody. Toto zahriatie pomáha urýchliť prípravu a skrátiť dobu varenia. V tejto fáze pridáme 150 gramov červenej šošovice a všetky koreniny podľa preferencií, čo dodá polievke charakteristickú chuť.

Doplnenie paradajkovým pretlakom

Keď sa šošovica skoro dovarí – čo obvykle trvá asi desať minút – zmiešame do polievky dve lyžice paradajkového pretlaku. Necháme znovu krátko povariť, aby sa chute prepojili. Na záver prilejeme trochu mlieka alebo ešte lepšie smotany, čím polievke dodáme krémovitosť, a dochutíme podľa vlastného vkusu soľou a prípadne ďalším korením. Podávame horúce, ideálne s čerstvým chlebom.

Alternatíva bez múky

Nie každý sa chce pri zahušťovaní polievky uchýliť k múke. Ak patríte medzi tých, ktorí uprednostňujú bezmúkové varianty, môžete využiť jednoduchú alternatívu so zemiakmi. Postup sa začína podobne – cibuľu osmažíme na oleji bez pridania múky. Potom pridáme šošovicu a naozaj malé kúsky zemiakov, ktoré slúžia ako prirodzené zahusťovadlo. Keď sa šošovica a zemiaky uvaria, vyberieme časť šošovice cez sitko a odložíme ju stranou. Zvyšné zemiaky a šošovicu potom dôkladne rozmixujeme priamo v hrnci. Takto vznikne hustá, krémová konzistencia polievky bez použitia múčnej zápražke. Výsledný pokrm určite poteší všetkých, ktorí hľadajú bezmúkové alternatívy a ocenia zmenenú textúru a chuť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané