Mnohí z nás majú občas dojem, že jeme príliš veľa mäsa a mali by sme ho v jedálničku obmedziť. Ak sa však mäsa nechcete vzdať úplne, mali by ste sa zamerať najmä na jeho zdravšie druhy, ktoré vám prinesú maximum prospešných látok. Poďme sa spoločne pozrieť na mäso, ktoré je na Slovensku stále pomerne nedocenené, no v iných krajinách patrí k tradičným a vyhľadávaným surovinám.
Mäso ako dôležitá súčasť nášho jedálnička
V našej kultúre tvoria mäsité jedlá podstatnú časť bežnej stravy. Často siahneme po bravčovom mäse, pretože ho dokážeme pripraviť na množstvo spôsobov – pečené, dusené, vyprážané, grilované. Jeho chuť nám je dôverne známa a spája sa s ním mnoho tradičných receptov, obzvlášť počas leta, kedy sú grilovačky obľúbenou spoločenskou aktivitou. Bravčové mäso je bohaté na vitamíny skupiny B, obsahuje železo aj zinok, no môže byť zdraviu rizikové, pokiaľ nie je dôkladne tepelne upravené.
Nevhodná príprava bravčového mäsa môže spôsobiť rôzne mikrobiálne infekcie a ohroziť pečeň. Niektoré výskumy dokonca naznačujú možné spojenie medzi nadmernou konzumáciou bravčového mäsa a určitými neurologickými ochoreniami. Všetky tieto riziká by mali viesť k tomu, aby sme do svojho jedálnička zaradili aj iné druhy mäsa. Preto sa oplatí obzrieť sa po možnostiach, ktoré sú u nás možno menej tradičné, no ponúkajú vyššiu nutričnú hodnotu a šetria naše zdravie.
Baranina: Tajomstvo stredomorských kuchýň
Na rozdiel od Slovákov, ktorí ju často obchádzajú, ľudia vo Francúzsku, Španielsku, Grécku či Turecku si baraninu (alebo jahňacinu) veľmi cenia. Práve baranina totiž patrí k najzdravším druhom mäsa. Obsahuje značné množstvo vitamínov skupiny B a tiež bohatú zásobu polynenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k zníženiu hladiny „zlého“ cholesterolu (LDL).
Okrem toho je baranina bohatá aj na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravú funkciu srdca a mozgu. Nezanedbateľná je tiež prítomnosť kyseliny linolovej, ktorá sa spája s prevenciou rakoviny. Z tohto dôvodu odborníci odporúčajú pravidelne konzumovať baraninu aj ľuďom, ktorí dbajú na prevenciu civilizačných ochorení.
Vhodná aj pre diabetikov
Jahňacie a baranie mäso je často odporúčané pre diabetikov, predovšetkým vďaka vysokej koncentrácii vitamínov skupiny B, kam patrí napríklad tiamín (vitamín B1). Tiamín je nevyhnutný na správne fungovanie nervového systému, ktorý býva pri cukrovke veľmi zaťažený. Pravidelná konzumácia baraniny môže takisto pomôcť ľuďom, ktorých trápi anémiou vyvolaná nedostatkom železa, pretože baranina je na železo bohatá.
Prečo zaradiť baraninu do svojho jedálnička?
Baranie mäso je známe svojou výraznejšou vôňou a chuťou. Aj preto sa u nás doteraz neteší takej obľube, hoci z hľadiska zdravej výživy predstavuje mimoriadne cenný zdroj bielkovín a prospešných tukov. Na rozdiel od niektorých iných druhov červeného mäsa, baranina nie je spájaná so zvýšeným rizikom rakoviny, a preto môže byť dobrým doplnkom racionálnej stravy.
Ak sa rozhodnete baraninu zaradiť do jedálnička, je rozumné voliť jahňacinu z domáceho chovu alebo z ekologických fariem, kde majú zvieratá lepšie životné podmienky a neprichádzajú do kontaktu s nadmerným množstvom antibiotík či iných chemických látok. Aj kvalita mäsa z takýchto zdrojov býva obyčajne vyššia.
Pri výbere mäsa do jedálnička, samozrejme, netreba zabúdať na pestrosť – ideálne je pravidelne obmieňať rôzne druhy bielkovín vrátane hydiny a rýb, aby sme nejedli stále to isté a dodali telu pestrú paletu živín. Nadmerná konzumácia akéhokoľvek druhu mäsa môže viesť k zvýšeniu cholesterolu či nadváhe, preto platí zlaté pravidlo – všetko s mierou.
Tipy na prípravu a dochutenie
Špecifická aróma baraniny môže niektorých ľudí odradiť, no vo vhodných kombináciách so správnym korením sa dá táto vôňa pekne vyladiť. Tu je niekoľko praktických tipov:
Marináda: Pred tepelnou úpravou môžete mäso naložiť do marinády z olivového oleja, cesnaku, rozmarínu či tymianu. Tieto bylinky s baraninou fantasticky ladia a zvýrazňujú jej jemnú chuť.
Príloha: Baranina si výborne rozumie so zeleninou a ryžou – vďaka tomu môžete vytvoriť ľahšie jedlo, ktoré nezaťaží trávenie. Skúste napríklad podusiť mäso spolu s mrkvou, zelerom a cibuľou, alebo ho podávajte so šalátom z čerstvej zeleniny.
Spôsoby varenia: Baranina je univerzálna – hodí sa na pečenie, grilovanie, dusené jedlá či varenie v polievkach. Ak si nie ste istí, ako ju pripraviť, nebojte sa vyskúšať nový recept. Stredomorská kuchyňa pozná nespočetné variácie, vďaka ktorým mäso získa lahodnú chuť.
Záver: Urobte niečo pre svoje zdravie
Ak hľadáte spôsob, ako oživiť svoj jedálniček a súčasne podporiť zdravie, baranina (najmä jahňacina) by rozhodne nemala chýbať vo vašom nákupnom košíku aspoň raz za čas. Hoci u nás nejde o najobľúbenejšie mäso, ponúka množstvo hodnotných látok – vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny, železo i kyselinu linolovú – ktoré môžu ochrániť srdce, mozog a celkové fungovanie organizmu.
Pri rozmanitej a pestrej strave s dostatkom zeleniny a zdravých príloh dokáže baranina doplniť váš jedálniček o prísun bielkovín bez zbytočného preťaženia organizmu. Preto sa oplatí vzdať predsudkov a dať tomuto chutnému mäsu šancu – môže sa stať novým obľúbencom na vašom tanieri.